El preu dels pisos toca fons tant en venda com a lloguer

Mai en l'última dècada havia estat tan barat comprar o llogar un pis a Sant Cugat

El preu dels pisos a Sant Cugat no para de baixar. El lloguer i sobretot la compra marquen mes rere mes mínims que no es veien des de feia gairebé una dècada. Segons les darreres dades del portal Habitaclia, el valor dels habitatges ha disminuït durant els darrers 12 mesos un 13%. A això cal sumar la caiguda sostinguda que s’arrossega des del 2008, punt d’inflexió en què, coincidint amb l’inici de la crisi, va capgirar-se la tendència alcista.

El portal Fotocasa, en la mateixa línia, ha publicat que el preu dels pisos en venda ha baixat un 10% el darrer any. Segons la mitjana dels dos webs immobiliaris, el preu per metre quadrat és de 3.320 euros. A principis del 2008, un metre quadrat a Sant Cugat valia de mitjana més de 5.000 euros. Per tant, els pisos són un 35% més barats ara que fa 4 anys. En alguns casos, i depenent de la zona o del tipus de pis, la diferència de preus respecte als temps de la bombolla arriba al 50%. 

El lloguer baixa però no tant
Segons Habitaclia, el preu del lloguer ha caigut durant l’últim any un 9%, però Fotocasa xifra la davallada en només un 2%. Amb tot, els dos webs coincideixen que el preu mitjà és 11 euros per metre quadrat. Durant el 2008, el preu va fregar els 14 euros en el punt més àlgid i es va mantenir per sobre dels 13. Des que va començar la crisi el preu ha baixat al voltant d’un 20%. Malgrat això, una de les diferències entre la venda i ell lloguer és que el preu de venda no ha parat de caure en cap moment des del 2008 mentre que el lloguer ha tingut petits punts d’inflexió (a finals del 2009 i el 2011) en què el preu va pujar durant més de 3 mesos consecutius.

En resum, es pot concloure que el preu del lloguer s’ha estabilitzat tot i la lleugera tendència a la baixa mentre que res sembla poder aturar la caiguda lliure de la venda. Però una dada compartida és que cal anar més de 10 anys enrere per trobar moments en què llogar un pis o comprar-lo era més barat que ara.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem