Armadàs i Carreté: "Tothom a qui li agradi el cinema trobarà alguna proposta interessant"

JR Armadàs i Marc Carreté són els directors del festival de cinema Sant Cugat Fantàstic

El Festival Internacional de Cinema Fantàstic i de Terror de Sant Cugat, el Sant Cugat Fantàstic, arriba enguany a la cinquena edició del 2 al 5 de maig als Cinemes Sant Cugat. Un festival que enguany fa un salt qualitatiu programat la meitat de les propostes com a estrenes, i comptant amb diferents propostes perquè els amants del gènere gaudeixin d'un cap de setmana de cinema de qualitat.

Com es presenta el Sant Cugat Fantàstic?

JR Armadàs (J.R.): Com bé diu el seu nom, és un festival de cinema, i de cinema fantàstic. L'espectador trobarà pel·lícules de gènere fantàstic i de terror que en gran majoria són inèdites al nostre país. La meitat de les pel·lícules que projectem és la primera vegada que es podran veure en aquest país. En aquesta cinquena edició hem fet un salt endavant, i presentem segurament la que és la programació més ambiciosa en aquest sentit.

Cinquena edició. Parlem ja d'un festival consolidat?

Marc Carreté (M.C.): Ja és un festival amb certa tradició. El festival ha anat creixent, i aquest any sobretot hem fet un salt endavant qualitatiu molt important per la quantitat d'estrenes que tenim. També amb la novetat del cinema a la fresca. Aquest any, amb motiu del cinquè aniversari, fem un pas endavant considerable, intentant consolidar cada vegada més el festival, perquè es quedi a la ciutat, i perquè segueixi creixent.

Amb canvi de dates i de gestió del cinema.

J.R.: Sempre l'havíem fet al mes de juny, però se suposa que al maig ha d'haver-hi unes obres aquí, i haguessin dificultat el festival i la marxa del cinema. I hi ha hagut un canvi d'interlocutor, perquè l'any passat hi havia Cinesa, i aquest any està l'empresa Picking. Des del principi es van avenir a la iniciativa, i s'hi van abocar amb moltes ganes i il·lusió, i la prova és justament el que dèiem del cinema a la fresca, que instal·laran una pantalla fora perquè no tot passi a la sala 4, a la sala gran del cinema, sinó que la festa continuï a fora.

Parlant de novetats, n'hi ha més?

M.C.: Amb motiu del quarantè aniversari de la pel·lícula Alien, del Ridley Scott, fem un petit homenatge programant continguts relacionats amb tota la temàtica alienígena. Concretament, el dissabte fem la marató d'aliens, amb 3 pel·lícules i dos curtmetratges a partir de les 20 hores.

JR: En total, al festival hi haurà quatre pel·lícules relacionades amb la temàtica extraterrestres o alien, una de les quals és After the Lethargy del Marc Carreté, que està molt bé poder-la veure a Sant Cugat perquè en part s'ha rodat al Parc de Collserola, i els qui són de Sant Cugat, a part de gaudir de la pel·lícula, també gaudiran d'espais i elements que tenen al costat de casa.

Pel que fa a la programació, que en destacarien?

J.R.: És complicat dir les pel·lícules imprescindibles, perquè totes les hem programat amb especial carinyo. Podem destacar les quatre pel·lícules de temàtica alienígena, amb quatre subgèneres molt diferents.

Diferents tipus de pel·lícules. A qui s'adreça el festival?

M.C.: El festival va adreçat a tots els seguidors del cinema fantàstic i de terror. També hem programat pel·lícules que poden ser més generalistes, o més familiars, com ara Okko, el hostal y sus fantasmas, que és apta per a tots els públics. I diumenge tenim una marató de curtmetratges catalans, amb els seus directors, que serà molt interessant. És a dir, que a tothom que li agradi el cinema, el setè art, jo crec que trobarà alguna pel·lícula interessant.

Les sessions a la fresca, també s'adrecen a tots els públics?

M.C.: En la majoria de casos són curtmetratges o continguts que han passat en altres edicions del festival, i que estan una mica més pensats per a tots els públics, tot i que atenció, perquè també hi ha continguts de terror.

J.R.: En aquest cas, hem dividit les sessions en dues. La de divendres és la més canyera, definida com a "Mal rotllo fantàstic". I dissabte li diem "Fantàstic en família", més pensat per al públic familiar.

Parlant de curtmetratges, algun de destacable?

M.C.: La majoria d'ells. Sí que ens agrada dir que hi ha directors que tornen al festival, com és el cas de l'Ivan Mulero, Marc Martínez Jordán o Joaquim Bundó. I la majoria d'ells ja porten un circuit internacional important pel que fa a nominacions i premis. I recuperem allò que ens agradaria tant als amants del cinema, que abans de cada peli hi hagi un curtmetratge, que és quelcom que hem fet tradicionalment al festival.

Tampoc falten les activitats complementàries.

J.R.: Tindrem dues xerrades relacionades amb la temàtica alien. Una la farà un professor d'universitat d'astrofísica que ens descobrirà bàsicament què hem de fer si volem conquerir la galàxia: quin exèrcit necessitaríem, amb quines naus hauríem de comptar, quant de temps tardaríem... Serà una guia teòrica i pràctica de com conquerir la galàxia, des d'un punt de vista estrictament científic. La segona serà sobre robots extraterrestres, amb Jordi Ojeda, que repassarà des dels androides d'Star Wars, fins a sèries tan mítiques com Battlestar Galactica.

I no faltaran els zombis?

M.C.: Tenim una xerrada de temàtica zombi, que recorre la història de la temàtica dins del món del cinema. La xerrada la imparteix James J. Wilson.

J.R.: I dissabte, just abans de la projecció familiar a la fresca, hi haurà el tradicional maquillatge i taller de zombis, perquè hem descobert que agrada molt a les famílies, i hem ajuntat les dues activitats.

Per què no s'ho han de perdre?

J.R.: No s'ha de tenir por al cinema de por, ni al fantàstic, que molta gent té prejudicis. Que mirin bé la programació, perquè realment hi ha continguts de tota mena. No tot és sang i fetge; no tot és terror per no dormir, sinó que el cinema fantàstic té múltiples branques, i intentem cada any tocar-les totes. Hi ha continguts per a tots.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem