L'antic Ateneu pot esdevenir el primer Museu del Còmic de l'Estat

Es tracta d'una iniciativa privada que portaria a Sant Cugat les col·leccions més importants del gènere que existeixen

L'antic edifici de l'Ateneu Santcugatenc, a la plaça de Pep Ventura, podria esdevenir el Museu del Còmic. Seria el primer centre d'aquestes característiques de l'Estat espanyol, i els impulsors són un col·lectiu d'amants i col·leccionistes de còmics espanyols entre els quals s'hi troba un dels hereus de Joan Auladell, propietari de l'edifici on fins a finals de mes estarà L'Ateneu Santcugatenc.

"Som un grup de col·leccionistes que fa anys que ens dediquem a reunir i estudiar la història del còmic al país amb l'objectiu de preservar-la, recuperant el llegat històric que va formar part d'una generació de nens i nenes que tenien el còmic com a referent d'il·lusió", explica Paco Baena, historiador gràfic i expert en còmic.

"La intenció d'un museu d'aquestes característiques és preservar aquest patrimoni importantíssim", afegeix, explicant que "nosaltres posem l'espai i el contingut, però necessitem la col·laboració de les administracions per poder tirar endavant el projecte".

El hombre de la estrella nº 1 FOTO: Cedida

"A Espanya no hi ha cap museu d'aquestes característiques, dedicat exclusivament al Tebeo. La idea seria, ja que disposem de l'espai i el material, fer-lo aquí a Sant Cugat", remarca.

Pel que fa al contingut, es tracta de les col·leccions de 8 col·leccionistes de l'Estat que abracen tota la història del còmic al país. "Ho tenim pràcticament tot, per tant no hauríem de recórrer a cap altra col·lecció ni arxiu, ni tan sols a la Biblioteca Nacional", afirma Baena. En total, parlen d'un fons de més de 20.000 peces originals, i també més de 1.500 plaques originals que dibuixaven els autors per imprimir aquests tebeos.

"Es tracta d'un fons immens, que es podria organitzar de manera que el museu sempre estès actiu. Mantenir una exposició permanent que repassi tota la història del còmic des de finals del segle XIX fins al dia d'avui, i després, amb exposicions temporals monogràfiques, o temàtiques, per mantenir viu l'espai i conèixer les diferents facetes d'aquest món", explica Baena.

Col·laboració

El Lince, El Sheriff inmortal, FOTO: Cedida

Amb tot, per tirar endavant el projecte és necessària la col·laboració publico-privada. En aquesta línia, ja s'ha contactat de manera informal amb membres del Consistori amb qui els impulsors del projecte, Paco Baena i José Luís Villanueva (hereu de Joan Auladell), mantindran una reunió aviat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem