Vila (tinent d'alcalde de Comerç): “És una urgència donar suport al comerç local"

Entrevista amb Elena Vila, tinenta d'alcaldia de Sant Cugat, sobre la situació del comerç i les empreses

Elena Vila (PSC) és la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç del govern de Sant Cugat. Entre 2017 i 2019 va formar part com a assessora de l’àrea d’Ocupació i Polítiques Comarcals de l’Ajuntament de Sant Cugat. Anteriorment havia treballat als Ajuntaments de Rubí i de Premià de Mar.

Quins objectius us heu marcat en empresa i comerç?

Tenim una ciutat dinàmica, innovadora, emprenedora i amb moltes oportunitats. Sense desenvolupament econòmic, no existeix progrés social. Per això, donem molta importància a la promoció econòmica i al teixit empresarial. El comerç local, que està travessant dificultats, també és una prioritat. Altres prioritats són la generació d'ocupació de qualitat i la formació professional i ocupacional.

El comerç està passant un mal moment. A l'eix comercial trobem una quarantena de locals tancats. Què s'hi pot fer?

Hem fet trobades amb les associacions de comerciants i volem consensuar un pla d'acció valent a llarg termini. Però això tarda un temps i, per tant, proposem un pla de xoc amb accions concretes. Els hàbits de consum han canviat i ens afrontem a reptes com la mobilitat. És urgent marcar accions concretes, que s'han de consensuar amb tots els comerciants. Hem de treballar la qüestió dels locals buits i es pot fer des de diferents propostes. Els preus tenen un efecte i s'està treballant a l'Ajuntament i m'estic reunint amb immobiliàries. M'agradaria que s'arribés a un pacte on tots anéssim a l'una per defensar el comerç local, que és el que genera ocupació i dona vida a la ciutat. També volem crear una comissió de comerç i mobilitat per fer accions concretes.

"Un gran repte que afecta el comerç i l'empresa és la simplificació administrativa"

Quines mesures poden ajudar als comerços?

Ho estem consensuant amb els comerços. Per una banda hi ha la línia d'ajudes fiscals i bonificacions i, d'altra banda, accions de dinamització i amb els propietaris dels locals buits.

Les traves burocràtiques són una de les dificultats que es troben molts comerciants.

Un gran repte que afecta el comerç i l'empresa és la simplificació administrativa. Volem facilitar a qualsevol emprenedor, empresa o comerç un espai i una atenció personalitzada per facilitar tots els tràmits que es deriven d'un negoci. Volem crear un centre d'atenció, assessorament i formació per empreses, comerç i emprenedors que ho necessitin, amb un viver d'empreses. Hem de facilitar un centre públic d'atenció i suport a tot aquest teixit.

Segons Sant Cugat Comerç, una de les causes de les dificultats que travessa el comerç local és la mobilitat, l'aparcament i la zona verda. Que hi fareu?

Tenim propostes però primer de tot ens volem reunir amb l'àrea de mobilitat i consensuar amb els comerciants i els tècnics. Prendrem mesures. És important escoltar molt els comerciants. Sovint des de l'Ajuntament no tenim en compte algunes situacions que ells pateixen i poden ser fàcils per dur a terme.

"El mercat de Volpelleres funcionarà bé"

El mercat de Volpelleres es va inaugurar fa uns mesos però sembla que li costa arrencar.

Hi ha 5 parades adjudicades de les 19 existents i en tenim dues més que esperem adjudicar en els pròxims mesos. Hem bonificat la despesa dels paradistes fins a la signatura de la desena parada. La reobertura del Mercadona atraurà més gent i volem veure quina col·laboració podem establir-hi per dinamitzar el barri. A més, s'han fet altres millores al mercat i dinamitzar-lo. I estem parlant amb el Banc Sabadell per instal·lar un caixer automàtic a l'entorn. Estem segurs, igual que també va passar amb el de Mira-sol que també va costar, que a mig-llarg termini funcionarà igual de bé.

Quina és la vostra posició respecte al possible centre comercial que s'hauria d'ubicar entre Sant Cugat i Cerdanyola, al Centre Direccional?

És un tema que encara no hem treballat, ens hem centrat en un pla de xoc pel comerç. Sabem que preocupa, però no és una de les prioritats actualment.

És compatible la defensa del comerç local amb l'obertura de grans superfícies com pot ser el nou Esclat o el Decathlon que obrirà pròximament?

El comerç local aporta coses diferents, una proximitat i una activitat a les nostres ciutats, que un centre comercial no pot. No crec que sigui una competència, els productes són diferents. Si les coses es fan bé, es poden beneficiar els dos models. Com a Ajuntament pel que hem d'apostar, i és una urgència, és per donar suport al comerç local.

"Sant Cugat ha de continuar sent una ciutat amiga de les empreses"

Sant Cugat ha de continuar sent una ciutat 'amiga de les empreses'?

Per descomptat. Tenim molt clar que sense progrés econòmic no hi ha progrés social i les empreses tenen un paper fonamental. Tenim un teixit empresarial molt ric, des de grans empreses molt potents fins a petites i mitjanes que aporten innovació, talent... Seguirem apostant per aquestes empreses. Estem elaborant un 'welcome pack' per noves empreses perquè s'arrelin a la ciutat i se la sentin seva. Parlava amb emprenedors de Terrassa o Barcelona que havien obert el seu negoci a Sant Cugat i que han acabat vivint a la ciutat. És el que volem.

"Tenim molta gent treballant, però un volum important està en situació de pobresa"

Sovint hi ha queixes per l'estat dels parcs empresarials, les infraestructures, la mobilitat... Quins plans hi ha?

És una de les problemàtiques. Estem treballant en la figura professional d'un gestor de parcs empresarials perquè creiem que és necessària una persona que s'encarregui exclusivament de veure els problemes que hi ha i coordinar-ho amb les diferents àrees de l'Ajuntament. És molt important que els espais estiguin en les millors condicions.

Sant Cugat és una de les ciutats amb l'atur més baix, tot i que hi ha gent que denuncia que potser els aturats marxen de Sant Cugat per no poder fer front al pagament de l'habitatge.

Tenim un atur d'un 6-7%, però no ens conformem. Un dels lemes és 'atur: objectiu 0'. El servei d'ocupació municipal té dos grans reptes. El primer és generar ocupació de qualitat. És cert que tenim molta gent treballant, però un volum important està en situació de pobresa i no poden accedir a un habitatge, són treballadors pobres. L'altre és la lluita contra la precarietat laboral.

El col·lectiu de majors de 45 anys és dels més perjudicats per l'atur.

Tenim programes i plans d'ocupació específics pels majors de 45 anys, que és el col·lectiu majoritari dins dels aturats. Oferim formacions específiques per aquestes persones, que moltes vegades fa anys que estan fora del mercat laboral. Ara es requereixen nous perfils i els hi oferim un reciclatge i una nova formació. És un col·lectiu que ens preocupa i per això fem programes específics. Des de Sant Cugat Feina volem oferir una atenció personalitzada per qualsevol perfil professional i ho estem aconseguint.

"La formació professional ha estat la gran oblidada a Sant Cugat"

Com es pot incidir en les empreses de Sant Cugat per lluitar contra la precarietat i que es donin sortida als aturats de més edat?

Tenim empreses que practiquen molt la responsabilitat social corporativa i ens sentim molt orgullosos. La borsa de treball funciona molt bé i moltes empreses ja la tenen com a referent per contractar una persona. Es van crear uns criteris d'admissió a la borsa amb unes mínimes condicions laborals i hi seguirem treballant. Seguirem demanant que les condicions laborals es millorin. També farem un pla de sensibilització a les empreses en aquest sentit.

Ha parlat de formació professional. Què es pot fer des de l'Ajuntament?

La formació professional ha estat la gran oblidada a Sant Cugat. Conjuntament amb Educació, estem treballant per elaborar un pla d'actuació en formació professional, malgrat que no és una competència exclusivament municipal. La formació professional està cada vegada més relacionada amb l'ocupacional i volem coordinar tots els cursos i formacions que oferim. A l'ajuntament es van construir dues aules per donar certificats de professionalitats, necessaris per trobar feina, però no estan homologats pel Servei d'Ocupació de Catalunya i ara estem fent tots els tràmits. Serà important perquè podrem oferir informació que estarà certificada.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem