La transformació del comerç santcugatenc en 35 anys

El tancament de comerços històrics ha anat transformant la ciutat, però encara n'hi ha que es mantenen oberts després de dècades

Sant Cugat ha viscut una transformació total en els últims 35 anys. S’ha convertit en una ciutat i això ha tingut el seu impacte en el teixit comercial. Fa 35 anys, el carrer de Santa Maria i de Santiago Rusiñol encara eren de les ‘botigues de tota la vida’ per on havien passat generacions de santcugatencs.

Tres dècades després moltes han tancat i les franquícies han guanyat importància, perdent el caràcter de poble que mantenia. En aquest temps, han aparegut grans superfícies i nous centres comercials, com el de Mira-sol, Volpelleres i, especialment, el Sant Cugat Centre Comercial.

torres

De cara al futur, hi ha l’amenaça pel comerç local del macrocentre comercial que es vol construir a Cerdanyola, que els comerciants avisen que podria ser un cop mortal. I és que els comerços estan en una situació molt delicada i cada vegada es veuen més locals buits. El creixement exponancial del comerç electrònic i la pandèmia està tenint en impacte molt negatiu.

Comerços històrics que es mantenen oberts

Fem un repàs a alguns dels establiments més emblemàtics de Sant Cugat que segueixen oberts.

Bar Catalunya

bar catalunya

Fundat el 1936, abans de l’esclat de la Guerra Civil, és l’establiment de restauració més antic de Sant Cugat. Ubicat a la plaça de Lluís Millet, en els primers anys s’hi podien veure soldats franquistes i alemanys. Amb el final de la guerra es va convertir en un centre neuràlgic i de trobada dels santcugatencs, que encara perdura.

Uniformes Prat

Uniformes Prat

Va ser fundat el 1930 i va passar dècades a la casa del carrer de Sant Domènech, on generacions d’infants hi van comprar les seves bates. El 2008 es va traslladar al carrer de Santiago Rusiñol.

 

sabadell anna

 

 

Dino's

dino's

dino's

Una de les botigues per a animals de referència a Sant Cugat. Encara es manté oberta a l'avinguda de Can Graells, 9.

Queviures Víctor

Queviures Víctor

Obert el 1925, és el comerç més antic de Valldoreix. Tot i que va passar per diverses mans i després d’uns anys sense activitat, la néta del fundador n’és ara la propietària i s’ha reinventat amb un restaurant i una botiga d’alimentació agroecològica.

Cal Caballu 

Celler Caballu

Fundat el 1920, és dels comerços vius més antics. Va començar venen pinso per animals i vi de collita pròpia.

PARLEM FET

Carnisseries Sagarra

sagarra

Va començar l’any 1956 al Carrer Major de Sant Cugat i ha anat creixent amb diversos establiments.

Perruqueria Llongueras

Perruqueria Llongueras

Fundada el 1923 i ubicada al carrer Major, està regentada per la família Llongueras i està en mans de la 3a generació.

Estanc Sagalés 

Estanc Sagalés

Estanc Sagalés

Va obrir portes el 1932 al mateix establiment que ocupa actualment a la plaça de Barcelona i regentat per la mateixa família.

Altres comerços històrics que es mantenen oberts

Caballu Petit, Veterinari Eudald Toralles, Dino's, Fruiteria Casanovas, Pastisseria Sàbat, El Mesón, Pintures Cabanas, Fusteria Navarra, Fusterria Xerric, Rubio, Xarcuteria Grau, Xarcuteries Griful, Dino's, Cal Crispín, Carnisseria Corral, Forn Valls, Perruqueria Jordi Carreras, Peixateria Cal Músic, Barberia Ciscu Torres, DINO'S, entre altres.

Comerços històrics que ja no hi són

Aquests són alguns de les botigues més emblemàtiques de Sant Cugat i que han desaparegut. Molts tancaments són fruït de la jubilació del propietari i la falta de relleu generacional.

La Fabriqueta

fabriqueta

La Fabriqueta, un símbol del carrer de Santa Maria, va tancar portes al 2018 després de gairebé cent anys d’activitat i quatre generacions familiars. Va néixer com una petita fàbrica de teixits al carrer de la Lluna i poc després ja es va reconvertir en botiga tèxtil, per on hi han passat molts santcugatencs.

Cistelleria Auladell 

auladell

Després de 70 anys, va tancar el 2016 aquesta tradicional botiga del carrer de Santa Maria coneguda com Cal Bolet. Dedicada als cistells, va obrir en plena postguerra, el 1944.

Pastisseria Alegret 

Captura de pantalla 2020 11 20 a las 16.26.46

Fundada el 1895, va arribar a ser la botiga més antiga del poble abans de tancar als 2000.

Campmany

campmany MG 8369

Fundada el 1948 al carrer de Martorell, després es va establir al carrer de Valldoreix. Botiga de moda per a gent gran, va tancar el 2016.

Carnisseries Tubau

tubau

Amb presència al carrer de la Torre des del 1955 (i a Valldoreix des de 1944). Van traspassar els locals el 2019 a Sagarra.

Cansaladeria Juliana 

juliana IMG 3658

Fundada el 1921 i més de 75 anys al carrer de Francesc Moragas. Criaven els porcs a casa seva i els portaven pel poble fins l'escorxador que hi havia prop del Monestir.

Cicles Cardona

cicles cardona

Fundada entre 1948 i 1949, va tancar portes aquest 2020 arran de la pandèmia de la covid-19 i per jubilació. Era un referent en el món de les bicis de Sant Cugat i va ser la primera seu de la Unió Ciclista, als anys 50.

Més comerços històrics que han tancat

El Pont, Pastisseria La Lionesa, Xarcuteria del carrer de Santa Maria, FOAP, Botiga Nova, Confeccions Gutiérrez, Pastisseria Roura, Xarcuteria Codonyés, Pollastres Casa Grau, Flors Riera, Mobles Casajoana, Mobles Solé, Forn de Mira-sol, els Maños de Valldoreix, Rostisseria Buscallà, Celler Santa Maria, Pastisseria Roura (entre altres).

 
Comentaris

Destaquem