Rebuig frontal dels sectors polítics i econòmics a l'OPA hostil de BBVA al Banc Sabadell

El Govern espanyol ha avisat que tindrà "l'última paraula" per autoritzar la compra del Sabadell

Els poders polítics i econòmics de Catalunya i l'Estat espanyol han mostrat el seu rebuig frontal a l'OPA hostil del BBVA per fer-se amb el control del Banc Sabadell i han alertat de conseqüències negatives per l'economia, les empreses i la ciutadania. Des de la Generalitat ho veuen com una pèrdua del poder econòmic de Catalunya, mentre que el govern espanyol alerta de perjudicis en l'ocupació i la prestació de serveis. A més, l'executiu espanyol ha assegurat que tindrà "l'última paraula" per autoritzar l'operació. 

Més info: El BBVA anuncia una OPA hostil per fer-se amb el control del Banc Sabadell

Un rebuig al qual s'han afegit sectors empresarials, com Foment del Treball. "Els grans perdedors seran les pimes catalanes i, per tant, també les empreses espanyoles", ha alertat la patronal, que ha afegit: "Amb la desaparició del Banc Sabadell moltes pimes quedaran orfes de finançament".

PIMEC, l'associació de les petites i mitjanes empreses de Catalunya, també ha mostrat la seva preocupació: "La concentració bancària té un impacte negatiu per a les micro, petites i mitjanes empreses i dificultarà l’accés al finançament de les pimes". “Les pimes són les grans perjudicades per aquesta operació”, ha alertat el president de la patronal, Antoni Cañete, en un comunicat, on afegeix que posa en risc l'estabilitat financera del país. A més, ha advertit que l’impacte d’aquesta operació pot ser especialment significatiu en un territori com Catalunya.

Els sindicats, per la seva banda, han reclamat que l'operació no tingui conseqüències pels treballadors i han recordat que les dues entitats van tenir beneficis de rècord el 2023. Només la patronal CEOE no ha criticat l'operació i ha demanat que es respecti la decisió dels accionistes de les dues entitats.

Natàlia Mas: "Destrucció de llocs de treball i pèrdua de poder econòmic per Catalunya"

"Rebutgem frontalment l'OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell. Una fusió bancària que només faria que empitjorar la falta de competència que ja patim, destruir llocs de treball i minvar el poder econòmic de Catalunya és el camí equivocat i treballarem per evitar-la", ha comunicat el president Pere Aragonès a través d'X.

La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas, ha qualificat de "dolenta" l'operació per Catalunya perquè suposaria "una reducció dràstica de la competència" resultant en "la concentració bancària més alta d'Europa". Així ho ha afirmat en una entrevista a RAC1 aquest 9 de maig al matí on ha recordat que ara mateix ja és de les més altes, només superada per Xipre. Per Mas, aquesta operació "no hauria d'obtenir els avals de la competència".

A més, la consellera ha avançat les "implicacions negatives" de la fusió forçada que comportaria "destrucció de llocs de treball i pèrdua de poder econòmic per Catalunya". "No hi ha precedents recents d’adquisicions bancàries amb aquest mètode, tot han estat processos negociats", ha recordat.

Més info: El BBVA assegura que mantindrà una seu operativa a Sant Cugat

"Una OPA així seria perjudicial per a l’interès públic", ha dit Mas, que ha afegit que la proposta amistosa d'adhesió "no sembla coherent amb l'OPA hostil d'ara". La consellera ha detallat que algunes de les conseqüències de la reducció de competència bancària pels ciutadans seria la poca remuneració dels dipòsits, menys opcions de préstecs i més encarits. A més, ha recordat que el Banc Sabadell és un referent pel que fa al finançament de pimes. 

La Moncloa, en contra

L'executiu espanyol ha apuntat que pot tenir "efectes lesius potencials" pel sistema financer i un impacte negatiu tant en l'ocupació com en la prestació de serveis financers. A més, apunten que l'excés de concentració bancària generaria un "risc" addicional a l'estabilitat financera. "Espanya té actualment un sistema financer fort i solvent. El nostre deure és vetllar per mantenir un sistema financer sòlid, que continuï contribuint al creixement de la nostra economia i a l'agenda d'inclusió financera i protecció dels clients", remarquen des de la Moncloa.

L'anunci del BBVA per fer-se amb el control del Banc Sabadell arriba després que l'entitat amb seu a Sant Cugat rebutgés l'oferta d'absorció del banc basc. Ara, el BBVA presenta la mateixa oferta i seran els accionistes del Sabadell els que hauran de decidir. A més, el BBVA ha assegurat que té la voluntat de mantenir una "doble seu operativa" a Sant Cugat i Madrid.

Més info: El Banc Sabadell rebutja l'oferta d'absorció del BBVA

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem