Demòcrates de Catalunya es presenta a Sant Cugat amb la independència com a objectiu

No veuen cap problema en compartir grup municipal amb Unió tot i les diferències ideològies sobre el procés: "Hi ha molts pactes municipals i no tots van en la mateixa línia nacional"

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, i el fins ara director de la Fundació Sant Cugat Actiu, Lluís Fernández, seran els portaveus de l'Espai Demòcrata de Sant Cugat, la nova formació política impulsada pels sobiranistes d'Unió Democràtica, fins a les eleccions catalanes. En una presentació feta aquest dimecres, 29 de juliol, han assegurat que ja compten amb uns 50 voluntaris a Sant Cugat i que el seu principal objectiu és treballar pel caràcter plebiscitari de les eleccions del 27 de setembre i aconseguir la victòria de Junts pel Sí.

"Feia molt temps que volíem estar en una formació que ens permetés lluitar plenament pel procés sobiranista", ha comentat Brugarolas, explicant el motiu principal pel qual s'ha tirat endavant aquest nou projecte polític. El santcugatenc Xavier Amador, que està assumint les tasques de portaveu comarcal de Demòcrates de Catalunya, ha afegit que fins a l'últim moment van intentar que Unió seguís en el camí sobiranista: "Nosaltres som els que ens hem quedat on érem. Unió ha fet un pas no se sap cap a on".

Una formació que s'ha presentat amb un objectiu evident, a paraules d'Amador: "La funció primordial i única és guanyar el 27 de setembre i reivindicar el caràcter plebiscitari, que hi ha partits que encara obvien". De fet, Demòcrates formarà part de la llista conjunta de Convergència, Esquerra i entitats sobiranistes.

Sant Cugat, prioritat municipal

La presidenta d'Unió, Cristina Paraira, i l'alcaldessa, Mercè Conesa, durant un ple municipal. FOTO: Artur Ribera

La divisió d'Unió Democràtica s'ha produït al voltant de la qüestió sobiranista. En el cas de Sant Cugat, dels tres regidors d'Unió, només un, Carles Brugarolas, ha deixat el partit per afegir-se a Demòcrates de Catalunya. Aquest fet pot posar en dubte el compromís amb el procés sobiranista de l'equip de govern de Sant Cugat.

Tot i això, des de Demòcrates de Catalunya no hi veuen cap problema. "La nostra primera lleialtat és Sant Cugat i el programa electoral de CiU", ha apuntat Brugarolas, que afegia: "El tema crític aquí és el municipalisme. On s'estan decidint les coses transcendentals del país ja s'ha produït el trencament de la federació". I és que pel tinent d'alcalde d'Economia "l'estabilitat institucional és també molt important".

Per la seva banda, Xavier Amador, expresident comarcal d'Unió i actual portaveu del Vallès Occidental de Demòcrates de Catalunya, també ha insistit en el fet que, a àmbit municipal, CiU segueix compartint la mateixa essència: "No veig discrepàncies municipals, sí de país". "Hi ha molts pactes municipals i no tots van en la mateixa línia nacional", ha rematat Lluís Fernández.

Amb tot, el tinent d'alcalde no té cap dubte sobre el futur: "No tinc la sensació que s'hagin de produir alteracions substancials en l'equip de govern".

El TOT ha provat les últimes setmanes parlar amb l'alcaldessa, Mercè Conesa, perquè valorés aquesta situació, però no ha estat possible obtenir resposta.

"Partit del segle XXI"

Els membres de l'Espai Demòcrata de Sant Cugat han volgut insistir en el fet que volen impulsar "una nova manera de fer política". En aquest sentit, han assegurat que aposten per les llistes obertes, limitacions de mandat i el rebuig al finançament bancari, entre altres.

Relació amb Unió

Segons han apuntat des de la nova formació, la majoria dels cinquanta voluntaris de Sant Cugat eren membres d'Unió Democràtica. Segons Carles Brugarolas, el paper de la formació de Duran i Lleida les últimes setmanes (posant en dubte el caràcter plebiscitari de les eleccions i criticant al president Artur Mas) ha estat "clarificador":"Moltes caretes destapades".

"Per molts de nosaltres és molt trist", ha afegit, tot i que assegurava que no volen carregar contra ningú: "En el futur, potser ens tornem a trobar".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem