Mor l'artista Josep Grau-Garriga

El pintor santcugatenc més internacional mor després de patir un ictus

L'artista Josep Grau-Garriga ha mort aquesta tarda a l'edat de 82 anys, a Angers, França, on residia, després de passar la darrera setmana a Unitat de Cures Intensives de l'hospital de la localitat francesa. Fa uns dies, Grau-Garriga va patir un ictus, el que va fer que l'estat de salut del pintor quedés molt delicat i amb un pronòstic poc esperançador. L'artista santcugatenc tenia previst viatjar a principis de setembre a la ciutat per assistir a la inauguració de dues exposicions seves a la Canals-Galeria d'Art (1 de setembre) i a la Casa Aymat (15 de setembre).

Grau-Garriga, nascut a Sant Cugat l’any 1929, va ser format artísticament a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i a Llotja. Va conrear diverses tècniques com la pintura, el dibuix, el gravat, la pintura mural, l’escultura; però va ser en l’àmbit del tapís on es va convertir en un artista reconegut internacionalment. Grau-Garriga va realitzar unes 150 exposicions per museus i sales d’arreu del món, com a Miami, Mèxic, Caracas, París, Nova York, Houston, São Paulo...

L’any 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i el 1990 el govern francès li va atorgar la insígnia de Chevalier de les Arts et des Lettres. Sant Cugat també li va atorgar la Medalla de la Ciutat. Va ser director i un dels impulsors de l’Escola Catalana del Tapís (Casa Aymat) per on van passar els millors artistes catalans del moment: Miró, Tharrats, Tàpies, Subirachs, Cuixart, Ràfols-Casamada, Muxart i Guinovart, entre d'altres. El 1964 va presentar la primera exposició individual de tapís de Catalunya a la sala Gaspar de Barcelona. Grau-Garriga va viatjar per molts racons del món, com Nova York, París (on va aprendre la tècnica del tapís medieval i contemporani), Mèxic, Xina o Àfrica; on va divulgar el tapís i va ensenyar alhora diferents tècniques artístiques.

El pintor va ser un artista molt lligat a Sant Cugat (la seva primera exposició va ser al Club Muntanyenc l’any 1953), tot i anar a viure a França, i el 2004 la ciutat li va dedicar l’Any Grau-Garriga, coincidint amb el seu 80è aniversari, on es van muntar diverses exposicions i activitats. A més, des de l’any 2007 un dels seus tapissos presideix una de les sales principals de l'Ajuntament de Sant Cugat.

Actualment l'artista santcugatenc estava treballant en diversos projectes com un gran mural de 18 metres d'alçada dedicat a la pau que s'havia de instal·lar a l'església de Saint Mathurin, un llibre retrospectiu de dibuixos i diverses exposicions, una d'elles una gran retrospectiva per l'any vinent a Angers.

L'artista serà enterrat a la localitat francesa de Saint Mathurin sur Loire, població en la que ha residit durant els darrers anys amb la seva dona i les seves dues filles petites. Posteriorment, es farà un acte d'homenatge i record a Sant Cugat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem