El dia que van fer explotar el bust del Rei Juan Carlos I a Sant Cugat

Terra Lliure va col·locar un artefacte explosiu al bust del rei Juan Carlos, situat a l'actual plaça de l'1 d'Octubre de Sant Cugat

El 30 d'agost del 1987, un artefacte explosiu va destrossar el bust del monarca espanyol Juan Carlos I, que presidia l'antiga plaça del Rei Juan Carlos I de Sant Cugat del Vallès, actualment rebatejada com a plaça de l'1 d'Octubre. La policia va atribuir l'atac, que va causar alguns ferits lleus, a l'organització Terra Lliure, que al mateix dia va provocar una explosió a una caserna de la Guàrdia Civil a Barcelona.

El bust del cap d'estat va ser estrenat a Sant Cugat el 15 de setembre de 1976. L'exministre de Governació franquista Manuel Fraga va presidir la inauguració del bust, acompanyat del llavors alcalde de Sant Cugat, Francesc de P. Llatjós, i el governador civil de Barcelona, Salvador Sánchez. Aquell acte també va servir per inaugurar la remodelada plaça, que es va batejar llavors com a plaça del Rei Juan Carlos I en honor al monarca borbó.

Més info: El dia que Manuel Fraga va inaugurar la plaça del Rei a Sant Cugat

L'atac al bust reial es va produir abans d'inaugurar el Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat a l'octubre de 1987, en un acte on va assistir el llavors príncep Felip. Va ser el primer acte vandàlic que es va cometre en contra d'un símbol de la Monarquia des que es va anunciar la seva visita a Catalunya. L'artefacte que va fer saltar pels aires el bust estava compost per una bombona de càmping gas que va provocar alguns ferits lleus i va fer destrosses materials a l'escultura.

Va ser un any després de la mort del dictador Francisco Franco que Sant Cugat va inaugurar la plaça del Rei Juan Carlos I. El 1976 es va urbanitzar per primera vegada aquest espai, que popularment es coneixia com plaça de Sota Campanes, i el 15 de setembre del 1976 s'hi va col·locar el bust del rei Juan Carlos I. En aquell moment el nom oficial era de plaça del Rei Juan Carlos I, però popularment els santcugatencs i santcugatenques l'anomenaven plaça del Rei. Un nom que va adoptar oficialment l'Ajuntament de Sant Cugat l'any 2002. Aquest 2018 s'ha esborrat definitivament el rastre borbònic d'aquest espai, que ara es diu plaça de l'1 d'Octubre.

Més info: Sant Cugat esborra el rastre Borbó i canvia el nom de la plaça del Rei

 

images

Foto del bust després de l'atac de Terra Lliure.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem