Arrenca el Festival Nacional de Poesia amb una cinquantena de propostes poètiques

Diferents espais de la ciutat seran l'escenari de la 19a edició de la proposta durant els mesos d'octubre i novembre

Sant Cugat del Vallès respira poesia des d'aquest dimecres, 9 d'octubre. Ho fa amb la celebració de la 19a edició del Festival Nacional de Poesia, coorganitzat per l'Ajuntament de Sant Cugat i la Institució de les Lletres Catalanes, que enguany homenatja Marta Pessarrodona i Narcís Comadira, a més de la figura de Joan Brossa, en el centenari del seu naixement.

En total, enguany s'han programat una cinquantena d'activitats en una trentena d'espais, que es desenvoluparan entre el 9 d'octubre i el 9 de novembre, tot i que el punt àlgid del festival es viurà entre el 14 i el 20 d'octubre. Un festival, com dèiem, coorganitzat per ambdues institucions, amb un pressupost de 70.000 euros, dels quals se n'assumeix el 50% per part de l'Ajuntament, i el 50% per part de la Institució, que treballen plegats per configurar el programa del qual es podrà gaudir al teatre, biblioteques, llibreries i més espais de la ciutat.

L'acte oficial d'inauguració del Festival Nacional de Poesia serà el 15 d'octubre, a les 20.30 hores, al Teatre-Auditori, amb l'espectacle Poesia 'Exili 1939', ideat per Jordi Bosch, commemorant els vuitanta anys de la Retirada. Un altre dels actes centrals del festival serà la Nit de poesia, dirigida enguany per Jordi Lara, i que portarà a l'escenari l'espectacle Amants i estalvis, on s'explorarà el vessant "salvadora" de la poesia i que comptarà amb la participació d'artistes com el cantant de trap Lildami i la Cobla Mediterrània.

També destaquen els dos homenatges que enguany retrà el festival. El primer, a la poeta, traductora i assagista Marta Pessarrodona, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2019, serà el dia 19, a les 20 hores, a l'Escola Municipal de Música. El segon, al poeta i artista Narcís Comadira, serà el dia 20, a les 12 hores, al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Festival de Poesia 2018: Espectacle inaugural  'Contra el caire del temps. Homenatge a Montserrat Abelló'. FOTO: Paula Galván

Festival de Poesia 2018: Espectacle inaugural 'Contra el caire del temps. Homenatge a Montserrat Abelló'. FOTO: Paula Galván

Principals novetats

En la seva dinovena edició, el Festival enguany incorpora com a novetat els Duets poètics. Unes trobades que posarà en diàleg poetes de llengua catalana amb d'altres d'arreu de la península Ibèrica. Uns diàlegs que protagonitzaran la cordovesa Ángeles Mora (Premio Nacional de Poesía el 2017) i la mallorquina Antònia Vicens (Premio Nacional de Literatura en Poesía 2018) el 16 d'octubre; la poeta gallega Emma Couceiro i el poeta i traductor Francesc Parcerisas el dia 17; i l'escriptora basca Leire Bilbao amb la valenciana Maria Josep Escrivà el dia 18 d'octubre.

D'altra banda, també s'estrena la sessió Poetes Joves, dedicada als autors novells que acaben de publicar el seu primer poemari o han rebut el seu primer premi. Enguany, la sessió porta per nom La fam i el desig, se celebrarà el dissabte, 19 d'octubre, a les 12 hores al Museu del Monestir, i comptarà, entre altres, amb Irene Anglada, Cati Coll, Guillem Gavaldà, Pol Guasch, Maria Isern i Oriol Sauleda.

El mateix dia 19, a les 22.30 hores, a la Biblioteca Central, també se celebrarà la Nit de poesia LGBTQ catalana. Un acte coordinat i presentat per l'escriptor Sebastià Portell, del qual hi participaran Bel Olid, Martí Sales, Encarna Sant-Celoni, Mireia Calafell i Jaume Creus.

I també són novetat les Lectures en ruta: els joves (no llegiu). Una proposta adreçada a joves de 18 a 25 anys amb passió per la literatura que vol ser un punt de trobada i d'intercanvi, un espai de reflexió que es desenvoluparà durant els cinc caps de setmana per tot el territori i tindrà com a colofó la participació dels joves a les activitats del 19 d'octubre.

Finalment, enguany s'ha organitzat, en col·laboració amb l'Institut Ramon Llull, una Trobada de Programadors Internacionals amb l'objectiu de fomentar la difusió internacional de la poesia catalana.

L'exposició d'Amanda Bernal se celebra amb motiu del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

L'exposició d'Amanda Bernal se celebra amb motiu del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Més propostes

A banda dels homenatges a Marta Pessarrodona i Narcís Comadira, el Festival dedica cinc actes i tres exposicions al voltant de la figura de Joan Brossa en el centenari del seu naixement. D'altra banda, es podran visitar dues exposicions més. La primera, la de fotografies de l'artista santcugatenca Amanda Bernal a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater; i la segona, la mostra d'obra inèdita de Narcís Comadira, que només es podrà veure aquell dia al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), el 20 d'octubre en el marc de l'homenatge que li dedica el Festival.

D'altra banda, el dissabte, dia 19, a les 11 hores, es presentarà el llibre A l'enforcall, de Francesc J. Gómez, guanyador del 17è Premi de Poesia de Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater.

Cal destacar que totes les activitats són gratuïtes menys l'espectacle Amants i estalvis, de la Nit de Poesia, que té un preu de 8 euros.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem