Sant Cugat, fortí de la CUP i CiU i territori hostil per al PSC

Tant la formació nacionalista com la Candidatura d'Unitat Popular assoleixen a Sant Cugat resultats molt per sobre de la seva mitjana catalana i barcelonina

La política nacional influeix de manera clara en unes eleccions municipals com les viscudes el passat 24 de maig. La tendència de les formacions en els àmbits català i espanyol es reprodueix a petita escala, en aquest cas, a Sant Cugat. El creixement de la CUP, la davallada del PSC, l'intercanvi de regidors entre PP i C's o el descens de CiU són situacions viscudes arreu del territori i de les quals no se n'han escapat les agrupacions santcugatenques.

Però més enllà d'aquesta tendència que es reprodueix en tots els partits, hi ha formacions que tenen a Sant Cugat el seu paradís o el seu infern particular. Per valorar aquestes xifres s'ha de tenir en compte que no totes les formacions tenen candidatures a tots els municipis catalans, sent CiU, PSC i ERC els que més n'han presentat i, per tant, els que tenen més possibilitat de rebre vots. Per això, també fem la comparativa amb Barcelona, on tots s'han presentat.

Ciutat convergent i 'cupera'

CiU dobla amb vots la segona força més votada. FOTO: Artur Ribera

Com ja se sap, Sant Cugat és ciutat convergent i, tot i la pèrdua de la majoria absoluta, així segueix sent, ja que ha doblat en vots la segona força. D'aquesta manera, Sant Cugat segueix sent un dels fortins nacionalistes: 37% de vot al municipi i 21% a Catalunya. Tot i això, si en el global del país CiU ha caigut sis punts en percentatge de vot respecte a les municipals del 2011, a Sant Cugat ho ha fet en deu punts.

L'altra formació que ha trobat a Sant Cugat el seu espai és la CUP, que aquí s'ha presentat amb Procés Constituent. El percentatge de vot a Sant Cugat dobla el resultat obtingut a Catalunya. S'ha de tenir en compte que la CUP no s'ha presentat a tots els municipis, tot i que el resultat a Sant Cugat comparat amb Barcelona també és del doble.

Els socialistes no fan forat a Sant Cugat

A Catalunya, el PSC té molt més pes que a Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera

A l'altre costat de la balança trobem el PSC. A Catalunya ha rebut un total del 17,08% dels vots i a Sant Cugat un 6,47%. La diferència amb Barcelona, on el PSC va obtenir poc menys d'un 10% dels vots, no és tan pronunciada. Ja ha passat molts temps des que el PSC governava Sant Cugat i els últims temps no hi troba forat. De fet, Sant Cugat és un forat negre per als socialistes, que són una força majoritària a bona part de municipis vallesans i barcelonins.

Iniciativa també obté uns resultats pitjors a Sant Cugat que a Catalunya i que, especialment, a Barcelona. I és que els ecosocialistes s'han presentat amb altres plataformes emergents, principalment a la capital catalana, cosa que a Sant Cugat no ha passat.

Finalment, el PP i ERC també empitjoren resultats en comparació a Catalunya i Ciutadans obté un percentatge de vots similars a Barcelona.

Copy: Copy: Copy: | Create infographics

Més informació
 
Comentaris

Destaquem