Temor entre els grups polítics pel macrocentre comercial de Cerdanyola

L'avanç del Pla Director Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola planteja la possibilitat de 200.000 metres quadrats dedicats al sector comercial

Els grups polítics de Sant Cugat han tornat a mostrar el seu rebuig a la possible construcció d'un macrocentre comercial a Cerdanyola, a tocar de la Universitat Autònoma. El Consorci del Centre Direccional, integrat per la Generalitat i l'Ajuntament de Cerdanyola, ha presentat un avanç del Pla Director Urbanístic que torna a preveure una parcel·la de 200.000 metres quadrats destinats a sostre comercial. A més, preveu la construcció d'habitatges i una nova zona industrial a l'entorn del Camí de Can Solà.

El govern municipal ha emfatitzat la seva oposició al macrocentre comercial pel seu efecte en el comerç de proximitat, a més d'altres impactes negatius en la mobilitat i el medi ambient. Una posició que han compartit la CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC. PP i Ciutadans no s'han pronunciat sobre el projecte. Així, el Ple Municipal ha ratificat els suggeriments de l'Ajuntament de Sant Cugat a l'avanç de Pla del Consorci.

La possibilitat d'un macrocentre comercial en aquest entorn entre Cerdanyola i Sant Cugat ja fa anys que és sobre la taula i la justícia ha tumbat els anteriors plans urbanístics que ho permetien.

Més info: Preocupació a Sant Cugat pel possible macrocentre comercial de Cerdanyola

"Innecessari"

"Considerem que s'hauria de reconsiderar la implantació de l'àmplia zona comercial prevista i que es redimensioni a la baixa", ha explicat el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Puigdomènech, que ho ha qualificat d'una superfície comercial "exagerada". A més, ha alertat del col·lapse que implicaria la nova zona comercial i s'ha tornat a mostrar contrari a la implantació de noves zones industrials al camí de Can Solà que preveu el pla urbanístic.

"Aquest projecte titànic i monstruós fa molts anys que es planteja i fa molts anys que ens hi posicionem frontalment", ha reivindicat Núria Gibert (CUP-PC), que ha lamentat que l'Ajuntament planteji una redimensió de la zona comercial, ja que serien partidaris de no permetre cap àrea comercial. En un sentit similar s'ha expressat Roser Casamitjana (ICV-EUiA): "Per nosaltres el Centre Direccional és un projecte que no té cabuda en la situació actual. No estem d'acord en redimensionar la zona comercial, és innecessària la seva presència".

Des d'ERC-MES, Ferran Villaseñor ha lamentat que el govern de Sant Cugat no hagi informat d'aquesta qüestió durant l'últim any, quan ja s'havia definit l'avanç del Pla Urbanístic. A més, ha assenyalat, igual que ha fet el PSC, que l'actual conseller de Territori que està impulsant aquest projecte era fins fa pocs mesos el tinent d'alcalde d'Urbanisme de Sant Cugat, Damià Calvet. "És curiós que qui capitanegi aquest projecte que ens perjudica, sigui l'anterior tinent d'alcalde de la ciutat", ha explicat el socialista Pere Soler, que s'ha mostrat contrari al pla urbanístic per qüestions ambientals, comercials i d'habitatge.

"L'Ajuntament de Sant Cugat ha de defensar els interessos d'aquesta ciutat, amb independència de qui tinguem al davant", ha conclòs l'actual tinent d'alcalde d'Urbanisme. Joan Puigdomènech.

Aquesta és la planificació de l'avanç del Pla Director. La rodona de dalt a la dreta indica la zona comercial. A dalt a l'esquerra hi ha la nova carretera prevista. A sota hi ha les dues pastilles de sòl industrial, tocant al Set Ball.

IMG 20180914 112928

 

L'avanç del pla

La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Cerdanyola, a través del Consorci del Parc d'Alba, són els encarregats de definir el futur d'aquest espai situat entre Sant Cugat i Cerdanyola. Després que el primer projecte fos anul·lat als tribunals fa uns anys per falta de previsió en la mobilitat, ara estan tornant a dibuixar un nou pla urbanístic. De moment, s'ha presentat un avanç del Pla Director, que determina a trets generals com es definirà la zona. "S'han fet ja quatre plantejaments urbanístics entre el 2002 i el 2014 i tots han estat anul·lats per la justícia", ha recordat Roser Casamitjana.

A més dels 200.000 metres quadrats destinats a zona comercial, es preveu l'ampliació del parc empresarial i la construcció d'un barri residencial. A més, es preveu una nova zona industrial a tocar del Set Ball. En els pròxims mesos, s'ha d'acabar de definir exactament com s'organitza urbanísticament aquesta àrea i com es concreten les reserves de sòl previstes.

Fins al 10 de setembre hi havia temps per presentar suggeriments, que és el que ha fet l'Ajuntament. Tot i això, el Pla Director encara s'ha d'aprovar inicialment i és quan es podra fer al·legacions, cosa que també preveu l'Ajuntament de Sant Cugat, que no descarta arribar fins als tribunals.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem