Sant Cugat presenta un pressupost de 151 milions d'euros pel 2022

El govern de Sant Cugat portarà a aprovació inicial el pressupost de 2022 a finals de febrer i s'aprovarà tres mesos després de començar l'any

El govern de Sant Cugat (ERC, PSC i CUP) ha presentat un pressupost de 151,6 milions d'euros pel 2022. El tinent d'alcaldia d'Economia, Pere Soler, ha qualificat els comptes com a "postpandèmics, optimistes i actualitzadors" i que consoliden la "ruptura" amb els 32 anys de governs convergents. El pressupost es portarà a l'aprovació inicial al ple municipal de 21 de febrer i el responsable econòmic ha reconegut el retard: "Vaig dir que tindríem el pressupost abans d'acabar l'any. El teníem però no el vam poder presentar formalment". Segons Soler, el fet d'aprovar els comptes de 2022 quan ja passaran tres mesos d'any, no té cap impacte per la ciutadania: "Cap servei o inversió s'ha vist alterat". 

Pere Soler ha definit dos objectius amb aquests comptes: posar les persones i el seu benestar "al centre de les polítiques" i "posar al dia els serveis de la ciutat per millorar el manteniment". En aquest sentit, ha carregat contra els anteriors governs per "improvisació" i no preveure el creixement en població de Sant Cugat per dimensionar els serveis com calia. "Volem recuperar el nivell i la qualitat de serveis que Sant Cugat mai hauria deixat de tenir", ha emfatitzat. Això s'ha de traduir en noves concessions dels serveis bàsics, alguns dels quals s'estan prestant amb el contracte caducat.

Pere Soler: "Aquest govern no augmenta la pressió fiscal als ciutadans"

A més, el pressupost preveu una congelació dels impostos i taxes: "Aquest govern no augmenta la pressió fiscal als ciutadans".

Les xifres del pressupost

Dels gairebé 152 milions d'euros, 17,1 milions seran per unes inversions que encara s'han de definir. El 2021 la partida per inversions va ser de gairebé vint milions d'euros. D'altra banda, el pressupost ordinari ha crescut un 2,9% fins a arribar als 134,5 milions d'euros, la xifra més alta de la història. "No patim les conseqüències de la Covid en els ingressos propis", ha assegurat Soler, que també ha explicat que el canvi de criteri en el cobrament de les plusvàlues no reduirà la recaptació. A més, ha agrait especialment a l'administració de l'Estat l'increment dels diners que aporta a l'Ajuntament. 

Més info: Inversió de més de 30 milions d'euros per 31 projectes a Sant Cugat

La partida on més diners destina l'Ajuntament de Sant Cugat són les despeses de personal, que s'enfilen enguany un 5,4% fins a superar els 43 milions d'euros. El motiu de l'increment és l'augment salarial dels funcionaris marcats per l'Estat del 2% i les regularitzacions de treballadors. A més, s'utilitzen gairebé 43 milions d'euros pel pagament dels serveis que presta el Consistori i les despeses de subministraments, etc. Una partida que creix en 900.000 euros per la voluntat de millorar aquests serveis, alguns dels quals són "deficitaris" per la "manca de previsió" dels governs anteriors.

D'altra banda, la majoria dels ingressos (84 milions d'euros) provenen d'impostos directes, principalmenet l'IBI o les plusvàlues. A més, es reben uns 30 milions d'euros en transferències i subvencions d'altres administracions.

Quines partides incrementen?

L'àmbit que més incrementarà el seu pressupost, ha detallat Soler, és el de Seguretat Ciutadana, amb un 40% més de diners que es destinaran a eines de treball, inversió en vehicles, vestuari o càmeres de seguretat. Altres partides que ha destacat el tinent d'alcaldia són els ajuts de serveis socials i d'habitatge, el manteniment de la ciutat, la compra de patrimoni local, l'aposta per la mobilitat sostenible o la lluita contra el canvi climàtic.

D'altra banda, es mantenen els 2 milions d'euros que s'aporten a Promusa per l'habitatge públic i es xifra en 2,5 milions d'euros la partida per la compra de patrimoni, com pot ser l'adquisició de la seu del Centro Popular Andaluz. També es preveuen 3,2 milions d'euros per la construcció de La Mirada i una inversió d'un milió d'euros en manteniment de la ciutat.

Més info: La possible compra del CPA, "una oportunitat que l'Ajuntament no pot deixar escapar"

S'ha acabat la Covid-19?

Tot i qualificar els comptes de "postpandèmics", Pere Soler ha reconegut que la pandèmia no s'ha acabat. Tot i això, hi ha algunes partides o bonificacions de taxes que s'eliminaran. Soler no ha quantificat aquest descens d'ajudes relacionades amb la Covid-19. "La compra d'EPIs o personal de suport ja no són necessaris", ha posat d'exemple. 

Un pressupost, ha recalcat el tinent d'alcaldia, que dona resposta al Pla d'Actuació Municipal 2020-2023 i que té vuit objectius estratègics: resoldre l'emergència habitacional; dignificar les polítiques socials; aplicar polítiques feministes i d'igualtat; la transició energètica; democratitzar les polítiques d'educació, cultura i esports; assegurar un desenvolupament urbà sostenible; l'ocupació i la promoció econòmica i la bona gestió dels recursos públics. 

Finalment, sobre el fet de presentar el pressupost de 2022 amb l'any començat, ha ironitzat que estan "millorant", recorda que al primer any van presentar els comptes al juliol, el segon va ser al maig i, el tercer i actual, al febrer. Amb tot, ha atribuït el retard a canvis en les partides a "última hora" i en la coincidència amb les festes de Nadal. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem