La prevenció d'incendis a Collserola, una de les prioritats de la Generalitat

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha presentat el nou pla de prevenció d'incendis, dotat amb 72 milions a Sant Cugat

L'entorn de Torra Negra, al bell mig de Collserola, ha estat l'escenari escollit per la Generalitat per a presentar el nou pla de prevenció d'incendis 2022-25. Així doncs, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha explicat en què consisteix la nova mesura, la qual multiplica per 6 el pressupost. En total es destinaran 72 milions d'euros a la prevenció d'incendis a tot Catalunya entre el 2022 i el 2025, es passarà de 3 milions anuals a 18 milions, segons dades de la Generalitat.

Entre altres, una de les prioritats del pla serà la prevenció dels incendis a Collserola que és una de les zones denominades Perímetres de Protecció Prioritària (PPP), és a dir zones amb un gran risc d'incendi forestal i amb una continuïtat de massa forestal on es poden produir grans focs. En aquest sentit, s'està creant un pla específic per Collserola que es presentarà en un futur i amb el qual es preveu dotar al territori de noves infraestructures com poden ser pistes forestals per arribar millor als llocs on es poden produir els focs o bé punts de reserva d'aigua.

La consellera també ha destacat el paper de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), les quals tenien presència en l'acte d'aquest dijous. "Les ADF sempre hi són", ha dit. De fet, el nou pla preveu una dotació d'1 milió d'euros en modernització del material i els vehicles d'aquestes associacions. En aquest sentit, l'agrupació santcugatenca va estrenar un vehicle nou aquest final d'any.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, també ha volgut destacar la importància de l'ADF per la prevenció d'incendis a Sant Cugat. A més, Ingla ha explicat que s'ha volgut fer la presentació del pla en aquest espai i ha destacat que la ciutat de Sant Cugat té molts espais naturals a preservar. "Collserola és un dels motius pels quals tenim una ciutat verda i bonica és una ciutat. Tenim un entorn del qual ens sentim orgullosos. Com Ajuntament hem de fer tot el possible per preservar-ho i com Ajuntament ens posem a disposició de la Generalitat per mantenir-ho".

Incendis de sisena generació 

La titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha recordat que “com a conseqüència de l’emergència climàtica els boscos del nostre país són més vulnerables que mai als incendis forestals i que cal tenir ben present l’amenaça que representen els incendis de sisena generació”. En aquesta línia, ha recordat que “els experts sempre expliquen que els incendis s’apaguen a l’hivern i per això cal tenir un paisatge i uns boscos preparats pels incendis forestals, que ajudin també i facin possible que els incendis es puguin apagar”. Per aquest motiu, Jordà ha defensat la necessitat d’aquesta inversió per actuar ambientalment per protegir i conservar els ecosistemes forestals del nostre país i garantir la salut de la biodiversitat.

5 milions d’euros per a la prevenció d’incendis en finques privades

El 75% de la superfície forestal de Catalunya és de propietat privada. Per això, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural obrirà una nova línia de 5 milions d’euros en ajuts per actuacions estratègiques de prevenció d’incendis en finques privades a través del Centre de la Propietat Forestal.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

 
Comentaris

Destaquem