"Al peu del canó" musical amb Antoni Ros Marbà

El mestre està impartint a Sant Cugat l'onzena edició del Curs Internacional de Directors d'Orquestra

Antoni Ros Marbà és un director d'orquestra reconegut internacionalment que des del 3 de juliol, i fins al pròxim dia 15, està a Sant Cugat impartint l'onzena edició del Curs Internacional de Directors d'Orquestra que porta el seu nom.

Nascut el 1937 a l'Hospitalet de Llobregat, va estudiar al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, seguint els seus estudis de direcció d'orquestra amb els mestres Eduard Toldrà, Sergiu Celibidache i Jean Martinon. Ha dirigit L'Orquestra Simfònica de Radiotelevisión Española, l'Orquestra Ciutat de Barcelona, l'Orquestra Nacional d'Espanya, l'Orquestra de Cambra dels Països Baixos, i l'Orquestra Filharmònica de Berlín, entre altres.

Com a compositor, entre altres, ha creat la música de la Història de Catalunya amb cançons (1972), i de Titant lo Blanc (1977), i l'11 de Setembre de 2005 s'estrenava la nova versió de l'himne dels Segadors realitzada per Ros-Marbà. A més, ha estat distingit amb el Premio Nacional de Música del Ministeri de Cultura, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Or del Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

Antoni Ros Marbà en la seva estada a Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera



Una trajectòria que segueix ben viva, i que va tenir els seus orígens de petit a l'escola. "Jo sóc fill de la guerra, però recordo els cants que fèiem a l'escola. Al parvulari que anava hi havia una professora que va creure que jo tenia dots per estudiar, i després em van portar al conservatori", recorda. Ros Marbà admet que a casa seva no hi havia un ambient musical. "Va ser una cosa espontània, perquè sí que tenia un avi que li agradaven les sarsueles, i de petit em portava algunes vegades a veure'n, i l'altre avi tocava l'acordió... però poca cosa. Hi ha gent que ve de famílies amb tradició musical important, però altres no. I per diferents raons, hem estudiat música", explica.

El motiu pel qual va escollir seguir amb la música per convertir-la en la seva carrera el té clar. "M'aporta una riquesa interior". En aquest sentit, afirma la creença en què "l'ésser humà ha d'estar molt actiu, en tots els sentits", i recorda una frase del doctor Moisès Broggi. "Deia que la vida és com anar en bicicleta, que si pares, caus. I és veritat. Per mi la música és un gran al·licient. Més que un al·licient! No deixa de ser un aliment espiritual", detalla.

Tot i la seva llarga trajectòria, Ros Marbà assegura que encara li queden molts reptes al davant. "Crec que un ha de continuar fins que se'n va d'aquest món. Fins que pot", defensa, explicant que "sí que és cert que dirigeixo una mica menys, però, en canvi, hi ha un vessant que estic conreant que és la de compondre". En aquest sentit, anuncia que d'aquí a quatre anys s'estrenarà una òpera seva al Liceu, i que l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya estrenarà, aquest mes de novembre, tres homenatges per orquestra que està component en un concert que, a més, dirigirà. "S'ha d'estar actiu. S'ha de viure!", defensa.

Moment d'una de les sessions teòriques del curs. FOTO: Artur Ribera

Als seus successors, els que actualment està formant al Curs Internacional de Direcció d'Orquestra, els diria que "s'ha de treballar molt; que ningú ens regala res i que, a més a més, el dia a dia és dur", però els convida a no defallir. "Han de continuar. No n'hi ha prou amb el talent. Hi ha una frase que és ben certa: si ve la inspiració, que m'agafi treballant".

"La improvisació i la rutina són els grans enemics de l'art. S'ha d'estar al peu del canó, perquè val la pena", sentencia.

Formant futurs directors d'orquestra

Moment d'una de les sessions pràctiques del curs. FOTO: C. Caballé

El Curs Internacional de Direcció d'Orquestra Antoni Ros Marbà s'està celebrant a Sant Cugat fins al pròxim 15 de juliol. Un certamen que s'organitza per segon any a la ciutat, a l'Escola Municipal de Música, i que ha portat fins a la ciutat una vintena de joves directors per formar-se amb el mestre Ros Marbà.

Després d'una primera setmana teòrica, el grup està desenvolupant la part pràctica durant aquesta setmana. Un curs que s'està vivint amb "molt d'entusiasme", com afirma el director, qui assegura que es tracta d'un grup molt actiu. "La resposta d'ells pel que fa a treball és molt estimulant. Perquè, és clar, estem treballant unes 6 hores diàries, fins i tot allargant horaris", assegura Marbà.

L'objectiu del curs és formar els futurs directors d'orquestra del món, de la mà d'un dels millors directors d'orquestra reconegut internacionalment. Un mestre que té molt clar el primer missatge a transmetre als seus deixebles. "Dirigir pot ser molt fàcil, perquè a un nen li pots donar unes indicacions en una cosa senzilla i dir-li que l'orquestra tocarà; però dirigir bé, saber exactament el que és dirigir, un comença a saber de què va quan fa més de 20 anys que fas aquesta carrera", assegura.

Però mostra optimista. "Un dia o altre s'ha de començar, i s'ha de començar quan abans millors", perquè "amb els anys et vas adonant que dirigir és molt difícil, i que vas aprenent a partir de l'experiència i a partir del que vas veient també dels grans mestres". "Els has de donar als alumnes el màxim d'informació perquè després puguin desenvolupar la seva pròpia carrera", argumenta comentant l'objectiu del curs.

Una tramesa de coneixements i informació que apassiona el mestre. "És un vessant de la carrera, la pedagogia, que m'agrada molt. Fent pedagogia també s'aprèn, i molt", remarca.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem