El Govern demana a totes les àrees de l'Ajuntament retallar 7,7 milions d'euros

El Govern farà "correccions" per redreçar la situació econòmica de l'Ajuntament

El Govern de Sant Cugat ha posat en marxa una sèrie de mesures econòmiques per remuntar els ingressos i reajustar el "desequilibri" del pressupost municipal, que aquest 2022 s'ha tancat amb una liquidació negativa de 3,6 milions d'euros. Així ho ha explicat el tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler (PSC), en una roda de premsa aquest dimarts, 7 de març. Entre les mesures per revertir aquesta situació econòmica de les arques municipals hi ha una retallada de 7,7 milions d'euros que el govern ha demanat a totes les àrees de l'Ajuntament que es faci. Així i tot, Soler ha explicat que l'Ajuntament és "solvent", que el "govern gestiona de forma responsable els ingressos" i que es podran pagar les despeses de l'Ajuntament.

Entre altres, algunes mesures que el Govern vol prendre per augmentar els ingressos en el pressupost hi ha la incorporació del romanent dels organismes autònoms del patronat d'Educació i del Centre Cultural aportant 0,80 milions d'euros i 0,73 respectivament. També, Soler ha anunciat una subvenció de la Diputació de Barcelona  de 0,67 milions.Entre altres,per augmentar els ingressos, està la revisió de les ordenances fiscals, que al mes de desembre es van congelar, o augmentar la recaptació en les sancions de trànsit, les sancions de la via pública o les sancions per disciplina urbanística. (Mira a baix el llistat de mesures).

Pel que fa a la davallada d'ingressos, el tinent d'alcaldia ha marcat com a causa d'aquesta situació la baixada dels ingressos per les plusvàlues, els ingressos per l'IBI ( per les bonificacions a les fotovoltaiques) o l'augment de les despeses energètiques per la guerra d'Ucraïna.

Crítiques a Junts

El tinent d'alcaldia ha estat molt dur contra les últimes declaracions de Junts que xifren entre 14 i 15 milions d'euros el "forat " econòmic de l'Ajuntament. "No hi ha forat econòmic", ha dit Soler. "El desequilibri és de 3, 6 milions, amb això no crees un forat". I ha demanat respecte per l'Ajuntament i els tècnics per part de una formació que "ha utilitzat el pressupost en benefici seu" i que ha portat l'Ajuntament "als tribunals". Tot i això, Junts continua afirmant que hi ha un forat. "Ens remetem a l'informe d'intervenció: Respecte a 2019, les despeses corrents han pujat 10,5 milions d'euros i els ingressos corrents han baixat 5,5 milions d'euros, hi ha un desfasament de 16 milions", explica la formació en una nota de premsa. De fet, en aquest mateix text, Junts cita algunes paraules de l'interventor en el seu informe que apunten que hi ha hagut una "deficient confecció del pressupost", "polítiques poc clares i meditades" i "manca de cultura en el control financer" per part de l'actual govern. Preguntat per aquesta qüestió, Pere Soler ha admès que l'annex de l'informe parla amb aquests termes, però n'ha tret ferro dient que són unes "reflexions" que fa l'interventor. I ha mostrat confiança amb l'interventor de qui ha explicat que s'havia de jubilar al maig, però esperarà al setembre per ajudar a revertir la situació econòmica de l'Ajuntament. Tot i això, la premsa encara no ha pogut tenir accés ni a la liquidació del pressupost, ni a l'informe de la intervenció. 

Les mesures per augmentar ingressos

-Revisió de tot el que faci referència als aparcaments i internalització d'alguns serveis
- Gestió del servei de recollida de vehicles
- Replantejament de determinades ordenances fiscals
- Estudi de la nova taxa recollida residus comercials
- Gestió del ICIO i Taxa de llicències de fotovoltaiques
- Revisió del IVTM –bonificacions vehicles 2024
- Revisió taxes preus públics (estudi de costos actualitzat)
- Millora en la recaptació en la disciplina urbanística, en sancions a la via pública i saancions de trànsit.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem