El pas definitiu per preservar Torre Negra

El ple del proper dilluns 21 de maig aprovarà de manera provisional un tràmit que significa el blindatge quasi definitiu per a preservar Torre Negre

Casajoan durant una roda de premsa Casajoan durant una roda de premsa
A través d’una modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) es donarà llum verda a la protecció de 165 hectàrees que passaran de ser sòl urbanitzable no delimitat a sòl no urbanitzable. En aquest espai que és l’equivalent a unes 100 illes de l’eixample, estava previst, segons el PGM del 1976, que s’hi construïssin gairebé 3.000 nous habitatges, fet que significaria un augment de la població de més de 10.000 persones.

Aquest tràmit l’havia intentat fer l’Ajuntament de Sant Cugat amb anterioritat però una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obligar el consistori a repetir-lo entenent que no s’havia dibuixat prou clarament l'anomenada ronda Sud. Amb la nova modificació es fa una reserva d’espai per aquesta carretera que passarà a ser de dos carrils (i dues direccions) enlloc de quatre com estipulava el PGM.

Segons el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament, Pere Casajoana, el nou traçat passaria en un 90% per dins dels terrenys del Centre Borja i uniria la rotonda del Rotary amb la rotonda que dóna accés al mateix Centre Borja situada a dalt de tot de l’Avinguda Gaudí. “La reserva suposaria l’allargament del carrer de Llaceres i significa una desprogramació de la ronda Sud com a tal”, explica Casajoana. El polític també ha assegurat que “el nou dibuix no passa per sobre del torrent de Llaceres”. Aquest era un dels punts que més durament havia criticat l’oposició quan es va discutir l’aprovació inicial d’aquest.

Quant a la carretera, el govern de CiU no té previst construir-la ni a curt ni a mig termini. Casajoana ha recordat el compromís de l’alcaldessa de la ciutat Mercè Conesa segons el qual mentre ella governi no es construirà aquest vial que tancaria la ciutat pel sud fent frontera amb el Parc Natural de Collserola.

Acabat el tràmit al ple haurà de ser ratificat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona, moment en el qual es podrà considerar Torre Negra blindada per sempre. La nova situació, a més, no generaria cap tipus de dret a indemnitzacions per cap dels propietaris de la zona segons el govern municipal.

Altres punts
Aquest dilluns també s’aprovaran al ple altres modificacions del PGM que permetran canviar la qualificació urbanística de les zones verdes de Valldoreix. El canvi permetrà crear habitatge protegit a la zona de l’estació de Valldoreix i construir en un futur una zona esportiva al voltant de les rieres del Nonell i Clavell. En el mateix ple també s’aprovarà inicialment el canvi de PGM que possibilitarà la retirada de la benzinera Gríful del centre a canvi de 45 pisos de protecció oficial. També es preservaran 15 hectàrees de Can Busquets i es donarà llum verda a ampliar el Teatre Auditori.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem