CUP-PC proposa la creació d'una assemblea municipal oberta a la ciutadania

L'objectiu seria que ciutadans i entitats puguin presentar propostes sobre Sant Cugat i, en cas que s'aprovin, es tirin endavant

La CUP proposarà la creació d'una assemblea municipal oberta a la ciutadania amb l'objectiu d'augmentar les eines de participació directe dels santcugatencs i santcugatenques. La voluntat és que la ciutadania i les entitats puguin presentar propostes sobre Sant Cugat i que es debatin en una sessió amb partits polítics i ciutadans i que, en cas d'aprovar-se, es portin al Ple Municipal i es tirin endavant. Així, seria com un ple municipal però amb temes proposats exclusivament per veïns i veïnes.

"El més important és que el ciutadà pugui traslladar directament les seves propostes", ha explicat el regidor de la CUP-PC, Ignasi Bea. En aquest sentit, ha remarcat que en els últims anys Sant Cugat ha avançat en participació ciutadana, tot i que lamenta que sovint s'han creat òrgans "consultius i no vinculats" amb els quals el govern busca "legitimar" els seus projectes. Els cupaires portaran la proposta al Ple Municipal d'octubre. "En l'anterior mandat ho vam presentar però no ens van donar suport. Ara creixem que la cosa ha canviat i partits i ciutadania estan més oberts a la participació", ha assenyalat el regidor.

Posicionament dels partits

La idea de la CUP és que ciutadans i entitats proposin debats sobre qüestions estrictament locals i que es debatin en aquesta assemblea ciutadana, que estaria composada pels santcugatencs que vulguin participar i representants polítics i presidida pel Síndic de Greuges de Sant Cugat. La seva voluntat seria celebrar entre dues i tres assembles l'any i els participants a la mateixa serien els encarregats de votar si tiran endavant o no. En cas afirmatiu, es portarien al Ple Municipal perquè puguin convertir-se en realitat.

D'aquesta manera, els partits polítics s'haurien de posicionar sobre les propostes que fa directament la ciutadania. "Si s'aprova, és important que l'Ajuntament s'ho cregui, en faci difusió i els acords siguin efectius", remarca Bea. En aquest sentit, els ciutadans podria presentar les seves propostes fins a un mes a abans de la celebració de l'assemblea, on exposarien el seu projecte, que en cap cas podria ser de caràcter individual. En cada sessió es podrien debatre unes cinc ponències. Una comissió formada pel Síndic, un tècnic municipal i un ciutadà seria l'encarregada de rebre les propostes, ordenar-les i filtrar aquelles que no compleixin els requisits.

"Volem acostar la participació a la ciutadania"

Amb tot, la CUP-PC considera que el sistema polític actual "massa sovint limita el paper de la ciutadania a dipositar una papereta en una urna cada 4 anys", fet que ha contribuït a "fer encara més gran la fractura entre els ciutadans i la classe política, amb el conseqüent allunyament i pèrdua d'interès per l'activitat política en general". Pels cupaires aquesta situació s'ha de revertir de baix a dalt, començant pels municipis. "Volem acostar la participació a la ciutadania", finalitza Ignasi Bea.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem