La fama santcugatenca de ser una ciutat que viu en l'opulència i amb gossos lligats amb llonganisses creix en cada nou rànquing. Segons l'última estadística de l'Instituto Nacional de Estadística, és la vuitena població amb una renda neta per habitant més elevada de Catalunya, amb una mitjana de 23.337 euros el 2022. Si es miren les ciutats de més de 50.000 habitants, no hi ha color: Sant Cugat és la més rica a molta diferència de la segona, que és Barcelona amb 18.404.
L'altra cara de la moneda és la desigualtat. Sant Cugat és de les ciutats amb més diferència entre rendes altes i baixes (del passeig de Valldoreix a Sant Francesc hi ha 20.000 euros de diferència). Però també és de les poblacions on les persones amb menys ingressos tenen rendes més elevades. La gran diferència que marca la desigualtat és que hi ha santcugatencs amb ingressos molt elevats.
La renda dels santcugatencs
Amb una mitjana de 23.337 euros nets de renda, Sant Cugat és la vuitena població catalana més rica, en una classificació que encapçalen Matadepera, Bolvir i Palau de Santa Eulàlia. La següent ciutat de més de 50.000 habitants és Barcelona, que es troba en la 71a posició amb 18.804 euros. La diferència amb l'entorn també és radical: Rubí se situa en els 14.000 euros, mentre que Cerdanyola es troba en els 17.000. La que s'acosta més és Sant Quirze, amb uns 21.000 euros de mitjana.
A més, la renda mitjana dels santcugatencs ha crescut de manera rellevant els últims anys, passant de 18.326 euros (2015) a 23.337 (2022). És un increment del 27%.
Per què Sant Cugat?
La pregunta de per què Sant Cugat acull les rendes més elevades del país pot tenir múltiples respostes, però el preu de l'habitatge juga un paper de "filtre" que permet mantenir-se a les rendes altes, però expulsa les més baixes. Així s'establia en l'estudi més profund sobre aquesta questió, elaborat pel professor Oriol Nel·lo, que exposava que només el 15% de la població actual del municipi ha nascut a Sant Cugat. Les immobiliàries també relaten que la qualitat de vida de Sant Cugat, les zones verdes, els serveis, les escoles, la proximitat amb Barcelona o Collserola produeixen un poder d'atracció per a classes mitjanes i altes.
Dues dades: entre 2015 i 2022, el preu de venda de l'habitatge a Sant Cugat ha passat de 2.505 a 3.954 euros per metre quadrat, mentre que el del lloguer s'ha disparat dels 928 als 1.285.
La milla d'or de Sant Cugat
La diferència entre barris a Sant Cugat és notable. La milla d'or de Sant Cugat es troba a l'entorn del passeig de Valldoreix, amb una renda mitjana de gairebé 35.000 euros nets a l'any. En canvi, al barri de Sant Francesc hi ha zones que no arriben als 15.000 euros. Són 20.000 euros de diferència. A les ciutats de l'entorn, només a Barcelona hi ha una escletxa tan àmplia.
Per districtes, Mira-sol es troba en poc més de 25.000 euros de mitjana, mentre que a Les Planes no s'arriba als 17.000 euros.
Hi ha desigualtat a Sant Cugat?
Els 20.000 euros que separen les zones amb més i menys recursos és una de les diferències més accentuades del país. Sant Cugat també és una de les poblacions amb l'índex Gini, que mesura aquesta desigualtat, més elevat. De fet, sectors polítics posen el focus en aquesta desigualtat. Però, quina és la realitat? És cert que és dels municipis amb més desigualtat d'ingressos, però també ho és que les rendes més baixes a Sant Cugat són de les més altes del país.
La zona amb la renda més baixa de Sant Cugat se situa en els 14.708. Ja d'entrada, aquesta xifra és superior a la renda mitjana de Rubí o Terrassa. A Barcelona, Sabadell o Terrassa les rendes més baixes no arriben als 10.000 euros. De fet, Sant Cugat és la gran ciutat amb un menor percentatge de població amb ingressos inferiors als 10.000 euros. És a dir, la diferència de renda entre els santcugatencs és accentuada, però no perquè les rendes inferiors siguin de les més baixes del país, ja que és més aviat el contrari.
Llavors, què marca la desigualtat? La resposta són les rendes elevades: per començar, un 40% de la població santcugatenca supera en un 200% la renda mitjana de la ciutat. Aquest percentatge és inferior al 20% en la majoria de poblacions de l'entorn. Això vol dir que una part rellevant de la població té uns ingressos molt elevats. D'altra banda, les zones amb les rendes més altes de Sant Cugat multipliquen per dos a les rendes altes d'altres municipis.
En resum, la desigualtat a Sant Cugat ve marcada per la riquesa de determinats sectors de la població, no tant com per les rendes més baixes.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.