Sant Cugat presevarà una zona boscosa de Les Planes per 600.000 euros

Propietaris de 45 finques de Can Cortés havien mostrat el seu interès en aixecar habitatges unifamiliars

Sant Cugat està avançant en la preservació d'una zona boscosa de 14 hectàrees a Can Cortés (Les Planes). Els propietaris d'aquesta àrea van mostrar la seva voluntat de construir 45 edificacions unifamiliars, però des de l'Ajuntament sempre s'ha volgut evitar aquest projecte.

Amb aquest objectiu, el Ple Municipal de Sant Cugat ha aprovat inicialment la modificació puntual del Pla General Metropolità que converteix el sòl en no urbanitzable. L'objectiu, va detallar el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, és "garantir la preservació d’aquest espai de Collserola". Tots els partits van votar a favor de la proposta.

El cost urbanístic de tota l'operació per preservar aquest àmbit de Can Cortés s'enfila als 600.000 euros. Tot i això, Francesc Duch va destacar que és molt menys del que s'hauria d'haver pagat en indemnitzacions. Segons el govern els propietaris no tindran dret a rebre cap compensació amb aquesta operació. "No hi ha dret a indemnització ni tampoc es preveuen indemnitzacions pels terrenys cedits a l’administració", va sentenciar Duch, basant-se en informes jurídics encarregats per l'Ajuntament. 

Acabarà als tribunals?

Tot i això, és conscient que segurament els propietaris portaran el cas als tribunals per tal de defensar el seu dret d'indemnització: "Entenem que entrarà dins d’un procés judicial. Però s’han demanat informes a experts urbanistes i advocats i s'han fet consultes a la Direcció General d’Urbanisme i al Departament Ambiental. Estem segurs que hem fet la feina ben feta".

"És un bosc i fem possible perquè segueixi sent un bosc. L’única incertesa potser seria veure fins a quin punt serà el cost final de tota aquesta operació", va afegir Joan Puigdomènech, regidor de Junts per Sant Cugat.

Pla del Vinyet i Pahissa

L'anterior govern municipal havia previst una triple operació que comprenia el desenvolupament d'una promoció d'habitatges a l'avinguda de Torreblanca amb el Pla del Vinyet, que en part serviria per compensar els propietaris de Can Cortés i els d'una finca del carrer de Pahissa en la qual es volia perservar una alzina. "Era millor abordar cada tema pel seu costat", assegurava Duch. Per això, el govern d'ERC, PSC i CUP ho va desvincular i ha abordat la preservació de l'àmbit de Can Cortés de forma individual i sense preveure compensacions.

El projecte inicial del Pla del Vinyet preveia la construcció de 250 habitatges, dels quals uns 92 serien de protecció oficial. L'actual govern espera poder augmentar aquesta xifra. 

Més info: Així és el projecte per construir 250 habitatges a Pla del Vinyet

Sobre la finca del carrer de Pahissa, l'Ajuntament pagarà 1,1 milions d'euros per adquirir una finca de 827 metres quadrats amb l'objectiu de preservar una alzina i obrir l'espai al públic.

Més info: Sant Cugat pagarà 1,1 milions d'euros per una parcel·la per fer un parc a l'Eixample

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem