Sant Cugat, al límit del seu creixement

Can Fontanals i Can Mates Oest són els dos principals àmbits que queden per construir a Sant Cugat, mentre que a Volpelleres s’estan construint actualment una desena de blocs

L’enderrocament de cases de poble per construir nous habitatges es deu en part a l’acabament de sòl urbanitzable arreu del municipi. Un fet que s’ha accelerat durant els anys de reactivació del sector immobiliari, tal com explica Joan Franquesa (Feliu Franquesa): “A Sant Cugat en aquets darrers temps s’ha anat consolidant el sol sense construir durant la crisi, com s’ha vist amb l’aparició de grues”.

Més info: Les cases de poble deixen pas a noves construccions

“L’espai avui dia és limitat. Hi ha noves zones a desenvolupar però requereixen de modificacions urbanístiques i requalificacions. Sobretot a les zones més allunyades del centre”, apunta Javier Pérez del Pulgar (Organ). En el mateix sentit s’expressa Xavier Soler (Soler Finques): “Es pot dir en termes generals, que no queda sol per habitatge plurifamiliar, i que darrerament s’ha absorbit bona part del sol per habitatge unifamiliar existent”.

“Sant Cugat no té massa sol per créixer, més enllà de petits sectors a les entrades de Sant Cugat, sobretot a Rubí”, apunta Joan Franquesa, que ho veu com un problema per poder estabilitzar el mercat i fer un accés a l’habitatge més assequible, sobretot pel que fa al lloguer. Ho considera un problema de tota l’Àrea Metropolitana i que s’hauria d’afrontar conjuntament amb altres municipis com Rubí, Cerdanyola, Terrassa...

Construccio Sant Cugat Can Mates

Solars en venda al sector de Can Mates Oest FOTO: Bernat Millet

Edificacions

Durant el 2017 a Sant Cugat es va iniciar la construcció de 583 habitatges i se'n van acabar 267; mentre que la xifra de cèdules d'habitabilitat per primera ocupació es va situar en els 297 habitatges. Respecte al 2016, quan es van començar 552 habitatges, l'inici de contruccions va augmentar un 5,6%. Les cèdules d'habitabilitat han passat de 161 el 2016 a 297 el 2017, el que suposa un augment de més del 84%.

Tot i que és una xifra superior als anys de la crisi (el 2014 es van iniciar 49 habitatges i es van donar 77 cèdules d'habitabilitat per primera ocupació), les xifres encara queden lluny de l'època d'abans d'esclatar la bombolla. El 2007 es va començar la construcció de 1.161 habitatges, se'n van acabar 1.355 i les cèdules d'habitabilitat van ser 1.399. Unes xifres que difícilment podran tornar, principalment perquè ja no queda espai per tanta construcció.

Nuclis pendents

Construccio Sant Cugat Torre Blanca

Aquest solar de l'avinguda de Torre Blanca amb Pla del Vinyet acollirà uns 200 habitatges FOTO: Bernat Millet

Amb tot, els dos grans nuclis que queden per urbanitzar a Sant Cugat són Can Fontanals, ubicat entre el Centre Comercial i l’Hospital General; i el sector de Can Mates Oest, entre la Boehringer i la carretera de Rubí. De fet, l’Ajuntament vol aprofitar aquests dos nous creixements per pal·liar el problema de l’habitatge a Sant Cugat, amb la voluntat que el 50% dels nous habitatges que es construeixin siguin protegits.

Pel que fa a Can Fontanals, es preveu que de cara el 2027 es lliurin 660 pisos de protecció oficial. Més enllà d’aquests dos espais, poques grans àrees més de construcció queden a Sant Cugat. On més solars s’estan construint actualment és a Volpelleres, ja que la crisi va aturar la construcció, i actualment s’estan aixecant més d’una desena de blocs.

Can Cabassa, a Mira-sol, també està pendent de l’última construcció, un projecte que va aixecar polèmica amb els veïns per les seves dimensions i que va quedar sobre taula. Pel que fa al centre, en els pròxims anys es construirà al solar que hi ha a l’avinguda de Torreblanca, entre els Cinemes i l’escola Europa amb més de 200 pisos, una part dels quals seran protegits. És un dels últims grans solars que queden al centre.

Amb tot, des del sector immobiliari assenyalen que la poca disponibilitat de sòl és un dels factors que està fent encarir el preu de l’habitatge.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem