Benejam (PP): “Junts no hauria d’haver comptat amb ERC per formar un govern”

Entrevista al portaveu regidor del Partit Popular de Sant Cugat per parlar sobre el pacte entre ERC i Junts, el dèficit o la seguretat de Sant Cugat, entre altres temes

Álvaro Benejam és advocat de professió i aquest és el tercer mandat en el qual és regidor. Ho va ser el 2011-2015, quan el PP tenia 4 regidors, en el mandat 2015-2019, quan en va aconseguir un, i en aquest mandat 2023-2027, en el qual el PP ha tornat al Ple Municipal després de quedar fora de la institució en les eleccions del 2019. Aquesta entrevista forma part del seguit d’entrevistes als portaveus municipals i als regidors del govern de l’Ajuntament de Sant Cugat.

Quines són les prioritats del PP per aquest mandat?
Millorar el manteniment de la ciutat. És una de les nostres reivindicacions històriques. Hi ha un dèficit de manteniment important, ho ha reconegut Cristina Paraira en una entrevista, i que ho reconegui, ja és un gran pas, perquè al carrer sí que és una sensació real. Hi ha molts carrers que tenen una falta de manteniment manifest.

Pel PP, Sant Cugat està brut i des de quan?
Entre el mandat 2019-2023, hi ha hagut un empitjorament de la neteja. I veient com estava funcionant fins ara el contracte, amb la informació que ens ha donat l'equip de govern actual, creiem que era molt millorable. De fet, ja s'han pres mesures pel nou contracte i perquè les empreses incloguin coses que no hi eren abans, per exemple freqüències de neteja.

Hem vist també que presenten propostes en seguretat.
És un cavall de batalla. Bernat Picornell deia en una entrevista al TOT que no permetria que nosaltres ens apropiéssim d'aquesta reivindicació, que ells mateixos ho farien. Doncs si ho fan, benvingut sigui, però ho dubto. L'àrea de seguretat està molt malmesa i és per culpa d'ells. Tot i això, no ha tingut un reflex obvi en les dades de delinqüència, però sí que les està tenint ara mateix. Estem per sota en nombre d'agents de la Policia Local de quan va començar el mandat 2019. Això es notarà al cap d'un temps. Hi ha alguns delictes que han pujat a Sant Cugat, i creiem que això és el preludi d'una pujada més greu de delictes.

Es creuen la previsió del tinent d'alcaldia que s'aconseguirien prop de 100 agents als mesos vinents? Deia que ara hi ha 76 agents.
En funcionament, que no estiguin de baixa, que no estiguin de permís, de vacances... hi ha menys de 70 agents actius de Policia Local. Hem arribat a tenir quasi 98 agents a Sant Cugat i hauríem de tendir a tenir-los, perquè no ve una baixada de delictes. Tenint en compte el volum de població que tenim n'hauríem de tenir 130.

Benejam: "Si s'ha de retallar, que es faci a les àrees que no siguin indispensables"

Quin objectiu més tenen?
La fiscalitat i l'economia. L'equilibri pressupostari és una norma bàsica que ha de complir qualsevol governant, en aquest cas l'administració municipal. Volem que l'Ajuntament, tot i la situació econòmica difícil que està passant, pel forat econòmic que va deixar el govern anterior, mantingui l'equilibri que s'ha marcat com a objectiu. I no volem que s'apugi la pressió fiscal, s'ha d'aguantar. Ja tenim una pressió fiscal alta, sobretot amb IBI. Volem que el govern actual assoleixi aquest objectiu i col·laborarem perquè així sigui. I volem que això sigui sense deixar enrere ningú, mantenint les ajudes que estan aprovades. I si s'ha de retallar, que ja ens ha dit el govern que retallarà a totes les àrees el 2024, es faci a les àrees que no siguin indispensables i mantenir la partida pressupostària de les àrees indispensables.

Col·laboraran? Ja els vam veure votant a favor de la votació inicial de les ordenances fiscals, però sense topall per a les famílies nombroses. Ara el tinent d'alcalde ha dit que hi hauria topall a l'aprovació final.
Si és així, ho havia d'haver dit quan formulaven l'aprovació inicial, i quan nosaltres vam presentar una moció i el govern en bloc la va votar a favor.

A quines àrees creu que s'hauria de retallar?
De moment hi ha competències obligatòries pels ajuntaments i competències voluntàries. Les obligatòries s'han de complir, per norma. Si s'ha de retallar, es pot treure pressupost d'activitats de lleure, que són a càrrec avui dia de l'Ajuntament, que n'hi ha moltíssimes, de fet ja s'ha retallat en activitats de Nadal. Retallant d'aquesta partida no es farà malbé cap qüestió indispensable per la ciutat.

Benejam: "No perquè sigui un equip de govern format per Junts i Esquerra votarem en contra"

Es veu donant suport al pressupost per això?
No ho sé, primer l'hem de veure. Nosaltres fem les coses per anàlisis. Analitzem, no perquè sigui un equip de govern format per Junts i Esquerra, votarem en contra. Fem anàlisis i vetllem per la ciutadania. Si creiem que hi ha coses bones per la ciutadania i no hi ha coses que perjudiquen la ciutadania en aquest pressupost, no tenim per què votar en contra.

Amb el tema del dèficit de l'Ajuntament assenyalen directament a ERC. Estan decebuts perquè Junts va pactar amb Esquerra?
Decebuts, no, seria il·lús pensar que les coses anirien d'una altra manera. Però sí que creiem que no és bo per Sant Cugat. És a dir, ERC és el partit que ha causat, com a actor principal d'aquell tripartit, el forat econòmic, perquè tenia l'alcaldia, encara que l'àrea d'economia estigués en titularitat d'un altre partit, que era el PSC. ERC diu que es mostra disposat a assumir les responsabilitats que calgui, però això és una fugida, perquè si creus que s'ha d'assumir responsabilitats, assumeix-les; ells mateixos s'haurien d'autodescartar. Tampoc pretenia que ho fessin, el que sí crec és que Junts no hauria d'haver comptat amb ERC per formar un govern. Tenia la possibilitat de formar un govern en solitari, i això és el que hauria d'haver fet i ajudar-se amb acords puntuals amb qualsevol partit. I no posar dins del govern un partit que ha provocat el problema. És a dir, el partit que ha provocat el problema no pot ser part de la solució.

Álvaro Benejam PP 2 (1)

Álvaro Benejam FOTO: Bernat Millet

Tant Esquerra com el PSC treuen ferro d'aquest dèficit. Va dir la portaveu del PSC que Sant Cugat és una ciutat solvent i que en un any pot estar solucionat. Són tan optimistes des del PP?
Ho dubto, però si d'aquí a un any està solucionat, no serà gràcies a ells. Serà gràcies a les mesures que el govern actual estarà aplicant. L'economia ara està controlada per Junts, de fet, el tinent d'alcalde Brugarolas segons ens expliquen, està posant moltes mesures i es retallarà a tot i molt. Si es fa això, potser si la situació de dèficit s'eixuga en un any o any i mig. Ara, si no es prenen totes aquestes mesures, és impossible. Ells no feien res, al contrari, generaven aquest dèficit. Si tan intel·ligents són i tan ben preparats estaven per eixugar el dèficit, haver-ho fet.

Álvaro Benejam PP 8

Álvaro Benejam FOTO: Bernat Millet

De la manera que parla sembla que dona confiança a Junts i no ERC. Parla com si no fos un mateix govern.
Ho són, però ERC no està fent res. Són un convidat de pedra. En totes les àrees de gestió importants no tenen pes, només hi són per aportar els vots. Però, de fet, si veus les coses que s'han anat aprovant, proposades per part de Junts, són contràries a les que deia abans Esquerra, si claudiques en tot el que diu l'altre fas de comparsa. I Junts se serveix d'Esquerra per anar tirant cap endavant el mandat.

Benejam: "El PSC estava boig per entrar al govern. És un partit que renuncia a qualsevol principi per obtenir un càrrec"

El PP hauria entrat en un govern amb Junts? El PSC l'altre dia em deia que estava obert en el seu moment.
Jo crec que el PSC, més que estar disposat, estava boig per entrar al govern. Ells van oferir-se per entrar al govern. I ja sabem com ha actuat el PSC i el PSOE, amb tot el que està passant, és un partit que renuncia a qualsevol principi per obtenir un càrrec. Nosaltres no podíem entrar en un govern de Junts, amb tot el que està passant entre l'Estat i Catalunya, està en general, fora de la legalitat. Per nosaltres l'amnistia no està prevista a la normativa vigent.

Quan hi va haver les municipals encara no hi havia les eleccions espanyoles convocades i no s'havia parlat d'amnistia.
L'amnistia ja es demanava i Junts és un partit que té el seu líder fugat de la justícia espanyola, per tant, és impossible un binomi Junts-PP.

Durant la campanya electoral va dir sempre que posava per davant els temes de ciutat.
Sí, però jo dic que si hi ha temes que nosaltres creiem que s'han de votar a favor, encara que ho presenti Junts o que ho demani Junts, nosaltres, per responsabilitat, envers la ciutat, votaríem a favor si creiem que és bo per a la ciutat, però no estar dintre el govern.

Encara que haguéssiu tret quatre regidors i haguéssiu sumat la majoria absoluta?
Encara que n'haguéssim tret cinc.

Ha estat molt crític amb el tema del dèficit. Però ha defensat la pujada de sous del govern. Per què? Era el moment amb un dèficit?
Que hi havia un dèficit pressupostari de 25 milions no es sabia en aquell moment.

Sí, perquè Pere Soler ja ho va dir.
Sí, però no la magnitud. La pujada de sous és una cosa enganyosa, els sous estaven més baixos del que havien estat històricament. El tripartit el que va fer va ser abaixar sous de l'staff directiu i dels càrrecs electes i augmentar les direccions, al final la despesa era superior a la del govern anterior. Per tant, qui va augmentar la despesa van ser ells. Ara, el govern ha apujat els sous, però ha reduït l'estructura dels càrrecs directius. Sí que estem d'acord en el fet que les retribucions dels càrrecs electes i dels directius de l'Ajuntament han d'estar conformes a l'aportació que fan a la ciutat i del volum que té un Ajuntament com Sant Cugat. L'augment ha estat del 6% i està per sota de la inflació.

Com veuen l'entrada de VOX al plenari municipal?
Vox tenia tota la legitimitat per presentar-se, com qualsevol altre partit, i ho va fer. Va convèncer moltes persones perquè els votessin. Per a nosaltres, l'existència de Vox electoralment ens perjudica perquè ens disputem un electorat. Sempre hem intentat guanyar aquest electorat venent millor les nostres polítiques de forma esportiva. Has de vendre el teu producte millor que els altres.

Diu que us disputeu un tipus d'electorat, aleshores quines diferències hi ha entre Vox i el PP?
Diferències n'hi ha moltes. Com a qüestió principal, l'estructura que té avui en dia Espanya, l'Espanya Constitucional, amb la Constitució que va sortir del 78, és la que el Partit Popular defensa, ja que ha donat a Espanya 40 anys de prosperitat. És una fórmula amb la qual el Partit Popular està còmode i que vol preservar.No pas el mateix amb Vox, per exemple, ni amb Junts, ni amb Esquerra, ni la CUP. Per tant, aquesta és una de les diferències entre el PP i Vox. També, és evident, i a ningú se l'escapa, que el PP, la manera que té d'explicar les seves polítiques, és una manera molt més equilibrada i no agressiva. I, en canvi, Vox sempre està un punt per sobre d'aquest equilibri.

Benejam: "Creiem que podríem arribar a governar Sant Cugat"

No agressiva? Què vol dir que Vox és agressiu?
En part, la manera com manifesten algunes qüestions, no vull dir que les seves polítiques siguin agressives, però crec que la seva manera d'explicar-les sí que és una mica agressiva.I nosaltres entenem que no és la manera.

Va dir Alejandro Fernández que el Partit Popular podria estar governant Sant Cugat d'aquí a 4 anys.
Creu molt en nosaltres, amb l'equip del Partit Popular de Sant Cugat. I és veritat que tenim un equip molt bo a Sant Cugat. I ens creiem que podríem arribar a governar Sant Cugat. Que és difícil, sí. Que avui sembla impossible? Sí, sembla impossible. La configuració de Sant Cugat és bastant complicada. És molt difícil, perquè el debat a Catalunya sobre la independència influeix en el sentit del vot i no podem pretendre que la gent s'abstregui d'aquesta qüestió. Ara, ho intentarem. I si la gent ho fes, creiem que nosaltres tindrem més possibilitats de formar un govern. I creiem que ho podríem fer millor que els que estan ara governant.

Altres entrevistes a regidors del govern i portaveus

Aquesta entrevista forma part del seguit d’entrevistes als portaveus municipals i als regidors del govern de l’Ajuntament.

Més info: Brugarolas (tinent d'alcaldia d'Economia): "S'ha estirat molt més el braç que la màniga"

Més info: Vila (regidora i senadora PSC): " [Pel dèficit] des del PSC assumim la responsabilitat"

Més info: Picornell (ERC): “No regalarem la bandera de la seguretat a la dreta, ni al PP ni a Vox”

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem