Sant Cugat denega la construcció de més de 3.000 pisos a Torre Negra

Una vintena de propietaris de terrenys de l'àmbit de Torre Negra havien presentat un projecte per construir milers de pisos

El Ple Muncipal de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha denegat la construcció de més de 3.000 pisos a l'àmbit de Torre Negra. L'Associació de Propietaris ha presentat un Projecte d'Actuació Urbanística per construir 3.374 pisos i l'Ajuntament de Sant Cugat ho ha rebutjat després que la Generalitat donés llum verda a la modificació urbanística que ha convertit les 165 hectàrees de Torre Negra en sòl no urbanitzable. Sigui com sigui, la batalla judicial entre propietaris, que defensen els seus drets a construir, i la ciutat, que vol evitar qualsevol edificació, continuarà.

Carmela Fortuny, alcaldessa de Sant Cugat: "Pensem fermament que Sant Cugat en cap cas ha de créixer cap a Collserola. És un nombre desorbitant de pisos i no en volem ni un a Torre Negra".

 

Més info: Llum verda de la Generalitat a la modificació per preservar l'àmbit de Torre Negra

El projecte presentat per una vintena propietaris preveu la construcció de 3.374 habitatges en deu sectors de l'àmbit de Torre Negra. Entre altres, planteja 634 pisos a l'entorn de l'Arrabassada, 397 habitatges a continuació del passeig Gaudí, 949 pisos a continuació de Torreblanca o 296 al voltant del passeig de la Torre Negra, és a dir, fins al Pi d'en Xandri. També figuren pisos a l'entorn de l'hípica de Can Calders i el camí que s'endinsa cap a Collserola. Els propietaris de parcel·les a Torre Negra fa anys que asseguren que tenen dret a construir a la zona i, en cas que l'Ajuntament ho prohibeixi, reclamen una indemnització que van xifrar en més de 400 milions d'euros. El govern santcugatenc sempre ha negat que tinguin dret a indemnitzacions.

Més info: L'Associació de Propietaris de Torre Negra, a l'Ajuntament: "Ens veiem als tribunals"

"Avui dia és sòl no urbanitzable i hem de desestimar el projecte", ha justificat el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Puigdomènech, que ha insistit en la voluntat de Sant Cugat d'evitar el creixement cap a Collserola. Després de dues sentències del Tribunal Suprem que van tumbar modifacions urbanístiques de l'Ajuntament de Sant Cugat per protegir Torre Negra, aquest 2018 el Consistori va aprovar una tercera modificació amb el mateix objectiu. Tot i això, els propietaris ja han anunciat que portaran la modificació urbanística als tribunals i han denunciat que el govern no ha volgut seure a negociar.

Més info: La protecció de Torre Negra: a la tercera va la vençuda?

La visió de l'oposició

Els partits polítics de Sant Cugat del Vallès han tornat a mostrar les seves diferències en una qüestió que històricament havia generat un consens absolut. PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC han votat a favor de desestimar el projecte urbanístic de l'Associació de Propietaris de Torre Negra, mentre que PP i Ciutadans s'han abstingut.

Partit Popular i CUP-PC han coincidit en demanar diàleg amb els propietaris per afrontar el problema. "No hem de demonitzar els propietaris. Seguim amb el mateix objectiu de protegir Torre Negra però instem a parlar amb els propietaris un a un i intentar arribar acords perquè, en el pitjor dels casos, l'Ajuntament no quedi enterrat en un deute impagable", ha demanat la portaveu cupaire, Núria Gibert. "Amb els propietaris de Torre Negra no es negocia ni se'ls hi dona una sortida, es tira la pilota endavant. És una actitud irresponsable", ha lamentat el popular Álvaro Benejam.

La regidora de Cs Munia Fernández Jordán ha advertit que "Torre Negra és un problema molt greu" i ha assegurat que preservar l'àmbit és una "obligació". Tot i això, ha denunciat que el govern municipal "no ho està fent gens bé" i ha advertit de possibles conseqüències judicials i per la ciutat.

Des d'Esquerra Republicana, la CUP i el Partit dels Socialistes també han lamentat el trencament de la unitat en la defensa de Torre Negra de PP i Ciutadans. "Malauradament la unitat fa temps que es va trencar. Avui hi ha dues alternatives: es desestima el PAU o es fan 3.000 pisos", ha argumentat Ferran Villaseñor, d'ERC-MES. El socialista Pere Soler ha apel·lat "a la unitat d'acció per la preservació de l'entorn de Torre Negra": "Només units amb la ciutadania i la societat civil podrem preservar aquest entorn".

Més info: La defensa de Torre Negra: la unitat política trontolla

Més informació
 
Comentaris

Destaquem