El gran repte de construir un Sant Cugat sostenible

La implicació dels santcugatencs és fonamental per fer front a l’emergència climàtica

L’emergència climàtica ha esdevingut un dels grans reptes que afronta la humanitat en el seu conjunt. A petita escala, les ciutats i la població han de fer passos per aportar el seu gra de sorra per intentar mitigar l’efecte i les conseqüències. De fet, Sant Cugat compta amb un Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, un document que recull les accions que es portaran a terme a la ciutat per fer front a l’emergència climàtica. Un total de 63 accions amb l’objectiu de reduir un 55% les emissions de CO₂ el 2030. “L’emergència no la combatrem només amb el compromís polític. Necessitem la implicació de la gent de Sant Cugat. Ens cal sacrifici”, va emfatitzar l’alcaldessa, Mireia Ingla, durant la presentació del pla.

Més info: Les 63 mesures que impulsarà Sant Cugat per combatre l'emergència climàtica

Implicació ciutadana


Així, la ciutat afronta molts reptes que ha d’afrontar en els pròxims anys, en els quals el paper de la ciutadania esdevindrà també fonamental.

Els principals reptes

L’emergència climàtica obliga a replantejar molts estils de vida a les ciutats. Sant Cugat i els santcugatencs afronten grans reptes en àmbits com la mobilitat, el consum d’energia o el reciclatge.

1.- Entorn verd. La gestió dels parcs i zones verdes i Collserola.

Sant Cugat ha destacat per la gran quantitat de zones verdes, parcs, jardins i arbrat. És un dels aspectes més ben valorats, però també suposa un consum d’aigua i manteniment molt important. Cal avançar cap a zones verdes amb espècies autòctones. D’altra banda, la gestió de Collserola és fonamental per prevenir un gran incendi, ja que el risc és cada vegada més gran.

Més info: Prova pilot a Valldoreix per adaptar Collserola al canvi climàtic

Més info: La prevenció d'incendis a Collserola, una de les prioritats de la Generalitat

Més info: Propietaris de boscos de Collserola s'alien per prevenir els incendis forestals

2.- Energia i aigua. Les sequeres seran més habituals i cal adaptar-se

Sant Cugat és la ciutat catalana amb un major nombre de plaques solars. Tot i això, encara queda camí a recórrer i cal seguir fent passos endavant. D’altra banda, també és un dels municipis que més aigua gasta, principalment pels jardins i piscines privades. En un futur amb més sequeres, cal abordar aquesta realitat.

Més info: Acord per desencallar les bonificacions a les plaques solars a Sant Cugat

Més info: Sant Cugat llueix un nou mural que reivindica la sostenibilitat de l'aigua

3.- Residus - Entre les ciutats que més reciclen

Cada santcugatenc va generar durant el 2020, 450 quilos de brossa. La bona notícia és que és de les ciutats amb més reciclatge i cada veí va reciclar 234 quilos. Un repte que l’Ajuntament va posar sobre la taula és cobrar a cada ciutadà segons els residus que generi i de la quantitat que recicla. Tot plegat s’estudiarà en el nou contracte de recollida.

Més info: Sant Cugat, municipi de més de 50.000 habitants amb la taxa de reciclatge més elevada

Més info: Sant Cugat es compromet a treballar per millorar la gestió de residus

4.-  Mobilitat. Reduir la contaminació

La mobilitat és el principal factor de contaminació en ciutats com Sant Cugat. Reduir la presència del vehicle privat contaminant i augmentar altres formes de mobilitat com l’anar a peu o la bici són els objectius. Per fer-ho, cal seguir desplegant els carrils bici i oferir alternatives als conductors com, per exemple, un millor transport públic.

Més info: Així serà el carril bici i de vianants de l'hipòdrom

Més info: L'Ajuntament connectarà Coll Favà i Can Magí amb carrils bici

Més info: Llum verda a l'estudi per l'ampliació del transport públic a Valldoreix

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem