40 anys de la mort de Gabriel Ferrater

Aquest divendres es commemoren les quatre dècades des que Gabriel Ferrater va morir a Sant Cugat, ciutat on ha deixat una gran petja

El dia 27 d’abril del 1972 va morir a Sant Cugat l’escriptor i lingüista Gabriel Ferrater, que va deixar una gran empremta a la ciutat, vigent encara avui dia amb la Biblioteca Gabriel Ferrater i el Premi de Poesia Sant Cugat, també amb el seu nom; i, el que és més important, amb el seu esperit encara viu en molts santcugatencs.

Gabriel Ferrater, una de les influències més grans en la literatura i la poesia catalana de la segona part del segle XX, va néixer a Reus l’any 1922. L’any 1966 es va instal·lar a Sant Cugat, on va ser professor de lingüística i crítica literària a la Universitat Autònoma, que llavors tenia una de les seves seus al Monestir de Sant Cugat. En aquest context, Gabriel Ferrater va convertir el restaurant El Mesón en un espai de coneixement on es trobaven intel·lectuals de Sant Cugat i d’altres que venien a estudiar a la Universitat. Allà, on també hi eren persones com Carlos Deu, Miquel Bea, Xavi Agraz, Carles Birbe i Ramon Barnils, compartien impressions i opinions sobre qualsevol aspecte relacionat amb el món del coneixement i amb la condició humana.

Acte d'homenatge
Coincidint amb aquesta data, la ciutat vol homenatjar el poeta i lingüista amb un acte d'homenatge aquest divendres a partir de les 18.30 hores, a l'exterior de Canals-Galeria d'Art, al carrer de la Creu.

L'acte, impulsat per la galeria santcugatenca, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Cugat i el Programa Nacional de Foment de la lectura de la Generalitat de Catalunya; consistirà en una lectura de poemes i textos de Gabriel Ferrater conduït per l'actriu santcugatenca Gisela Figueras, i en la qual participaran diferents personalitats de la ciutat, a més de tots aquells santcugatencs que vulguin llegir. La lectura estarà acompanyada d'esbossos musicals i alguna dramatització.

A l'encontre participaran diferents personalitats de tots els àmbits de la vida social, política i cultural de la ciutat. Hi col·laboraran el fotògraf Jordi Camí, la presidenta d'Òmnium Cultural de Sant Cugat, Mª Rosa Caballé, l'escultora Neus Colet, el poeta Lluís Calvo, l'historiador Jordi Casas, o el sotsdirector del Diari de Sant Cugat i el TOT Sant Cugat Àlex López, entre molts altres.

Gabriel Ferrater
L'escriptor i lingüista, nascut a Reus al 1922, i que visqué la darrera etapa de la seva vida a Sant Cugat, on es va suïcidar al 1972, és l'autor d'una de les obres poètiques més rellevants de la literatura catalana de postguerra, amb tres únics reculls, Da nuces pueris (1960), Menja't una cama (1962), Teoria dels cossos (1966), que va aplegar en un volum, i Les dones i els dies (1968) que va ser la darrera obra de la seva carrera.

Gabriel Ferrater també va ser professor de lingüística i crítica literària a la Universitat Autònoma de Barcelona, va escriure una sèrie d'articles de doctrina lingüística a Serra d'Or (1969-72) sota el títol De causis linguae, i va traduir al català Der Prozess, de Franz Kafka; Language, de Leonard Bloomfield, i Cartesian linguistics, de Noam Chomsky.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem