La Zona de Baixes Emissions entrarà en vigor abans de l'estiu en primera fase

Durant els primers mesos de les noves restriccions als vehicles més contaminants no s'imposaran sancions

La Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat, que limitarà l'accés dels vehicles més contaminants al centre de la ciutat, entrarà en vigor abans de l'estiu. Ho farà en una primera fase i sense sancions. Així ho ha explicat la comissionada d'Emergència Climàtica de l'Ajuntament, Alba Gordó, durant un acte d'Esquerra Republicana.

Més info: Així es la proposta de Zona de Baixes Emissions: afectarà també els residents

La voluntat del govern municipal és que abans d'acabar l'any 2021 ja entri en vigor completament la nova normativa, amb les sancions corresponents. Sant Cugat es convertirà així en la segona ciutat, després de Barcelona, en disposar d'una Zona de Baixes Emissions. La implantació hauria d'haver tingut lloc durant el 2020, però es va ajornar per la pandèmia.

"La mobilitat sostenible és molt important pel planeta i ens hi va també la salut", ha recalcat Alba Gordó, assenyalant l'estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona que indicava que a l'entorn de l'àrea metropolitana fins a 4.000 morts anuals es poden relacionar amb aquesta contaminació atmosfèrica.

Més info: Sant Cugat podria evitar 51 morts a l'any si reduís la contaminació

Durant els primers mesos hi haurà una moratòria en les sancions i abans d'acabar l'any entrarà en vigor amb totes les conseqüències. La normativa s'aprovarà entre el març i l'abril i, després d'un període d'exposició pública, entrarà en vigor.

Com serà la Zona de Baixes Emissions?

Inclourà una àrea de quatre quilòmetres quadrats per la qual no podran circular els vehicles que no disposin d'etiqueta ambiental de la DGT. Tampoc ho podran fer els vehicles sense etiqueta dels residents a Sant Cugat ni dels barris de dins la Zona de Baixes Emissions. Afectarà al voltant del 16% dels vehicles de Sant Cugat.

La Zona de Baixes Emissions estarà delimitada per la carretera de Vallvidrera, la Ronda Nord, l'avinguda de Roquetes, l'avinguda de les Corts Catalanes, el carrer de Llaceres, el passeig de Valldoreix.

Com a norma general, queden fora els turismes de benzina matriculats abans de 2000 i els dièsel abans de 2005-2006. Tampoc les motos matriculades abans del 2003. 

Les sancions per incomplir la normativa oscil·laran entre els 100 i els 500 euros, depenent de la gravetat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem