Crítiques al govern de Valldoreix pels pressupostos participatius

La CUP-PC ha portat el govern valldoreixenc al Síndic de Greuges per "incomplir" el reglament de participació ciutadana

La CUP-PC ha portat al Síndic de Greuges els pressupostos participatius de l'EMD de Valldoreix perquè assegura que el govern valldoreixenc "està incomplint el reglament de participació". A més, l'associació Mou-te per Valldoreix també ha denunciat "manipulació" i "falta de transparència" en el procés de participació dels pressupostos participatius.

El govern de l'EMD de Valldoreix va anunciar fa uns mesos la intenció d'establir un procés obert als ciutadans perquè els veïns decidessin a què destinar 100.000 euros del pressupost. A través d'un decret, va aprovar la convocatòria d'un procés.

Després de rebre més de vuitanta propostes, se'n van validar una vintena i durant les últimes setmanes, i fins al 26 de juny, els valldoreixencs poden votar el seu projecte preferit. Són els primers pressupostos participatius que impulsa el govern de l'EMD.

"S'han saltat el reglament"

El vocal de la CUP-PC Xavier Humet ha assegurat que el procés "s'està fent sense tenir en compte el reglament de participació ciutadana" i que ho han portat al Síndic de Greuges "per una mala gestió legal": "S'han saltat el reglament a la brava". Humet també ha criticat la "improvisació" del govern valldoreixenc en aquest procés, que defineix com una "operació de màrqueting mal feta".

Una de les principals queixes dels cupaires és que tot el procés s'ha fet sense comptar amb el Consell de la Vila, que es va dissoldre al setembre i que el govern valldoreixenc no ha renovat ni tornat a convocar. "El reglament diu que el Consell de la Vila ha de convocar el procés de participació i no el govern amb un decret", ha assegurat Humet.

Segons el vocal, el govern de l'EMD "es vol carregar el Consell de la Vila des del principi" i "ara s'han inventat aquest procés sense tenir-lo en compte".

La vocal de participació de l'EMD, Elena Degollada, ha contestat a aquestes crítiques: "Estem en un procés d'estudiar la participació a Valldoreix. El Consell de la Vila va extingir-se al setembre i es podria haver convocat o no. Nosaltres vam decidir no convocar-lo fins que tinguem clar quina mena de Consell de la Vila tindrem, si és que en volem un".

Segons Degollada, si el Consell de la Vila hagués supervisat el procés participatiu "hauria estat menys democràtic" i ha defensat que el "govern ha estat aliè al procés, que s'ha deixat en mans de tècnics". Així ha defensat que el procés s'hagi convocat a través d'un decret del govern.

Humet també ha considerat que els ciutadans no han rebut suficient informació del procés: "Es van rebre més de 80 propostes, però una sola persona en va presentar 16 i una altra, 12".

"Manipulació"

L'associació Mou-te per Valldoreix també ha criticat el govern valldoreixenc perquè considera que "han manipulat el procés participatiu" i l'han fet "sense transparència". Així ho ha assegurat el membre de l'associació Francesc Cardoner, que va ser president de l'EMD. Una acusació que la vocal de participació del govern, Elena Degollada, ha rebutjat: "Està sent un procés transparent". A més, ha afirmat que "s'ha tingut una especial deferència amb Mou-te per Valldoreix".

 

Segons Cardoner, el govern valldoreixenc "ha censurat diferents projectes perquè no els interessava" i ha explicat que en el seu cas li han "rebutjat nou propostes". Com a exemple ha posat la proposta que va presentar per fer de doble direcció l'avinguda de Ramon Escayola: "Em van dir que feien tres anys que ho estaven parlant i que per això es descartava la proposta. Si un veí ho proposa, es posa a votació".

Elena Degollada ha assegurat que la validació ha esta "una qüestió absolutament tècnica" en la qual els polítics no hi han participat. "És insultant i absolutament fals dir que no s'han acceptat les propostes perquè són de Mou-te per Valldoreix. S'han  rebutjat per motius clarament tècnics i tenen tota la informació".

Segons el membre de Mou-te per Valldoreix "són excuses de mal pagador". Cardoner considera que l'EMD ha incomplert la llei de consultes amb aquest procés per la falta d'informació: "Si diuen que projectes en marxa de l'EMD no es poden aplicar, has de saber quins projectes té en marxa l'EMD. No pot ser que presentis un projecte i et diguin que ja l'estaven fent o el van estudiar fa cinc anys i te'l descartin". "De les 24 propostes, n'hi ha moltes que són del Francesc Cardoner", ha afirmat Degollada.

Pel que fa a la falta de transparència, l'expresident valldoreixenc critica que no s'hagin fet públics els noms de les persones o entitats que han presentat cada proposta, com sí que passava per exemple en els pressupostos participatius de Sant Cugat o de la Floresta. Sobre aquest fet, Degollada ha explicat que no han posat els noms per "por" a la llei de protecció de dades i també "perquè la gent voti una proposta independentment de qui l'hagi feta".

Francesc Cardoner lamenta també que "no s'ha informat prou a la gent": "Es va enviar un tríptic a les cases però sense explciar-ho gaire, la gent no se n'ha assabentat". "Un procés que no et pots fiar del que sortirà", ha rematat. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem