Valldoreix vol donar un impuls a la pagesia

Valldoreix recorda l'"abandonament important de finques" agràries a Collserola

La Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix s'ha compromès a promoure la ramaderia i l'agricultura dins del Parc Natural de Collserola i treballar pel "retorn" de la pagesia. La institució va mostrar el seu suport a les activitats agrícoles de la vila i va acordar fomentar el retorn de les activitats ramaderes. Així es va decidir a la Junta de Veïns de Valldoreix del 15 de febrer, a partir d'una proposta de Vox i que va comptar amb el suport de Junts i PP. El govern (Valldoreix Plural, ERC, CUP i PSC) ha votat en contra, ja que considera que és una proposta "oportunista" que no recull "tot el que ja s'està fent" des de l'EMD. 

Més info: Govern i oposició de Valldoreix es conjuren per superar el bloqueig i l'enfrontament

Vox va recordar que en els últims anys hi ha hagut un "abandonament important de finques" agràries i reivindiquen la importància de recuperar l'activitat agrària com a forma de gestió del bosc. Pel que fa a la ramaderia, es veu també com una forma de tenir cura del sotabosc i zones boscoses amb l'objectiu de reduir la vegetació i prevenir incendis. A més, destaquen que hi ha un estable en desús.

El 2022 ja es va posar en marxa una iniciativa per fer pasturar rucs per les zones boscoses de Valldoreix amb l'objectiu de reduir el risc d'incendi. En aquest cas, es tractava d'un ramat de la finca de Can Domènech. D'altra banda, a Valldoreix hi ha un projecte agrícola que fa anys que està consolidat com és La Rural i també hi ha altres finques agràries com la mateixa Can Domènech. 

Més info: Un ramat de rucs pasturarà a Valldoreix per a prevenir incendis

Discrepància política

"La moció no està malament, però és oportunista", va lamentar el vocal del govern Xavier Humet, que va criticar que no es reconeguin els projectes que s'estan fent ni la realitat de la pagesia a Collserola, amb espais com Can Domènech i Can Cussó. "El que més greu em sap és que no es reconegui la feina, com si no s'estigués fent res", va afegir Humet, que va explicar que ja es participa en programes com Alimentem Cosllerola i s'està treballant en altres línies: "Des del govern estem fent moltes coses"

Un argument que no va agradar al vocal de VOX, Pablo Baucells, que va assegurar que no s'havia informat de tots aquests projectes en marxa i va acusar el govern de no donar informació fins a l'últim moment per poder donar una "bufetada" al representant de Vox. De fet, la moció s'havia anunciat com a institucional i, inicialment, comptava amb el suport de tots els partits. "Per línies vermelles donem l'esquena als veïns en una moció que no té res d'ideològica", va remarcar Baucells. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem