El BBVA anuncia una OPA hostil per fer-se amb el control del Banc Sabadell

El govern espanyol rebutja l'operació, mentre que el BBVA assegura que mantindrà una seu operativa a Sant Cugat

El BBVA ha llançat una OPA hostil per fer-se amb el control del Banc Sabadell, segons ha confirmat en un comunicat publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L’oferta del banc basc a l'entitat catalana amb seu a Sant Cugat és la mateixa que el consell d’administració del Sabadell va rebutjar: 1 acció de nova emissió per cada 4,83 accions del Sabadell, una prima del 30% respecte al valor del 29 d’abril.

Segons el Sabadell, l’oferta infravalorava el valor de l’entitat catalana. Ara, seran els accionistes els que prenguin la decisió, i prop de la meitat són petits inversors. Tot i això, el govern espanyol, que ha mostrat el seu rebuig a l'operació, ha advertit que tindrà "l'última paraula" per autoritzar l'OPA.

Més info: El BBVA assegura que mantindrà una seu operativa a Sant Cugat

A diferència del que passava amb l’oferta amistosa de la setmana passada, ara el BBVA no reserva “cap avantatge” als accionistes ni membres del consell d’administració del Sabadell. El BBVA ha assegurat que vol mantenir la "doble seu operativa" a Sant Cugat i Madrid.

L'OPA està dirigida a la totalitat de les accions del Sabadell i està condicionada a aconseguir més del 50% de l'acceptació dels accionistes. El govern català i espanyol han rebutjat l'operació del BBVA i ha avisat de conseqüències negatives per l'economia i les empreses si tira endavant. Les entitats empresarials també han mostrat la seva preocupació. 

Més info: Rebuig frontal dels sectors polítics i econòmics a l'OPA hostil de BBVA al Banc Sabadell

Cal recordar que el Banc Sabadell manté la seu operativa a Sant Cugat, tot i que el 2017 va traslladar la seu social a Alacant arran de la situació política a Catalunya després del referèndum de l'1 d'octubre. 

Què és una OPA hostil?

Una oferta pública d'adquisició és una operació borsària per la qual una persona física o jurídica ofereix als accionistes d'una empresa comprar-los les seves accions a un preu superior al seu valor de cotització, amb l'objectiu de tenir-ne una participació majoritària. És una oferta directament als accionistes, petits i grans, saltant-se el poder de decisió del Consell d'Administració.

Sense avantatges pels accionistes

El document enviat a la CNMV confirma que el BBVA tira endavant una OPA “dirigida a la totalitat de les accions” emeses pel Banc Sabadell, 5.440 milions, de 0,125 euros de valor nominal cadascuna, representatives del 100% del capital. 

“L’oferent no té cap acord de cap naturalesa amb la societat afectada, amb accionistes de la societat afectada o amb el seu consell d’administració o amb alguns dels seus membres en relació a l’oferta. No s’ha reservat cap avantatge als accionistes ni a la societat afectada ni als membres del seu consell d’administració”, assenyala el BBVA. 

Més info: El Banc Sabadell rebutja l'oferta d'absorció del BBVA

Mantenir la seu a Sant Cugat

El BBVA va informar el 30 d'abril que volia "iniciar negociacions per explorar una possible fusió entre ambdues entitats". L’endemà, el banc basc va detallar que oferia una acció de nova emissió per 4,83, una prima del 30% respecte al tancament de la borsa del 29 d'abril, i proposava una doble seu corporativa, mantenint la seu de Sant Cugat i el "compromís total amb Catalunya". Un compromís que es podria esfumar amb l'OPA hostil.

Més info: El BBVA mantindria la seu del Sabadell a Sant Cugat si es materialitza la fusió
 
Aquest dilluns el Banc Sabadell va rebutjar l'oferta del BBVA, després de celebrar un consell d'administració. L'entitat que presideix Oliu va justificar-ho perquè "infravalora significativament" el projecte i les perspectives de creixement com a entitat independent. 

Dimecres, es va fer pública una carta en què el president del BBVA, Carlos Torres, advertia al Sabadell que no faria una segona oferta per adquirir l'entitat en considerar que no hi havia "espai per millorar" l'oferta. 

L'opció més agressiva

L’escrit, que Torres va enviar al seu homòleg del Sabadell, Josep Oliu, remarcava que s’havia “esgotat" tot el marge que disposava amb la prima del 30% de l'acció del 29 d'abril.  Just l’endemà, el BBVA ha optat per una opció més agressiva, presentant una OPA hostil que no es veia al sector bancari de l’Estat espanyol des dels anys 80.  L’operació d’absorció requereix de les autoritzacions pertinents de les autoritats. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem