Valldoreix vol que el pàrquing de l'estació sigui d'ús preferent per veïns

Els partits polítics valldoreixencs debaten sobre com s'ha de gestionar l'aparcament de l'estació de FGC de Valldoreix

L'EMD de Valldoreix vol recuperar la gestió de l'aparcament de l'estació i garantir que els valldoreixencs i els veïns de la resta de Sant Cugat tindran prioritat per aparcar-hi. Ciutadans i CiU-Actuem van aprovar a la Junta de Veïns del 31 de març una moció per tal de reclamar a l'Ajuntament de Sant Cugat la competència i la gestió d'aquest espai, "un punt estratègic per la mobilitat de Valldoreix".

El govern valldoreixenc va cedir durant el passat mandat la propietat i la gestió de l'aparcament a l'Ajuntament, en el marc d'un conveni que té l'objectiu de fer pisos de protecció oficial a l'estació de Valldoreix i resoldre la problemàtica de les expropiacions de zones verdes. La gestió és en mans de Promusa, l'empresa municipal d'habitatge. Ara, l'EMD vol obrir una negociació amb el Consistori santcugatenc per recuperar aquesta competència.

Així, Valldoreix vol que "mentre no hi hagi un projecte definitiu per part de Promusa, s'asseguri la gratuïtat del pàrquing de l'estació als veïns i veïnes de Valldoreix". Alhora, es crearà una comissió per veure quin és el millor sistema per prioritzar l'aparcament dels valldoreixencs i de la resta del municipi a l'àmbit de l'estació.

Qui ha de poder aparcar a Valldoreix?

Aquesta proposta aprovada per C's i CiU-Actuem va obrir el debat sobre com s'ha de gestionar aquest aparcament i qui ha de poder aparcar-hi. Actualment, totes les places són gratuïtes. I és que fa uns anys es va intentar implantar la zona verda, de pagament i amb descomptes pels veïns; tot i que no es va donar continuïtat a la iniciativa.

Xavier Humet (CUP-PC) va defensar que no es pot excloure gent d'altres municipis i altres parts de Sant Cugat, ja que s'ha d'entendre la mobilitat globalment: "És un tema que s'ha de tractar de manera supramunicipal, i més estant a nou quilòmetres d'una ciutat com Barcelona. No podem dir que Valldoreix és nostre i no hi pot aparcar ningú".

La posició contrària que la vocal del govern Susanna Herrada va defensar un ús exclusiu de l'aparcament: "Seria partidària que el pàrquing fos només pels valldoreixencs". Tot i això va explicar que no estaria permès per llei limitar l'aparcament als valldoreixencs.

Prioritat pels valldoreixencs

Un aparcament de pagament i amb descomptes pels veïns de Valldoreix és la proposta que va exposar Susanna Casta (C's). "El problema és que ara és gratuït i hi ha un efecte crida i ve gent de tot arreu, fins i tot de Manresa. Es crea un problema de mobilitat i els valldoreixencs es queden sense lloc", va afegir.

"Hi ha un problema a l'estació", va reconèixer Noël Climent (ERC-MES), que també va demanar una prioritat d'aparcament pels veïns de l'entorn. "Les places d'aparcament no es redueixen només a l'estació, hi ha més llocs per carrers adjacents", va afegir.

Ferran Margineda (CUP-PC) va assegurar, per argumentar la seva oposició a fer un aparcament de pagament, que a Sant Cugat hi ha molts llocs gratuïts per aparcar, posant com a exemples els entorns de les estacions de la Floresta, Volpelleres o Mira-sol. Casta va posar-ho en dubte i va posar de relleu que per Sant Cugat hi ha moltes places de pagament.

Tot plegat s'abordarà a la comissió que es crearà a Valldoreix, tot i que la moció aprovada estableix que els valldoreixencs i santcugatencs haurien de tenir prioritat.

Polèmica per la cessió

Els vocals d'ERC-MES i CUP-PC van mostrar la seva incomprensió pel fet que l'EMD ara reclamés a Sant Cugat la gestió de l'aparcament, quan "fa uns mesos se'ls hi va regalar". "No ho entenem", va reconèixer Humet, alhora que Climent es va mostrar "sorprès". Fa uns mesos, tots dos partits van presentar una moció per tal de poder recuperar els terrenys cedits a Sant Cugat, que va ser rebutjada per l'equip de govern.

"És veritat que es va fer la cessió. Però ara estem decidits a obrir una negociació i intentarem aconseguir-ho", va argumentar Susanna Herrada.

El vocal d'ERC-MES també va justificar no donar suport a la moció perquè supedita la gestió de l'espai a les decisions que es prenguin "des de Sant Cugat": "No crec que Promusa hagi de decidir què s'ha de fer".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem