'Botellón', seguretat i debat lingüístic centren el Consell de Barri del Centre Est

La reunió s'ha celebrat a la sala de plens de l'Ajuntament de Sant Cugat aquest 13 de desembre

Els problemes del 'botellón', la falta de llum a l'avinguda de Cerdanyola, l'incivisme, i la seguretat, han centrat les intervencions de veïns i entitats durant la celebració del Consell de Barri del Centre Est aquest dimarts, 13 de desembre.

Un Consell que s'ha celebrat a la sala de plens de l'Ajuntament de Sant Cugat i en què, entre d'altres s'han explicat els projectes dels processos participatius, i l'evolució del Pla de Millora del Barri del Monestir – Sant Francesc.

La seguretat era precisament un dels punts de l'ordre del dia, on s'han explicat els temes tractats al grup de treball de seguretat. En aquest punt, per exemple, s'ha abordat el tema del "botellón", remarcant que, el fet de tancar la zona de Can Solà, ha provocat un desplaçament dels qui el fan a altres punts de la ciutat.

José Gallardo, per exemple, remarcava el fet que s'hagin trobat restes de botellón al costat de l'escola Collserola, al que Ferran Villaseñor, president del Consell, ha explicat que s'està portant a terme una actuació conjunta entre policia i escola, per evitar aquestes situacions. També Ferran de Juan ha manifestat el malestar pel seu trasllat a la zona de la carretera de les Roquetes.

Dels robatoris també s'ha parlat en aquest punt, explicant que ha augmentat la presència policial, que s'ha constatat un descens en robatoris a domicilis i de vehicles, però amb un repunt puntual assenyalant casos com el del Bon Àrea de l'avinguda de Cerdanyola, explicava Villaseñor. En aquesta línia, Josep, un veí present a la sessió, ha assenyalat com a possible solució per augmentar la seguretat a l'avinguda de Cerdanyola, millorar l'enllumenat.

Preocupacions veïnals

El Consell s'ha celebrat aquest 13 de desembre  FOTO: C. Caballé

A banda de la seguretat, els participants han exposat altres preocupacions. Un exemple, l'estat de l'entorn del Torrents d'en Xandri, en relació al mal estat del parc, el sot que hi ha a terra a la parada d'autobús, i la brutícia que hi ha al parc, destacava el Partit Popular. També s'han remarcat les preocupacions dels veïns de la zona de la carretera de les Roquetes, zona limít amb Cerdanyola, on de Juan ha demanat que es posin mesures per evitar que es donin situacions com el fet de no saber que és el que hi ha a la zona industrial.

Tampoc hi ha faltat el tema del descans veïnal i les terrasses a la ciutat. Josep Vergés, de l'As. De Veïns Sant Cugat Centre, ha apuntat que fa 8 mesos van demanar una relació de les terrasses a la ciutat que ara han rebut, i ha presentat la campanya de recollida de signatures que s'està portant a terme per demanar l'alcaldessa que es racionalitzi la presència d'aquestes a la ciutat. Aldo Ciprian (Ciutadans) ha respost a Vergés dient que aviat es presentarà l'esborrany de l'ordenança de terrasses, que se sotmetrà a exposició pública, i que es podran presentar aquelles al·legacions que siguin pertinents.

D'altra banda, Andreu Sierro, de la pàgina de Facebook del Barri del Monestir – Sant Francesc, ha lamentat que el Nadal no arribi al barri, centralitzant les activitats infantils al Parc de Ramon Barnils. "Si es parla de cohesió, perquè obliguen als nens a sortir del seu barri?", ha lamentat. En la mateixa línia, també s'ha demanat que la Cavalcada de Reis pugui arribar a Sant Francesc, o que els llums de Nadal, quan es col·loquen, es vigili de no interferir amb els veïns.

De Volpelleres també se n'ha parlat durant el Consell. En concret de la nova rotonda, demanant, Jose Gallardo, que es busqui una solució, ja que "dóna més problemes que una altra cosa". En aquest sentit, Alberto Valcarce, president de l'As. de veïns de Volpelleres, ha aclarit que "hi ha un projecte de millora damunt la taula" pendent de disposar de partida pressupostària.

Participació

Una de les imatges promocionals dels pressupostos participatius

Durant el Consell de Barri s'han tractat diferents temes relacionats amb la participació. D'una banda, s'ha explicat el resultat dels pressupostos participatius, explicant com bona part dels projectes finalistes afecten els barris que configuren el Consell, com ara la construcció d'un amfiteatre als Jardins del Vallès. Francesc Carol, de l'Associació d'Egiptologia, ha demanat quin ha estat el cost de tota la campanya de comunicació dels pressupostos participatius, mentre que Aldo Ciprian, de Ciutadans, ha demanat que s'especifiqui la participació per barris. Unes qüestions que es respondran al pròxim Consell.

També s'han repassat els projectes als quals es destinaran els diners de lliure disposició del Consell de Barri. Projectes com recuperar la identitat i la història dels barris del Monestir i Sant Francesc, dinamitzar el barri de Volpelleres o fomentar activitats per a la cohesió social. Igualment, s'ha emplaçat els participants a reunir-se a principis d'any per marcar els criteris de cara a l'any vinent per assignar aquesta partida pressupostària.

Finalment, s'ha repassat el Pla de Millora del Barri del Monestir-Sant Francesc, recordant que actualment està en fase participativa, perquè els veïns decideixin les prioritats de millora, amb un qüestionari que s'ha lliurat a totes les llars, i que també es pot emplenar per internet.

En aquest punt s'ha obert el debat lingüístic al Consell. Ha estat després que Aldo Ciprian, de Ciutadans, demanés per quin motiu el fulletó sols estava editat en català, "tenint en compte que bona part del barri és castellanoparlant" i que "es vol fomentar la participació". Diferents assistents al Consell, com Andres Ares, de l'As.de Veïns del Monestir i representant al Consell de Ciutat, ha apuntat que es va fer una reunió i es va aprovar el fulletó en català, i que "mai hi ha hagut cap conflicte per això".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem