La Cantata de Nadal convida a reflexionar sobre el pas del temps

'Molsa, suro, paper de plata' sonarà al Teatre-Auditori de Sant Cugat amb Camerata el 18 de desembre a les 19 hores

Un any més, i ja en van 12, el Teatre-Auditori de Sant Cugat acollirà la tradicional Cantata de Nadal de Camerata Sant Cugat. Una cita anual amb la creativitat que enguany porta per nom Molsa, suro, paper de plata, i que és el resultat de la unió creativa del poeta Francesc Parcerisas i el compositor Marc Timón.

La Cantata de Nadal pujarà a l'escenari santcugatenc el diumenge, 18 de desembre, a les 19 hores. Una proposta que, com ha destacat Carmela Fortuny, tinenta d'alcalde de Cultura durant la presentació de l'esdeveniment, "és un bon exemple de com fer ciutat" amb una aposta "consolidada i de qualitat".

Enguany, Parcerisas ha creat un poemari basat en una visió actual i profunda del Nadal que interpel·la el públic davant la crisi dels refugiats. El compositor Marc Timón ha posat la música als versos. L'obra conté cinc parts musicals simfònico-corals precedides de preludis musicals sobre els quals l'actriu Marta Angelat recita els versos dels poemes.

"Són textos molt actuals i de gran força poètica musicats per un compositor català de gran projecció internacional", ha detallat Xavier Baulies, director de Camerata Sant Cugat. "Sant Cugat ha de sentir que aquest és un projecte de ciutat; fa 12 anys que es fa aquesta cantata per a orquestra sencera amb cor mixt, i no totes les ciutats poden dir que aposten per la música", ha remarcat.

D'altra banda, Baulies ha aprofitat per anunciar que, al mes de juliol, estaran editades les 12 Cantates estrenades fins al moment.

Per la seva banda, el compositor Marc Timón ha agraït al poeta els versos que ell ha musicat. "Com a temàtica, el Nadal és molt difícil, i ell em va regalar uns versos amb els quals m'he sentit molt còmode", ha descrit, afegint que, amb la música, ha volgut "reflectir els contrastos del Nadal". Francesc Parcerissas ha explicat que amb els seus textos presenta cinc personatges amb veu pròpia que "es fan preguntes per saber què és el temps i què suposa per a cadascun d'ells", detallant el joc que s'estableix per crear la dinàmica d'una obra lligada amb el Nadal.

La Cantata també arribarà a tremp el 17 de desembre, i, com en les edicions anteriors, el concert es completa, a la primera part, amb una tria d'àries i cors del Messiah de G.F. Haendel amb la participació de la soprano Laia Cladellas. A la segona part després de l'estrena de Molsa, suro, paper de plata, aquest any en homenatge a Leonard Cohen estrenarem una adaptació de l'Halleluia per a cor i orquestra i no hi faltaran nadales del repertori català.

Dotze anys de Cantata

Cantata de Nadal ‘Prec eixut de Nadal’ al Teatre-Auditori.  FOTOS: Lali Puig

Cada Nadal, des de fa dotze anys, Camerata Sant Cugat organitza l'estrena d'una cantata per a cor infantil, cor mixt i orquestra composta especialment per a Camerata Sant Cugat per músics contemporanis del nostre país.

Fins ara, s'han estrenat:

  • Fes-te el pessebre de Lluís Vila, sobre poemes de Gabriel Genescà (2005)
  • Cant de Nadal de Xavier Benguerel, sobre un poema de Pere Quart (2006)
  • Betlem de Joan Josep Gutiérrez, sobre un poema de Juan Gutierrez Gili (2007)
  • En el bosque helado de Xavier Capellas, sobre textos d'Isabel Coderque (2008)
  • Nit de Plata d'Àlex Martínez, sobre poemes de Mercè Blanes (2009)
  • Pastors a Betlem de Raimon Romaní, sobre poemes de Jacint Verdaguer (2010)
  • Nadal de Carles Gumí, sobre un poema de Joan Maragall (2011)
  • El viatge de la vida d'Ivan Capillas sobre poemes de Vicenç Llorca (2012)
  • Com un mirall de Manel Gil-Inglada sobre poemes de Carles Duarte (2013)
  • Font d'aigua viva d'Albert Guinovart, sobre poemes de Jordi Pàmias (2014)
  • Prec eixut de Nadal de Jaume Torrent sobre poemes de Narcís Comadira (2015).
Més informació
 
Comentaris

Destaquem