Així serà el funcionament dels pressupostos participatius de Valldoreix

L'EMD de Valldoreix

La Junta de Veïns de Valldoreix ha aprovat el nou reglament dels pressupostos participatius de l'EMD, que estableix les bases de com els valldoreixencs i valldoreixenques decidiran una part del pressupost de Valldoreix. El reglament s'ha aprovat amb els vots a favor del govern del PDeCAT-Demòcrates-Actuem, els vots en contra de la CUP-PC i les abstencions d'ERC-MES i Ciutadans. L'oposició ha tornat a lamentar la inactivitat del Consell de la Vila i ha instat al govern valldoreixenc a convocar-lo de nou.

L'EMD de Valldoreix va impulsar el 2017 els seus primers pressupostos participatius, en què els veïns i veïnes van poder decidir com invertir 100.000 euros. El reglament aprovat estableix tot el procés de participació, des que els ciutadans i entitats presenten les propostes fins que tots els valldoreixencs i valldoreixenques poden votar els projectes que tiren endavant.

En la primera edició dels pressupostos participatius, l'EMD de Valldoreix va deixar 100.000 euros a decisió dels veïns. "Pot semblar una quantitat petita, però 100.000 euros són els diners que va dedicar als pressupostos participatius una ciutat com l'Hospitalet", va assegurar la vocal de Participació Ciutadana, Elena Degollada.

Malgrat que l'oposició ha participat de la comissió que ha redactat el nou reglament, des d'ERC-MES i la CUP-PC van tornar a criticar  l'ostracisme al qual se sotmet al Consell de la Vila de Valldoreix, el principal òrgan de participació ciutadana i que fa temps que està inactiu perquè el govern no el convoca. "Els pressupostos participatius s'haurien de desenvolupar des del Consell de la Vila, que és l'òrgan central de tota la participació a Valldoreix. Se l'ha arraconat", ha lamentat el vocal cupaire Ferran Margineda. Tot i això, Margineda va celebrar que "poc a poc" s'avanci en la participació ciutadana. "Els pressupostos participatius s'haurien de fer des del Consell de la Vila i demanem al govern que el torni a convocar", va insistir Noël Climent, d'ERC-MES.

El funcionament

  • Qui podrà presentar projectes?

Qualsevol persona empadronada a Valldoreix, amb 16 anys o més, podrà presentar propostes de projectes pels pressupostos participatius de l'EMD. Les entitats, empreses i comerços valldoreixencs també podran presentar propostes; menter que els partits polítics o agrupacions d'electors no ho podran fer.

  • Quan serà el procés?

La intenció és que el procés comenci no més tard del 28 de febrer de cada any. A inicis de 2019, es farà el procés per decidir el pressupost del 2018 i 2019 de manera conjunta. Els veïns tindran 30 dies per presentar propostes.

  • Com es presentaran les propostes?

Es podran presentar per instància acompanyada del formulari que estarà disponible al web municipal o presentació presencial amb imprès que es trobarà a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’EMD de Valldoreix.

  • Els requisits de les propostes

Els projectes que presentin els veïns han de ser competència de l’EMD de Valldoreix i han de complir la legislació vigent. Han de ser viables tècnicament, no podran tenir un cost superior als 40.000 euros i han de ser el màxim concretes possibles. A més, han de ser equitatives en qüestions d'exclusió social i de gènere. Una comissió integrada per tècnics de Valldoreix farà la validació de les propostes, garantint que es compleixin els requisits.

  • La votació final

Qualsevol persona empadronada a Valldoreix amb 16 anys o més podrà participar a la votació final. La votació es realitzarà mitjançant una eina electrònica que comptabilitzarà els vots i es podrà votar de forma telemàtica a les Oficines d’Atenció Ciutadana o a través del web de l’EMD.
Cada ciutadà podrà votar totes les propostes que estimi convenients fins a, com a màxim, esgotar la quantitat global prevista al pressupost.

  • Seguiment

Finalment, el reglament preveu la creació d'una comissió de garanties per assegurar que el procés segueix totes les pautes marcades i que s'acabin exectutant els projectes guanyadors.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem