Les alternatives de Conesa: governar en solitari o coalició amb ERC

La número 1 de CiU va trucar a Ingla (ERC) l'endemà de les eleccions per fixar una data per trobar-se

El dia 13 de juny es constituirà de forma oficial la composició del nou Ajuntament i Mercè Conesa serà nombrada alcaldessa pels propers quatre anys després que Convergència i Unió fos la força més votada a les eleccions. Tot i això, CiU s'ha quedat sense majoria absoluta i la política de pactes s'haurà d'incrementar a Sant Cugat. Són dues les possibilitats que té Conesa: un govern de coalició o governar en minoria arribant a pactes puntuals per desenvolupar l'acció de govern. I són dos els regidors que separen els convergents de la majoria absoluta.

El mateix dia de les eleccions, igual que durant tota la campanya, Conesa va repetir que, en cas de pactar amb algú, ho preferiria fer amb partits sobiranistes; tot i que no descartava en absolut governar en minoria.

ERC, la possibilitat més factible

Just l'endemà de les eleccions, Mercè Conesa trucava a Mireia Ingla per tal de fixar una data i trobar-se per parlar sobre possibles pactes de futur. I és que si l'alcaldable de CiU vol governar amb coalició, l'opció d'ERC sembla l'única viable ja que amb CUP, ICV i C's aquesta possibilitat sembla més que improbable.

Des d'Esquerra, en canvi, escoltaran la proposta de Conesa abans de prendre cap decisió i no descarten ni entrar al govern ni arribar a una política de pactes amb CiU. "Totes les opcions són bones sempre i quan puguem defensar el nostre programa",  assegura Ingla, en declaracions al TOT.

L'alcaldable d'ERC apunta que, un cop conegui la proposta de CiU, portaran la decisió a l'assemblea del militants de Sant Cugat, que serà qui prendrà la decisió final. Tot i això, marca algunes de les prioritats que no li podrien faltar en un govern per tal de donar-li suport: "Polítiques socials com a eix central, canviar la manera de fer política i defensar al 100% el procés sobiranista".

Acords puntuals

CUP, Ciutadans i Iniciativa són la resta de partits que tenen els regidors suficients amb els quals CiU obtindria majoria per governar o aprovar actuacions.

Núria Gibert, alcaldable dels primers, té clar quin serà el seu paper durant el mandat: "Pensem treballar des de l'oposició però, com hem fet sempre, si hi ha punts on coincidim programàticament, arribarem a acords puntuals". Gibert no ha parlat amb Conesa.

Per la seva banda, Aldo Ciprián, de Ciutadans, explica que Mercè Conesa els ha citat per parlar el dia 1 de juny i que "escoltaran la proposta" que els faci. Tot i això, Ciprián avisa que si la política de CiU "no canvia, no hi haurà res a fer". A més, totes les agrupacions locals de C's han rebut un decàleg amb mesures anticorrupció que han de complir els partits que vulguin rebre el suport de la formació. "Hi ha tres punts conflictius que no creiem que compleixin", alerta Ciprián.

Finalment, Roser Casamitjana recorda "l'actitud crítica però proposativa" que sempre ha defensat el seu partit i ha indicat que encara no han parlat internament de quina política de pactes portaran a terme el proper mandat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem