La societat santcugatenca i catalana reivindica Grau-Garriga

La classe política de la ciutat i del país es sensibilitzen amb la mort de l'artista santcugatenc Josep Grau-Garriga

La secció local d'Esquerra Republicana també ha volgut mostrar el seu condol per la mort de l'artista Josep Grau-Garriga el passat dilluns. En un comunicat, el partit independentista ha destacat "la seva aportació en la renovació del llenguatge del tapís, la qual cosa va permetre situarlo al mateix nivell que altres disciplines artístiques com ara la pintura o l’escultura". "Des d’ERC no podem estar-nos de remarcar la seva profunda consciència social, humana i així com la solidesa de les seves conviccions nacionals", afegeix el comunicat. Finalment, ERC ha volgut reconèixer la tasca de Grau-Garriga alhora de promoure la internacionalització del nom de Sant Cugat al món. D'aquesta manera, ERC se suma a les mostres de reconeixament que ja havien realitzat altres polítics com Ferran Mascarell, conseller de Cultura; Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat; o els exalcaldes Lluís Recoder i Joan Aymerich.

Per la seva banda, el director del Museu de Sant Cugat, Lluís Campins, ha destacat que "la força creativa de Grau-Garriga va dur-lo de desconèixer absolutament la tècnica del tapís a esdevenir-ne un dels principals innovadors a nivell internacional". Campins ha volgut recordar que Grau-Garriga es va reivindicar sempre com a pintor i ha finalitzat recordant-lo com un símbol: "Dilluns va morir un veritable referent artístic. Local i universal".

"Se'ns en va un dels grans artistes catalans contemporanis, també un d’aquells creadors que les circumstàncies del país probablement van fer més conegut a l’estranger que en el nostre país". Així s'ha acomiadat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, de Josep Grau-Garriga, l'artista santcugatenc més internacional i que va morir el dia 29 d'agost a França després de patir un ictus hemorràgic deu dies enrere. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha reconegut que serà una gran pèrdua per la ciutat i ha recordat que es tracta d'un "artista innovador que va contribuir de manera essencial en la creació d’un nou corrent artístic, el que ara anomenem Escola Catalana del Tapís, que té el seu origen a la nostra ciutat".

L'exalcalde santcugatenc Lluís Recoder ha definit a Grau-Garriga com un artista polifacètic, si bé va sobresaltar en el món del tapís, i ha lamentat que "ens ha deixat un artista universal però per entendre el seu art cal tenir en compte la seva dimensió santcugatenca i catalana". El també exalcalde Joan Aymerich ha recordat amb nostàlgia que va ser el primer alumne de Grau-Garriga a la Casa Aymat (Escola Catalana del Tapís) i també s'ha sumat a les lamentacions perquè no va ser prou reconegut a casa nostra: "Com a persona em va impregnar el seu catalanisme i és una llàstima que de ben segur haurà estat més reconegut a fora que no en el seu propi país".

Aquest dijous s'inaugurava a la Canals Galeria d'Art de Sant Cugat una mostra de l'obra d'homenatge coincidint amb els 82 anys de l'artista, que havia de ser present a la inauguració. L'exposició s'avança a aquest dimarts a la tarda i serà un homenatge a l'artista. Josep Canals, de la Canals Galeria d'Art, ha destacat que Grau-Garriga va ser un dels artistes més importants del segle XX i l'ha posat al capdavant de la renovació del tapís contemporani a tot l'estat. El dia 15 de setembre, la Casa Aymat també enceta una mostra sobre el tapís de Grau-Garriga, que va dirigir i liderar als anys 50.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem