Els restauradors de Sant Cugat, entre la indignació i la desesperació

Restauradors de Sant Cugat expliquen en primera persona com viuen el tancament obligat dels locals

Indignació. Desesperació. Agonia. Incertesa. Són només alguns dels sentiments que es respiren en el sector de la restauració després del tancament ordenat per la Generalitat, que es va fer efectiu el divendres 16 d’octubre. Un cop que pot ser mortal per molts restauradors i empresaris de l’oci nocturn, que llancen un missatge d’alerta. “Hi haurà escabetxina”, avisa Josep Alà, responsable del Cafè Belgrado i portaveu de l’Associació de Restauradors de Sant Cugat.

“Representa un desastre i un drama per al sector, que ja està molt tocat econòmica i moralment”, afegeix Xavier Vendrell, president del Gremi de Restauradors de Sant Cugat. És per això que reclamen veritables mesures de suport per part de les administracions, que han de passar per l’exempció d’impostos i les ajudes directes.

“Estem desemparats i de forma indefinida”, denuncia Josep Alà, que considera que les propostes de suport anunciades fins al moment són “insignificants” per una crisi que, adverteix, està sent molt pitjor que la viscuda el 2008. Exigeixen un compromís ferm de les institucions per poder sortir-ne.

Persianes abaixades

El tancament de bars i restaurants ha deixat un panorama trist a Sant Cugat, amb moltes persianes abaixades i places buides. La vida que dona la restauració a la ciutat ha desaparegut i la principal incògnita és quan es tornarà a recuperar. Mentrestant, restauradors han apostat pel menjar a domicili i per emportar, tot i que n’hi ha molts que no tenen la infraestructura necessària per dur-ho a terme.

Més info: El Ple Municipal reivindica un pla d'ajuts per al sector de la restauració i l'oci nocturn

Josep Alà, Cafè Belgrado i Associació de Restauradors de Sant Cugat

IMG 20201021 WA0017

 

 

 

 

 

 

 

"La situació és trista i desesperant. És el pitjor que hem viscut mai, molt pitjor que la crisi de 2008", sentencia Josep Alà, que expressa la impotència que sent el sector: "Som dels que més hem treballat per evitar contagis". En aquest sentit, mostra la seva indignació perquè els responsables polítics no hagin fet més per tal d'evitar un segon tancament de la restauració.

El responsable del Cafè Belgrado creu que aquesta situació pot provocar un "tancament en massa" de bars i restaurants: "Serà una escabetxina". A més, recorda que no només afecta el sector de la restauració, sinó tot el que hi ha darrere, com proveïdors, transportistes, productors, autònoms...

"Ens sentim profundament desemparats"

Alà també lamenta la falta de suport de les administracions: "Ens sentim profundament desemparats, hi ha una falta tota d'ajuda i d'atenció". En aquest sentit, creu que les propostes plantejades fins ara són "insignificants" i no permetran superar aquesta crisi.

Ajudes directes i exempcions d'impostos són les principals demandes que llança per tal de reduir l'impacte que tindrà el tancament dels negocis, molts dels quals ja es van endeutar i gastar els recursos propis durant la primera onada.

Eduard Tomàs, Bodega Tomàs i Coock

Captura de pantalla 2020 10 23 a las 8.45.14

 

 

 

 

 

 

 

El propietari de la Bodega Tomàs i Coock considera que el tancament  ha estat "desproporcionat i precipitat" i lamenta que s'hauria pogut fer amb més antel·lació perquè els restauradors poguessin fer neteja dels estocs i reduir les pèrdues. A més, creu que un toc de queda com a París hauria permès als restaurants seguir amb l'activitat durant el dia. També mostra la seva incertesa sobre quan reobriran.

Gaudeix de la seva terrassa en tot moment FOTO: @osorioartist

La primera conseqüència del tancament obligat ha estat un ERTO per tota la plantilla de Bodega Tomàs. "El pitjor de tot es que el nostre sacrifici no servirà de res, perquè la gent segueix quedant i veient-se", lamenta. Creu que ha estat una mesura més mediàtica que efectiva.

"Per alguns restaurants pot suposar la mort"

"Per alguns restaurants pot suposar la mort", alerta Eduard Tomàs, que recorda que, mentre no arriben ingressos, els costos fixes com els lloguers i els impostos (ara els hi acaben de cobrar l'IVA) no s'aturen. .

Coock slow food chicken FOTO: osorioartist INSTAGRAM: @osorioartist

A més, critica que des de les administracions no hagin impulsat ajudes directes al sector, més enllà dels crèdits ICO, que han suposat més endeutament. "L'única ajuda és del Gremi de Restauradors de Sant Cugat, que estan fent molta feina i estem aconseguint alguna millora", agraeix.

A través del Coock ofereixen menjar per emportar i a domicili. Si bé han notat un cert increment de la demanda, explica que ara hi ha molts restaurants que s'han sumat al delivery i que, per tant, el pastís es reparteix entre més.

Ramon Masó, La Flama de la Bolera

Rmon Masó

 

 

 

 

 

 

 

La Flama de la Bolera va iniciar, el divendres, 23 d'octubre, amb un servei de menjar per endur, tot i que en un principi van dubtar que poguessin fer-ho: "Ho va valorar i en un principi ho vam descartar perquè crèiem que no teníem l'estructura com per fer-ho", explica Masó al TOT Sant Cugat que, de totes maneres, apunta: "Després hi vam reflexionar i vam creure que el millor per poder tirar endavant era oferir aquest servei de menjar per endur.

La Flama es troba ubicada a la Rambla del Celler FOTO: Bernat Millet

Pel que fa a les restriccions, el propietari de La Flama de la Bolera considera que el més important és la salut: "Si ha de servir (el tancament de la restauració), benvingut sigui", diu. Ara bé, també puntualitza que fent tancar només aquest sector no s'aconseguirà fer grans passes per a la millora: "Però si no fan altres coses, no servirà de res", puntualitza.

"Si la gent no beu al bar, anirà a fer botellons"

I és que, en aquest sentit, Masó considera que les trobades socials i les allaus de persones no disminuiran pel sol fet de tancar bars, restaurants o sales d'oci: "Si la gent no beu al bar, anirà a fer botellons; si no menja al restaurant, anirà a fer pícnics", assegura.

Un altre dels aspectes que preocupa als restauradors és la durada d'aquest tancament que, en principi, la Generalitat va decretar durant 15 dies: "Esperem que no siguin més de 15 dies. Si són més, ja veurem què passa", explica amb incertesa Ramon Masó al TOT Sant Cugat. Ara mateix té a tot el personal en ERTO, i la idea és poder reincorporar la part fixe de la plantilla quan acabi la restricció.

Adrià Bernades, Restaurant Momotaro

Captura de pantalla 2020 10 22 a la(s) 15.47.49

 

 

 

 

 

 

 

El restaurant Momotaro és especialista en menjar japonès i sushi, una mena de menjar agraït pels temps que corren entre els restauradors, i és que sol ser dels plats estrella a l'hora de demanar-lo a domicili: "Tenim la sort que oferim una mena de menjar que es demana bastant a domicili", explica el propietari del restaurant, Adrià Bernades, al TOT Sant Cugat.

I ara també menjar a domicili.

En aquest sentit, Bernades se sent afortunat respecte a altres restauradors: "El fet de treballar amb delivery farà que puguem tirar endavant", apunta, tot fent referència a la mala època que passa el sector i apuntant que molts negocis hauran de tancar.

"És ridícul tancar bars i restaurants i que la resta segueixi obert"

Ara bé, el fet que el Momotaro pugui salvar la situació - Berandes explica que en el darrer cap de setmana van multiplicar el nombre de comandes a domicili - no fa que se sentin aliens a la problemàtica, i també es mostren molestos amb les restriccions: "Fer tancar al sector de la restauració no és la solució. És ridícul tancar bars i restaurants i que la resta segueixi obert", diu.

De fet, si bé és cert que el fet de treballar força amb delivery permet que el restaurant tingui certa activitat, Bernades reconeix que haver de tancar el local també els afecta i, tot i que menys que a altres restauradors, els fa perdre diners: "Tenim una plantilla de 17 professionals, dels quals 8 estan en ERTO", apunta.

Roger Gaspa President de Foment Comerç

Roger Gaspa, president de Foment Comerç

 

 

 

 

 

 

 

Per Roger Gaspa, president de Foment Comerç, “la mesura és desproporcionada i gens eficient”. I és que, tal com assegura, la mesura pot perjudicar greument el sector: “En aquest moment més del 50% de la restauració pot ser que no arribi a finals d’any”.

Per això, si bé és cert que hi haurà un perjudici important, amb certes ajudes pot salvar-se part d'aquest sector: ”El sector està saturat de crèdits, per tant tot el que sigui suspenció de llicències de terrasses durant el 2021,i reducció de taxes benvingut serà", explica Gaspa, que demana "També ajuts directes via subvencios.”

“Des del sector de la restauració no tenien problema en assumir restriccions en l’aforament i en l’horari.”, recorda. A més, demana comprensió a la Generalitat: “Hi ha una cosa que sí que pot fer la Generalitat, deixar-los tornar a obrir i que tanquin a les deu de la nit. I això sí que depèn de nosaltres”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem