Carballo: “La crisi del coronavirus pot fer que el comerç local es digitalitzi”

El gerent de Sant Cugat Comerç explica la nova plataforma de venda online del comerç de proximitat de tot Catalunya

Jesús Carballo és el gerent de Sant Cugat Comerç, la principal associació de comerciants del municipi. L’entitat és una de les impulsores a Catalunya d’una nova plataforma de venda online per comerços de tot Catalunya. I és que el petit comerç, amb la crisi del coronavirus, ha hagut d’entrar de cop i volta al món digital. Una crisi que deixa el teixit comercial en una situació complicada però que pot ser una oportunitat per adaptar-se a les tecnologies del segle XXI.

Què és cliccat.cat?

És un marketplace nascut des de l’associacionisme del comerç local de Catalunya. Vol donar visibilitat a tot el comerç de proximitat enfront de les grans plataformes, que actualment s’estan enduent un percentatge molt gran del mercat en línia de productes.

Com neix la idea?

Gràcies o per culpa de la Covid-19 i pel tancament del sector del comerç. Quan tots els establiments es veuen obligats a tancar, veiem que no tenen una finestra per on poder atendre als seus clients i que durant mesos perdran el contacte amb la clientela i la ciutadania. Primer neix la iniciativa Slowshopping, per donar visibilitat als establiments que havien decidit fer repartiment a domicili. Neix des de Sant Cugat Comerç i té un èxit brutal perquè en un mes ja érem 47 associacions de comerciants i més de 1.300 establiments.

Més info: Sant Cugat Comerç impulsa el primer mercat online de comerç de proximitat de Catalunya

I llavors es fa el pas a la venda en línia?

Ens adonem de l’èxit i que potser un projecte de veritable comerç electrònic, amb tots els establiments de Catalunya, seria exitós. Uns deu gerents d’associacions comercials i tècnics municipals hi vam començar treballar. Avui som 93 associacions de comerciants, que representem 11.000 comerços, i uns 15 o 20 ajuntaments que li donen suport.

Com funcionarà?

Volem provocar més visites i vendes pel comerç físic. Quan et connectis a la plataforma, el primer que et cercarà seran productes de la teva població. En segon lloc, buscarà les botigues. I, finalment, et donarà el ventall de possibilitats a tot Catalunya. Des de Sant Cugat podràs comprar unes sabates a Figueres, per exemple. I quan compris en diferents botigues d’alimentació, hi haurà un tiquet únic de peixateria, carnisseria... i només pagaràs una vegada i t’ho portaran tot junt. Contemplem la possibilitat que en ciutats on hi hagi taquilles de 24 hores, es podrà fer l’entrega a través d’aquest sistema. I que en algunes poblacions o barris hi hagi alguna entitat social que faci el servei de repartiment. En un parell de mesos podria entrar en funcionament.

"Al sector del comerç li costa més que altres innovar"

Segurament el petit comerç ha anat tard en el món digital. Per què era una necessitat fer aquest pas?

Al sector del comerç li costa més que altres innovar o entrar en les noves tecnologies. És un fet històric i ha costat molt. La Covid-19 ha sigut un cop que ha marcat un abans i un després. Ara cap comerç no voldrà no estar treballant al marcat digital. Aquest serà un dels canvis que provocarà el coronavirus.

La crisi actual pot convertir-se en una oportunitat?

Quan arriba una crisi hi ha patiment, però de totes les crisis sorgeixen noves oportunitats i aquesta és una. La crisi del coronavirus pot fer que el comerç local es digitalitzi.

Per què és important unir tot el petit comerç de Catalunya a través d’una plataforma en línia?

És un canvi de filosofia. Podràs comprar per internet, però afavoriràs la filosofia del comerç local, negocis d’emprenedors i autònoms. Volem ser sostenibles, que es vengui producte ecològic, artesà... tot allò que diferencia el comerç de proximitat i els grans retailers que paguen els seus impostos en paradisos fiscal.

"Serà el tipus de producte que està comercialitzant el comerç local, però farem èmfasis en el quilòmetre zero"

Quina serà la diferència amb Amazon o altres plataformes?

Primer, els que venen els productes seran petits autònoms i petits empresaris. Després, el producte vindrà de la teva població o com a màxim de Catalunya i no des de qualsevol altre lloc del món, d’una manera totalment insostenible. A més, a la teva ciutat l’entrega podrà ser sostenible i no amb una furgoneta que vingui tres vegades. Serà el tipus de producte que està comercialitzant el comerç local, però farem èmfasi en el quilòmetre zero, l’artesania.

Com està vivint el sector comercial la crisi del coronavirus?

És una situació molt complicada. Dos mesos sense poder facturar i amb moltes despeses. Les negociacions amb els propietaris han estat difícils i no tothom ha arribat en acords pel lloguer. Ha posat en una situació molt complicada el petit comerç, que ja venia d’un moment difícil pel canvi d’hàbits. Ara cal esperar que les expectatives siguin bones i hi hagi un canvi de tendència a la societat, que se sentirà més identificat amb el comerç local.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem