El tripartit aprova el pressupost pel 2022 a 19 d'abril

El govern santcugatenc aprova, amb el rebuig de l'oposició, el pressupost municipal per aquest any 2022

El govern de Sant Cugat d'ERC, PSC i CUP ha aprovat definitivament el pressupost municipal de 2022. Ho ha fet durant el ple municipal d'aquest 19 d'abril, rebutjant totes les al·legacions per motius tècnics. Els comptes s'enfilen fins als 151,6 milions d'euros. Hi ha 17 milions per inversions, la majoria de les quals no estan detallades. L'oposició (Junts per Sant Cugat i Ciutadans) hi ha votat en contra i s'han mostrat molt crítics amb el tripartit pel retard en l'aprovació.

"Ens permet mantenir i millorar tots els serveis de l'Ajuntament i n'hem implementat d'altres en serveis socials, qualitat urbana o promoció econòmica perquè ningú es quedi enrere", ha destacat el tinent d'alcaldia d'Hisenda Pere Soler, que afegia: "Amb la situació econòmica actual cal ser molt curosos amb els comptes municipals. Aquest govern té molt clar quin és l'horitzó i quin és l'escenari. Hem estat sensibles a la pandèmia i ho serem amb tot el que calgui per mitigar els efectes a escala local de la guerra d'Ucraïna".

Carles Brugarolas: "Com pot ser que un govern amb majoria absoluta sigui incapaç de presentar un pressupost amb temps i forma?"

Des de Junts per Sant Cugat i Ciutadans han estat especialment crítics amb el retard en l'aprovació dels comptes i amb "l'oportunitat perduda" per la suspensió de la regla de la despesa i la llei d'estabilitat, que permet gastar els estalvis amb menys limitacions. "Com pot ser que un govern amb majoria absoluta sigui incapaç de presentar un pressupost amb temps i forma?", ha lamentat Carles Brugarolas (Junts). Sergio Blázquez (Ciutadans) s'ha referit a la llei de la despesa suspesa per la pandèmia: "El govern no té el lideratge per transformar la ciutat a través de les inversions. Hi ha moltes coses per fer i que la ciutat necessita. Ha estat una ocasió perduda que lamentarem".

"Una tercera part de l'any malbaratada perquè el responsable econòmic [en referència al tinent d'alcaldia d'Hisenda] sempre va tard i malament. Han malbaratat una oportunitat única. Vindran problemes molt greus per la total manca de planificació", ha criticat Carles Brugarolas, interpel·lant a ERC i CUP sobre si no hi ha una "alternativa millor" per la ciutat.

Mireia Ingla: "No pretenguin que fem en 3 anys el que no han fet vostés en tot aquest temps"

"Podríem haver fet tot el que no han fet vosaltres amb 32 anys, però en portem 3. No pretenguin que fem en 3 anys el que no han fet vostés en tot aquest temps", ha replicat l'alcaldessa, Mireia Ingla, que ha defensat la unitat del tripartit: "Aquest és un govern que va a l'una. Estem tots d'acord amb aquest pressupost i amb les decisions polítiques que prenem cada dia". "La ciutat arrossega uns serveis molt deficitaris perquè no es va preveure el creixement de la ciutat i per l'increment exponencial de la població", ha contestat el tinent d'alcaldia d'Hisenda. A més, Soler ha defensat la seva política en habitatge per "mitigar" la problemàtica d'un "model de ciutat" que "ha expulsat dues generacions".

Junts per Sant Cugat alerta de la "irresponsabilitat" del govern

Junts per Sant Cugat ha estat molt beligerant amb els pressupostos presentats. Per Brugarolas, són els pressupostos "menys transparents en dècades" i ha lamentat que s'hagi incrementat la tresoreria de l'Ajuntament en "9 milions d'euros": "Estan d'acord que l'Ajuntament acumuli 9 milions d'euros més als comptes corrents? Per què el volen amb les necessitats que hi ha? Podrien haver-los posats a Promusa. Tenim o no una emergència habitacional?".

A més, ha alertat de la "greu irresponsabilitat" de congelar els ingressos i augmentar les despeses, generant un "forat" que trobarà el següent govern. A més, ha lamentat la manera de treballar del govern, amb modificacions del pressupost constants: "Estem valorant un pressupost de 150 milions que serà immediatament de 180 milions i s'ha d'executar amb 8 mesos. Estem perdent el temps. La informació que lliura ja és obsoleta. Els seus pressupostos són paper mullat".

Ciutadans assenyala les necessitats de la ciutat

Sergio Blázquez ha lamentat que no es recullin les "necessitats" de Sant Cugat, posant d'exemple algunes: segona residència per a gent gran, complex aquàtic de Mira-sol, cobertura de la piscina del Parc Central o noves escoles bressol públiques. "Han passat tres anys des de la presa de possessió i molts projectes haurien d'estar infinitament més avnaçats i estan en bolquers", ha afegit.

Blázquez també ha denunciat els "incompliments" amb altres projectes aprovats com la cobertura de la piscina del Parc Central o les càmeres de seguretat a Valldoreix, mentre es es posen diners en projectes "sense sentit" com la nova Biblioteca Central Urbana. Finalment, ha lamentat que el govern municipal no tingui en compte propostes de ciutadans per afavorir la mobilitat sostenible com la instal·lació de punts de recàrrega o línies d'ajuts perquè la ciutadania pugui adquirir un vehicle elèctric. A més, ha afegit que no s'ha construït "ni un pis" de protecció oficial en aquests tres anys.

"No ens poden dir que no hem fet un esforç increïble en termes de sostenibilitat, mobilitat, emergència climàtica o habitatge", ha replicat Pere Soler.

Més de 40 milions en salaris

La partida on més diners destina l'Ajuntament de Sant Cugat són les despeses de personal, que s'enfilen enguany un 5,4% fins a superar els 43 milions d'euros. El motiu és l'augment salarial dels funcionaris marcats per l'Estat del 2% i les regularitzacions de treballadors. A més, s'utilitzen gairebé 43 milions d'euros pel pagament dels serveis i despeses de subministraments. Una partida que creix en 900.000 euros per la voluntat de millorar aquests serveis, alguns dels quals són "deficitaris" per la "manca de previsió" dels governs anteriors.

L'àmbit que més incrementarà el seu pressupost, segons el tinent d'alcaldia d'Hisenda, és el de Seguretat Ciutadana, amb un 40% més de diners que es destinaran a eines de treball, inversió en vehicles, vestuari o càmeres de seguretat. D'altra banda, es mantenen els 2 milions que s'aporten a Promusa per l'habitatge públic i es preveuen 2,5 milions per la compra de patrimoni, com pot ser l'adquisició del Centro Popular Andaluz. També hi ha 3,2 milions d'euros per la construcció de La Mirada i un milió d'euros en manteniment de la ciutat.

D'altra banda, la majoria dels ingressos (84 milions d'euros) provenen d'impostos directes, principalmenet l'IBI o les plusvàlues. A més, es reben uns 30 milions d'euros en transferències i subvencions d'altres administracions.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem