BBVA torna a un santcugatenc els diners de la clàusula sòl en una sentència pionera

Tot i que la justícia ja havia declarat nul·les les clàusules sòl de les hipoteques, és la primera vegada que s'obliga a una entitat bancària a tornar els diners pagats de més

El Jutjat de Primera lnstància número 52 de Barcelona ha obligat al BBVA a retornar a un client santcugatenc gairebé 1.000 euros que havia pagat de més per la clàusula sòl inclosa en la seva hipoteca. Tot i que la justícia ja havia anulat les clàusules sòl, és la primera vegada que s'obliga a una entitat bancària a tornar els diners pagats de més durant els anys anteriors.

Es tracta d'Emilio Torok Morillo, que ha estat defensat pel Bufet Carreras, també de Sant Cugat. "El 2013, el Tribunal Suprem va establir que les clàusules sòl eren nul·les i no s'havien d'aplicar, però deia que no s'havien de tornar els diners", explica l'advocat Jordi Carreras, que anima a la gent a reclamar: "No està tot perdut, es poden recuperar els diners".

Sentència pionera

Des del 2013 i amb la sentència del Tribunal Suprem, els clients que han iniciat accions legals han aconseguit que s'anul·lés la clàusula sòl de les seves hipoteques. "La nul·litat de les clàusules sòl es guanyen perquè està clar que són abusives", explica Carreras.

Tot i això, mai s'havien tornat els diners que els hipotecats havien pagat de més fins la sentència contra el BBVA i en favor del santcugatenc. "Hauria pagat quotes més baixes i hauria amortitzat més capital ja que no hauria pagat tants interessos", destaca l'advocat.

Jordi Carreras creu que la sentència del Jutjat de Primera Instància, que ja no admet recurs, pot ser un punt d'inflexió perquè molts clients recuperin els diners que no haurien d'haver pagat.

El cas particular

Els Srs. Emilio Torok Morillo i Maria Luisa López Andreo van presentar el 25 de juliol de 2014 una demanda en reclamació de 1591,71 euros més interessos, corresponent a les quantitats pagades en excés per interessos del préstec hipotecari subscrit el 17 de gener de 2008 amb l'entitat demandada.

En l'escriptura de la hipoteca, sense que els prestataris haguessin estat prèviament informats ni fossin conscients d'això, es va establir una clàusula sòl que limitava la variació d'interessos a la baixa, cosa anul·lada pel Tribunal Suprem.

Subsidiàriament, sol·licitava que se li reintegressin 864 euros més interessos per quantitats indegudament imputades a interessos quan s'haurien d'haver imputat a l'amortització del capital.

La sentència obliga a BBVA a tornar als clients, que ja havien acabat de pagar la hipoteca, 864 euros i a pagar les costes del procediment. Jordi Carreras detalla que la quantitat és baixa perquè l'import de la hipoteca també ho era (uns 70.000 euros) i només la van pagar durant 7 o 8 anys.

Què són les clàusules sòl?

La clàusula sòl és una clàusula que preveuen algunes hipoteques i que fixa els interessos mínims que cal pagar, passi el que passi, durant tota la vida de la hipoteca. La clàusula fixa un tipus mínim, en previsió d'una caiguda de l'Euríbor.

Els problemes derivats de les clàusules sòl, molts cops incloses en el contracte de la hipoteca sense que els bancs n'informin correctament l'usuari, van aflorar arran de la caiguda en picat de l'Euríbor el 2012.

Això suposava un abaratiment de la quota d'uns 100 euros al mes, però una hipoteca amb una clàusula sòl no es podia beneficiar d'aquesta davallada.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem