De bufetades, llunes i abraçades

El ple municipal del mes de febrer ha servit per posar de manifest les discrepàncies entre Esquerra i Convergència

El ple municipal del mes de febrer ha estat esquizofrènic pel que fa a sentiments. I és que el que ha començat amb una abraçada entre Pere Soler (PSC) i Ferran Villaseñor (ERC-MES), ha acabat amb un enfrontament directe entre Convergència i Esquerra. L'emotivitat ha dominat els primers compassos amb l'agermanament amb La Haba i el reconeixement a Alfonso Guisado, desaparegut recentment i impulsor d'aquesta iniciativa.

Però aquest bon rotllo s'ha esvaït de cop durant el debat sobre l'okupació, a partir d'una moció del PP, Convergència i Ciutadans per controlar aquest fenomen. "Una moció bastant lamentable que respira racisme i classicisme", ha etzibat Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA). "Es criminalitza la pobresa", ha lamentat Núria Gibert (CUP-PC). Benejam ha assegurat que aquests posicionaments estan fets des de "l'odi" al PP. "No estem a favor de l'okupació i la nostra responsabilitat és actuar", ha volgut aclarir Cristina Paraira (Convergència).

Els regidors de Ciutadans han tornat a ser protagonistes quan han abandonat la sala durant el debat sobre el procés de desconnexió de Catalunya amb Espanya per "il·legal". Els companys de Convergència s'han quedat, però s'han abstingut en un dels punts de la moció pel mateix motiu. "El dia de la marmota", ha reconegut fins i tot Núria Gibert sobre aquest debat entre legalitat i legitimitat en tot el procés català.

Pacte Esquerra-Convergència?

El ple municipal també ha constatat que la possibilitat d'un govern de CDC i ERC a Sant Cugat és altament improbable, sobretot pels discursos d'Èric Gómez (ERC-MES). En el debat sobre el Pacte per la Nit, ha estat molt dur contra Cristina Paraira (CDC), a qui ha acusat de no tenir paraula: "El debat d'avui és sobre la manca de credibilitat de l'equip de govern". Per si quedava algun dubte, Gómez ha afegit que "actituds com aquestes fan que sigui molt difícil que determinats col·lectius i persones vulguin formar part del govern".

La intervenció de Gómez no ha agradat gens a Paraira, que com ella mateixa ha reconegut, ha apujat el to de la resposta: "Algun dia m'agradaria veure'ls asseguts al meu lloc". Convergència ha perdut la votació, cosa que no ha agradat gaire vista la reacció. "Votin el que vulguin. A través de mocions no canviarem decrets d'alcaldia", ha liquidat l'alcaldessa, Mercè Conesa.

La tensa relació entre Esquerra i Convergència ha tingut un altre capítol durant el debat de l'okupació, quan Conesa ha tallat el discurs de Gómez quan estava criticant intensament la moció: "No tot s'hi val, senyor Gómez".

Preparat de casa

Els regidors, sovint, porten preparades de casa algunes frases per deixar anar durant el ple FOTO: Artur Ribera

El ple també és l'espai de lluïment dels regidors, allà on poden dir aquelles frases que han anat preparant durant l'últim mes. Fins i tot, ha explicat Villaseñor, que ha fet cursos d'oratòria. Esperem que siguin de síntesi.

Una de les primeres ha estat Conesa, que ha argumentat l'agermanament amb La Haba, entre molts altres motius molt més transcendents, perquè el símbol de Sant Medir és una fava (haba, en castellà). També s'ho portava preparat Pere Soler, que ha demanat la paraula en el debat sobre el Pla hidrològic de l'Ebre per afirmar: "Lo riu és vida". Tot i l'originalitat de Soler, aquesta no és seva.

"Els catalans naixem on ens dóna la gana", ha afirmat Gómez. O Blázquez, de Ciutadans, que ha lamentat que Carmela Fortuny (CDC) estigui connectada a la freqüència AM quan la resta de partits estan a la FM. També des de C's, Múnia Fernández Jordán ens ha recordat que el segle XX es van produir molts progressos, com "l'arribada a la Lluna".

"El problema és que hi ha gent molt rica". La frase l'ha pronunciat Carles Brugarolas (Convergència) per explicar per què Sant Cugat apareix com una de les ciutats amb més desigualtat de l'Estat.

Amb tot, el ple municipal del febrer, que s'ha allargat passades les dotze de la nit, ha acabat amb pressa i amb Conesa demanant als regidors intervencions breus. Sincerament, sap greu veure com s'utilitzen desenes de minuts parlant de qüestions que no són competència santcugatenca (cosa que no critico) i es passi de puntetes per temes que afecten directament els veïns com la modificació de Can Barata o la Taula de Mobilitat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem