30 anys del Teatre-Auditori de Sant Cugat

El 25 de setembre de 1993 la maquinària del Teatre-Auditori de Sant Cugat va començar a funcionar amb ‘Històries de Sant Cugat’. Des d’aleshores, el teatre s’ha consolidat com un referent

Per repassar l’origen del Teatre-Auditori ens hem de remuntar a l’any 1987, quan Joan Aymerich va guanyar les eleccions. Des d’aleshores, el seu equip de govern tenia entre cella i cella construir el gran centre cultural de la ciutat, amb cinemes, una biblioteca i un auditori. La construcció de l’auditori amb obres de primer nivell havia de servir per evitar que Sant Cugat es convertís la ciutat dormitori que podia esdevenir amb la construcció dels túnels de Vallvidrera, impulsats per la designació de Barcelona com a ciutat olímpica.

El Teatre-Auditori va néixer per ser un referent a la ciutat. Anys 90. FOTO: Arxiu

 

Els inicis

Però, no va ser fàcil estrenar aquest equipament. La ciutat tenia un deute acumulat que dificultava l’accés a finançament bancari. No obstant això, l’alcalde Aymerich va trobar capital en una venda a la Guinardera. Tot el centre cultural va costar aleshores 2.436 milions de pessetes (uns 14,64 milions d’euros).  Això va provocar que apareguessin veus crítiques a la construcció de l’equipament.  L’obra inaugural, dirigida per la directora de teatre i santcugatenca Dolors Vilarasau, va ser Històries de Sant Cugat. Abans d’inaugurar-se el Teatre-Auditori, va haver-hi un canvi de director-es va acomiadar a Frederic Sesé- i al nou dirigent, Tomàs Seix, no li feia el pes aquesta obra.  “Ell volia que l’obra inaugural tingués una projecció i un prestigi més gran”, recorda Vilarasau. En total, van poder gaudir de l’obra 3.939 persones. Va ser una iniciativa de la companyia local Fila Zero i hi van participar més de 200 persones. Vilarasau va formar part també de la comissió fundacional, juntament amb el president de l’Esbart d’aleshores, Joan Rovira, o Josep Ferré, membre d’una entitat que seria la futura Orquestra Simfònica de Sant Cugat. “Gràcies al Teatre-Auditori, vam passar de ser una orquestra de cambra a ser una gran simfònica, expressa Ferré.

Pep Tugues: “Em satisfà haver fet en aquest període content a un nombrós públic amb una gran programació i un excel·lent servei de proximitat”

Més info: El Teatre-Auditori celebra 25 anys recordant el passat i amb la mirada posada en el futur

Cinc directors en 30 anys

El primer director oficial, Tomàs Seix, va ser l’encarregat de començar a construir un teatre a l’altura dels grans escenaris europeus. El va rellevar la seva germana, Àngels Seix, que va continuar la seva obra i va obrir la institució encara més a les entitats locals. Per al crític d’art del TOT Sant Cugat, Eduard Jener, i autor del llibre dels 25 anys del Teatre-Auditori ‘Les mil i una nits (i algunes tardes)’ aquesta continua sent, avui en dia, la gran assignatura pendent. Després, l’any 2005 va agafar les regnes, Pep Tugues, el director que més anys ha estat al capdavant de l’equipament (18 anys) i que va ser-ho fins al 2020. Tugues, juntament amb l’equip, va impulsar el Teatre de cara enfora situant-lo com un dels equipaments culturals de referència.  “Em satisfà haver fet en aquest període content a un nombrós públic amb una gran programació i un excel·lent servei de proximitat”, recorda Tugues.

Més info: Pep Tugues ja no dirigeix el Teatre-Auditori de Sant Cugat

Les xifres dels 30 anys

1.800 espectacles

+ de 2.000 funcions

10.000 artistes

+ de 2 Milions d’espectadors

 

Des del 2020, la direcció recau en dues persones, Gerald Fannon i Maria Àngels Granados, a l’espera  de trobar un nou director.“Realment ha sigut un teatre que ha funcionat molt bé i s’ha convertit en un referent per a molts teatres”, explica Fannon. I “gràcies a les companyies, als artistes, a l’equip humà, als  mitjans de comunicació i al públic avui el Teatre-Auditori és un lloc per viure i gaudir de la cultura”, conclou Granados. Aquesta setmana s'ha sabut que la nova directora serà Maria Farriol. 

Més info: Maria Farriol serà la directora transitòria del Teatre-Auditori

 

El test dels 30 anys: Eduard Jener, crític d’art

Teatre-Auditori Sant Cugat
Programació per a tothom
Tomàs Seix
Un bon començament
Àngels Seix
Continuïtat
Pep Tugues
Va ampliar la idea inicial i la va consolidar
Gerald Fannon
Totterreny amb bones relacions amb el món cultural
M. Àngels Granadors
Ha aterrat en un moment difícil marcat per la pandèmia
Quantes obres ha vist Eduard Jener?
Ho hauria de mirar, però, segons els càlculs, 1.400 obres
Una de les obres que recorda amb més emoció?
La funció de comiat de Victòria dels Àngels
El futur del Teatre-Auditori?
Estic convençut que el 85% de públic d’abans de la pandèmia es recuperarà

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem