Rafa Usero: "A Sant Cugat hi ha molt moviment de teatre amateur de qualitat"

Rafa Usero és el president del Grup de Teatre Espiral, que està celebrant la 23a Mostra de Teatre de Valldoreix

Els mesos d'octubre a Valldoreix són sinònims de teatre. I és que el Grup de Teatre Espiral organitza des de fa 23 anys la Mostra de Teatre, que aquest diumenge, dia 30 d'octubre, programa la tercera proposta, Abans que pugi el teló amb Jaume Pla, al Casal de Cultura. Quedaran dues obres més, els diumenges 6 i 13 de novembre. Una Mostra de "teatre seriós, de qualitat i que fa pensar".

Rafa Usero fa 16 anys que forma part de Teatre Espiral i actualment n'és el president. El TOT parla amb ell sobre la 23a Mostra de Teatre de Valldoreix i sobre el món del teatre amateur.

"El nostre objectiu és fer teatre de qualitat"

Quina és la filosofia del Grup de Teatre Espiral?

Una filosofia de fer teatre seriós, que faci pensar. Fugint del teatre comercial i de dispersió; El nostre objectiu és fer teatre de qualitat i que faci reflexionar. Ens critiquen, i amb raó, que tenim poc teatre còmic i, en casos com la Festa Major, en necessites. Les nostres obres són principalment en català i només ho hem canviat per determinades obres originals en castellà, com poden ser algunes peces de Federico García Lorca.

La Mostra de Teatre és un dels grans esdeveniments del calendari.

Espiral té 26 anys i des de fa 23 ja programa la Mostra, li donem molta importància. A la programació continuada que fem durant l'any, a vegades programem obres amb més humor. Però a la mostra intentem sempre fer teatre seriós i de qualitat.

Sovint amb majoria de companyies santcugatenques.

A Sant Cugat hi ha molt moviment de teatre amateur i que té molta qualitat. A Valldoreix també ha canviat molt, quan vam començar nosaltres érem l'única companyia i ara n'hi ha tres més. Però Sant Cugat podria fer més pel teatre amateur, per exemple amb una sala polivalent de petit i mitjà format. Com que som de Valldoreix, fins ara nosaltres no hem pogut entrar a la Xarxa de Centres Culturals Polivalents i això també ens afecta. Tot i que ara ja ens han donat una obra per l'any vinent i sembla que comença a canviar.

Quines dificultats té una companyia amateur?

Costa molt treballar. Per exemple, ara hi ha actors que estan en més d'una companyia i sempre és més difícil poder coincidir. També hi ha gent que treballa i això també dificulta alguns assajos. És difícil dir quanta gent som, a vegades podem ser entre 10 o 15 actors i sovint per algunes obres ens pot faltar gent.

Hi ha una base d'actors a Valldoreix?

En els nostres inicis, hi havia un taller de teatre a l'EMD de Valldoreix, que gestionava la directora del Teatre Espiral. Ens anàvem alimentant. Però l'escola Ferran i Clua va iniciar un taller similar i el de l'EMD es va desfer per falta de públic. Nosaltres l'any passat vam engegar la companyia Espiral Creixent, amb nens petits i l'objectiu és acabar incorporant-los a la companyia Espiral. També tenim gent jove, però quan es casen i tenen fills, ho deixen per falta de temps.

Quin tipus de públic hi ha a Valldoreix?

El nivell cultural del públic valldoreixenc és molt alt i en teatre han anat creixent amb els 26 anys del Teatre Espiral. El perfil és de gent gran, però això ja és el problema de Sant Cugat i Valldoreix on la gent jove té moltes dificultats per quedar-se, per l'elevat preu de vida i dels pisos.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem