Un miler d'animals caçats a Collserola en cinc mesos

Entre octubre i febrer es van caçar 120 senglars, 139 conills, 383 tudons, 292 tords i 6 becades a Collserola

L'última temporada de caça a Collserola va acabar amb gairebé un miler d'animals caçats. Concretament, es van dur a terme una trentena de caceres entre l'octubre de 2022 i el febrer de 2023 i es van caçar 940 exemplars de conills, tudons, tords, senglars i becades. Són 200 animals menys que la temporada anterior i la dada més baixa dels últims anys, sense comptar la de la pandèmia. 

Les caceres van a càrrec de les societats de caçadors registrades: La Ardilla (Cerdanyola del Vallès), La Codorniz (Sant Cugat), La Harmonia, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, La Floresta (Molins de Rei) i El Puig (El Papiol). Enguany hi haurà una quarantena de jornades de caça.

Més info: Collserola tindrà 40 jornades de caça aquesta temporada

383 tords i 120 senglars

Durant la temporada 2022-2023 es van dur a terme vint batudes de senglars, setze jornades de caça menor (conill, tudons i tords) i tres de becades. En total, les societats de caçadors van comunicar la captura de 139 conills, 383 tudons, 292 tords i 6 becades. Sant Cugat és el municipi on es van caçar menys exemplars: 15 conills, 2 tords i 39 tudons. 

En canvi, Sant Cugat és el segon municipi de Collserola on més senglars es van caçar, amb un total de 40 exemplars morts. En total, es van capturar 120 senglars entre octubre i febrer al parc natural, catorze més que l'any anterior. Van ser 52 femelles adultes, 33 mascles adults, 21 femelles joves i 14 mascles joves.

Menys senglars

Les jornades de caça serveixen també per fer una estimació dels senglars que habiten la serralada de Collerola. Segons les observacions dels caçadors, es va determinar que hi ha 12,5 senglars per cad 100 hectàrees. Tenint en compte que el parc natural comprèn unes 8.400 hectàrees, es pot calcular aproximadament que hi viuen uns 1.032 senglars

Tot i que és una de les xifres més elevada dels últims anys, són 370 menys que l'any anterior, quan es va assolir una estimació rècord amb 1.400 exemplars. Tot i que s'ha testat una vacuna per esterilitzar als senglars, que ha tingut una bons resultats, la caça continua sent a dia d'avui el principal mètode de control de la població que s'impulsa. Fins i tot, des de la Generalitat han recomanat menjar més carn de senglar per ajudar a reduir-ne la població. I és que des de fa uns anys s'alerta d'una sobrepoblació de senglars a Collserola i dels aspectes negatius que comporta, com el risc d'accident o l'impacte per les zones agrícoles. 

De fet, una vintena d'entitats animalistes van reclamar fa poc que s'aturés la caça de senglars a Collserola, ja que asseguren que és contrapruduent pel control de l'espècie. Les entitats, entre les que hi ha Libera! o Depana, asseguren que hi ha estudis que demostren la ineficàcia de la matança d’exemplars per controlar la població, que fins i tot provoca que augmentin progressivament. Apunten que si se’ls caça menys, l’esperança de vida augmenta i dediquen els recursos a viure més i es reprodueixen menys. Així, aposten per la vacuna anticonceptiva. 

Més info: Entitats animalistes demanen aturar la caça de senglars

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem