El Centre de Restauració i la seva vinculació amb Sant Cugat

El centre ha restaurat més de 500 peces de Sant Cugat, sobretot del Monestir i del jaciment de Can Cabassa

Sant Cugat té dos equipaments nacionals dins el seu terme municipal, l’Arxiu Nacional de Catalunya i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. El primer es va inaugurar l’any 1995, el segon catorze anys abans, a finals de 1981. El seu impulsor va ser el conseller Max Cahner, qui va decidir ubicar la seva seu a les dependències perimètriques del claustre del Monestir de Sant Cugat, on actualment hi ha el Museu. En aquell temps era habitual donar un ús cultural a aquells  equipaments religiosos gestionats per institucions públiques que estaven en desús.

La història del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya neix d’una necessitat i de la urgència de recuperar el patrimoni del país, que després de la dictadura es trobava en un estat deplorable. “Fins aleshores s’havien fet només actuacions puntuals, però no hi havia una sistemàtica de conservar, d’acord amb unes estratègies i uns criteris”, explica Àngels Solé. Els primers tallers oficials de restauració es van crear durant la segona república al Museu d’Art de Catalunya i al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Trasllat a l’actual edifici

Actual edifici del CRBMC, a Valldoreix. FOTO: Artur Ribera

El 19 de maig del 2003, el Servei de Restauració de Béns Mobles de Catalunya es va traslladar a l’actual edifici situat a Valldoreix, en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Sant Cugat. Aquest nou edifici, de 4.000 metres quadrats, va suposar una avenç molt gran, ja que permetia disposar d’espais que fins aleshores no es tenien, com per exemple una sala on poder restaurar pintures murals i peces de grans dimensions.

“Hi ha un abans i un després d’aquest edifici. Va obrir la porta a altres reptes com el de la pedra, les escultures de grans tones, les actuacions de pintura. També va ajudar a millorar les condicions de treball, sobretot pel que fa a la salut”.

Obres santcugatenques

La pintura mural barroca de la Mare de Déu del Carme es troba al local de Benetton del carrer de Santiago Rusiñol, on va ser descoberta l’any 2007. FOTO: Artur Ribera

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya té documentades 519 actuacions sobre béns de Sant Cugat. D’aquestes, una bona part són del Monestir i del jaciment de Can Cabassa. Actualment, el centre està treballant amb el Bisbat i l’Ajuntament per restaurar la part de l’església del Monestir, on es vol fer una actuació completa. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem