L'augment de la participació deixa sense majoria absoluta Convergència i Unió

CUP-PC, ERC-MES i Ciutadans concentren els 6.000 vots de més i CiU perd el 25% dels regidors tot i perdre només un 3% dels vots

La composició del Ple municipal de Sant Cugat ha variat substancialment després de les eleccions municipals: CiU perd 4 regidors i la majoria absoluta; la CUP es converteix en segona força amb quatre regidors; Ciutadans i ERC entren al Ple amb tres; ICV manté els dos que tenia i PP i PSC es queden amb un.

Un dels factors determinants d'aquest canvi és l'augment de la participació, que ha passat del 55% a les municipals del 2011 al 61% de les actuals. En xifres absolutes, això són 6.008 santcugatencs que han votat de més. I són els que han acabat modificant la composició política de l'Ajuntament.

Poca pèrdua, molt guany

I és que el creixement exponencial de vots de Ciutadans (+4.046 vots), de la CUP-PC (+3.215 vots) i ERC-MES (+2.626) s'ha cimentat principalment en els nous votants, ja que la pèrdua en vots de partits com CiU (-430 vots), PSC (-407 vots) i ICV-EUiA (-156 vots) ha estat mínima. De fet, la formació nacionalista ha perdut gairebé un 25% dels regidors tot i haver perdut només un 3,1% dels vots.

Dels 10.208 vots que han guanyat les quatre formacions que han crescut en vots, un 60% provenen principalment de gent que fa quatre anys es va abstenir. La resta són vots provinents dels partits que n'han perdut.

Transvasament de vots

El partit que ha perdut més vots ha estat el PP, que ha passat de 3.795 a 2.294 vots, acumulant el 50% dels vots que han perdut les sis formacions que han patit una davallada. Tot i que el transvasament de vots és difícil de definir, part d'aquests vots de ben segur que hauran anat a parar a VOX-Família i Vida (+ 321 vots) i una part també a C's. De fet, com comentaven a la seu del PP, amb els vots de VOX els populars haguessin arribat a 2 regidors i haguessin superat en vots Iniciativa i PSC.

D'altra banda, els 345 vots que ha perdut Solidaritat sembla que haurien anat, en bona part, a Esquerra. Els vots perduts per l'esquerra a Sant Cugat (PSC i ICV) han estat 563, que de ben segur s'hauran repartit CUP, ERC i, també, Ciutadans.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem