Assemblea Drets Socials: "A Sant Cugat també hi ha gent treballadora, humil i pobre"

Per cinquè any consecutiu, l'Assemblea de Drets Socials de Sant Cugat organitza la marxa pel Dia del Treballador

Els treballadors i treballadores de Sant Cugat estan convocats a la manifestació unitària pel Dia del Treballador aquest dilluns, dia 1 de maig. L'Assemblea de Drets Socials va recuperar aquesta marxa reivindicativa fa cinc anys a Sant Cugat i, enguany, sortirà de l'avinguda de Cerdanyola a les 10 del matí i finalitzarà a la plaça de Lluís Millet.

Parlem amb dos dels membres de l'Assemblea de Drets Socials, Oriol Sánchez i Julio Sánchez, sobre la situació laboral a Sant Cugat i a Catalunya i la necessitat d'organitzar mobilitzacions com la d'aquest 1 de maig.

L'any passat la manifestació de l'1 de maig a Sant Cugat va tenir Delphi com a protagonista. Quina és la reivindicació d'enguany?

Julio Sánchez: Volem reivindicar i lluitar pel treball, el salari i els drets dels treballadors, que són les tres qüestions que més s'han agredit durant la crisi. Tot i que hi hagi campanes de polítics que diuen que sortim de la crisi, a Catalunya hi ha el doble d'atur que abans d'entrar-hi i només el 13% de la contractació a Catalunya durant el 2016 va ser indefinida, la resta era temporal. S'ha creat un treball de baixa qualitat, precari i mal retribuït.

La precarietat marca molts llocs de treball.

J. S.: Els salaris, amb la devaluació interna, s'han anat a norris. Ara treballes per ser pobre i el mileurisme és una mena d'esperança idílica. La riquesa ha anat a parar al famós 1% més ric. En tema de drets hi ha hagut una ofensiva brutal als drets de la població en general, amb les retallades de serveis públics, educació, sanitat, pensions... A més s'ha criminalitzat la protesta. Volem incidir en aquestes tres qüestions per aconseguir revertir la situació i l'única forma és a través de la lluita i la presència en el carrer.

És el cinquè any que l'Assemblea de Drets Socials organitza una marxa a Sant Cugat per l'1 de maig. Per què vau decidir recuperar aquesta mobilització?

Oriol Sánchez: Vivim a Sant Cugat i, estadísticament, és una de les millors ciutats de Catalunya. Però també és una de les més desiguals. Sota les dades de percentatges i estadístiques, s'amaga una realitat: a Sant Cugat també hi ha gent humil, gent treballadora i gent pobre. La necessitat de visibilitzar aquesta realitat que existeix, ens va portar a voler recuperar aquesta data de l'1 de maig. No és una data simbòlica, és més vigent que mai perquè són els drets dels treballadors els que han patit retallades. Cal defensar avui més que mai les condicions laborals de la classe treballadora.

Sant Cugat és de les ciutats amb menys atur i més llocs de feina.

O. S.: Com a tot el país, la formació influeix en les oportunitats de tenir feina. Hi ha molta gent que ha de marxar de Sant Cugat perquè no s'ho pot pagar i ja no surt a les estadístiques. Marxa a altres pobles com Cerdanyola o Rubí perquè el preu de l'habitatge expulsa la gent. Veiem que aquesta imatge de Sant Cugat que es ven, no és majoritària entre la població.

J. S.: De totes les persones que treballen a Sant Cugat, el 50% ve de gent de fora de la ciutat. Això vol dir que el model de ciutat t'expulsa: en una immobiliària, tenen un o dos pisos de lloguer per 900 euros i la resta de mil euros i fins a sis mil. És obscè. Hi ha un tipus de gent que pot viure a Sant Cugat i una part important que no.

Les dades de renda mitjana a Sant Cugat també és de les més altes del país.

O. S.: Sant Cugat atreu directors generals, consellers... a les capes altes de la societat. És la ciutat de Catalunya amb més CEOs per habitant. L'estadística amaga les dades reals i està influenciada pels extrems. La majoria de la gent de Sant Cugat no cobrem aquestes xifres i es compensen per aquest percentatge d'executius que viuen al municipi i s'acaba formulant aquesta mitjana, que no és real.

Més de 50.000 llocs de feina a Sant Cugat ofereixen oportunitats de feina a la gent.

J. S.: Hi ha diferents tipus de treball. Per exemple, ara HP està buscant la contractació de 200 treballadors molt qualificats, d'informàtics i enginyers cap a dalt. Hi ha molta gent que no té accés a aquest tipus de feina. La resta de treball que es pot aconseguir a Sant Cugat és més precari i temporal. És cert que la taxa d'atur és més baixa aquí, però la situació dels treballadors també és molt precària.

Històricament el moviment treballador ha estat vinculat amb el sector industrial, que aquí a Sant Cugat no té molt pes.

O.S.: La desindustrialització és una tendència que fa dècades que s'implementa i tradicionalment és el sector que més s'ha mobilitzat en organitzacions molt clàssiques i estrictes com els sindicats. Però des de l'Assemblea volem sumar i dirigir-nos a tota aquesta gent que treballa en un altre tipus de feina que s'ofereix a Sant Cugat i que és més precària, com pot ser en el sector serveis i de comerç. Aquesta gent que és de Sant Cugat, que treballa en sectors més precaris i que normalment estan poc organitzades, volem sumar-les. Per reivindicar entre tots un treball i un salari digne i recuperar els drets perduts. Durant la crisi també hem vist com gent qualificada treballa en feines precàries i per sota de la seva formació, i també ens dirigim a ells.

Des de l'Assemblea recomaneu als partits polítics no portar els seus símbols i distintius. Per què?

J. S.: És una línia que hem mantingut des del principi. Som de les entitats més transversals de Sant Cugat i tots ho respectem.

O. S.: Som una assemblea que reivindiquem la defensa dels drets socials i laborals. Com a primer de maig, organitzem una convocatòria pels treballadors de Sant Cugat, no perquè cap partit en tregui rèdit. El dia 1 de maig tothom ve com a treballador i per manifestar-se per uns drets que convenen i haurien de defensar més del 80% de la població.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem