Els entorns escolars es pacifiquen amb menys cotxes

Famílies de les escoles fa temps que reclamaven un entorn escolar més pacificat i l’Ajuntament ha impulsat diversos projectes de pacificació per treure cotxes

L’Ajuntament de Sant Cugat ha impulsat diversos canvis en els entorns escolars per fomentar la pacificació, amb menys trànsit de cotxes i més espai per vianants. Les famílies fa temps que reclamaven aquesta pacificació i s’han mobilitzat per tal aconseguir-ho. Amb el lema Menys cotxes, més salut, les Associacions de Famílies d’Alumnes de vuit escoles públiques van sortir al carrer per reclamar aquests canvis. A més, van portar el seu manifest Revolta Escolar a l’Ajuntament i va ser aprovat pel ple.

Més info: La pacificació dels entorns escolars, prioritat per a Sant Cugat

Substituir les zones d’aparcament que es trobin dins el recinte escolar per àrees d’estada i de joc i destinar un espai segur per a l’aparcament de bicicletes i patinets són alguns dels compromisos. “Estem molt contentes que al juny s’aprovés la moció que vam impulsar juntament amb Revolta escolar”, celebra Xènia Amorós, presidenta de la Coordinadora d’Associació de Famílies d’Alumnes.

Amorós destaca la importància d’aquests canvis: “Els nivells de contaminació ambiental als voltants de les escoles i instituts superen àmpliament als per l’Organització Mundial de la Salut i això compromet la salut present i futura dels nostres infants”.

Del Pi d’en Xandri al Collserola

60 2

Pacificació del carrer de Joan Oliver, al pi d'en Xandri FOTO: Bernat Millet

Els entorns d’escoles com el Ciutat d’Alba, l’Escola Collserola o el Pi d’En Xandri ja han viscut canvis importants. En aquests espais s’ha vist com els infants i les famílies han pres el carrer, fent una extensió de la pròpia escola. “En fem una valoració molt positiva, n’hem sigut impulsors i hem tingut les famílies al costat”, explica la regidora d’Educació, Pilar Gorina, que afegeix: “La majoria de famílies ho viuen bé”.

Segons la regidora, la pacificació ja és una realitat a la majoria de centres i ara la mirada està posada al Joan Maragall. 

I el veïnat?

Tot i la satisfacció, Gorina reconeix que aquests canvis poden provocar l’oposició d’alguns veïns, que veuen limitada la mobilitat en cotxe o perden places d’aparcament. Va ser el cas del Pi d’en Xandri, on una part del veïnat del carrer de Joan Oliver va engegar una campanya per revertir la pacificació. Tot i això, des del govern municipal van mantenir-se ferm en l’aposta pel canvi, al mateix temps que alguns veïns també van sortir en defensa de la pacificació.

 “Esperem que l’administració faci les inversions que calguin i aposti per polítiques de mobilitat valentes, i a la vegada que el veïnat ens ajudi a consolidar aquests canvis tan necessaris”. emfatitza Amorós. 

Més info: Veïns de Joan Oliver entreguen 164 signatures contra la pacificació del carrer

Camí escolar a La Floresta

Imatge virtual del que seria el camí escolar de La Floresta. FOTO: Ajuntament

Imatge virtual del que seria el camí escolar de La Floresta. FOTO: Ajuntament

A banda dels entorns escolars, un altre repte és el de generar camins escolars segurs per accedir als centres. Un dels casos més rellevants és per l’Escola La Floresta, on ja s’ha aprovat un projecte des del pont del Diari fins a la rotonda de la carretera de Vallvidrera.

Més info: S'espera que La Floresta tingui nou camí escolar durant el curs 2023-2024

La proposta plantejada preveu la creació de plataforma única entre el Pont del Diari i el carrer de Can Llobet, amb un espai de tres metres per a vianants i un carril bici. A canvi, s’elimina un sentit de la circulació en aquest tram i els vehicles motoritzats només podran anar en direcció a la carretera de Vallvidrera. La previsió és que sigui una realitat pel curs 2023-24. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem