L'EMD de Valldoreix aprova el pressupost 2023 amb esmenes de Ciutadans

Junts per Valldoreix ha aprovat definitivament els pressupostos del 2023 després d'acceptar algunes esmenes de Ciutadans

La Junta de Veïns de l’EMD de Valldoreix ha aprovat definitivament el pressupost 2023 per 4 vots a favor de Junts per Valldoreix, 4 vots en contra dels vocals de PSC, ERC i CUP i una abstenció de Ciutadans amb el vot de qualitat del president, Josep Puig. Com estava previst es contemplen 9,56 milions d’euros d’ingressos. La novetat és que en aquest dijous 16 de febrer, Junts per Valldoreix ha acceptat parcialment les esmenes de Ciutadans. Tot i això, el govern valldoreixenc està pendent d'una resposta per part de l'Ajuntament pel que fa als pressupostos municipals.

Més info: L'EMD de Valldoreix, preocupada per la situació econòmica de l'Ajuntament

Lluïsa Muñoz, vocal d’economia de Junts per Valldoreix, ha presentat els principals números del pressupost i, sobretot, ha parat atenció a explicar les esmenes que ha presentat Ciutadans.

Segons ha explicat, moltes de les esmenes han sigut desestimades, a l’espera d’una ampliació pressupostària que preveu l’EMD de Valldoreix.

Entre les mesures de Ciutadans que Junts per Valldoreix ha estimat d’entrada són l’augment de les partides per la promoció de l’esport en els nens i joves, augmentaran la partida de prevenció d’incendis, demanaran a Sant Cugat més càmeres de seguretat i millores de la il·luminació a la plaça Sant Jaume, entre altres.

Més info: Ciutadans anuncia un acord amb Junts pel pressupost de Valldoreix

Les al·legacions de l'oposició als pressuposts 2023 de l'EMD de Valldoreix

A continuació, el vocal de Ciutadans, Jose Miguel García, ha volgut deixar clar que aquests no són els pressupostos que hauria elaborat el seu partit, però que són "conscients" que és important comptar amb uns pressupostos aprovats.

Dit això, ha defensat que la proposta de modificacions del pressupost fa referència a tres grans blocs. Un primer que ha qualificat de polític que demana la neutralitat dels espais públics, el bilingüisme institucional i l'aposta per la transparència; un de general que reclama el manteniment dels carrers, manteniment del reforçament de l'àrea d'urbanisme i la instal·lació de noves càmeres de vigilància, entre altres qüestions; per últim, un tercer bloc que ha definit com de caràcter ampli que fa referència a assumptes referents a la sostenibilitat i al medi ambient i que inclou la instal·lació de nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics, a banda d'altres partides.

Després, el vocal de la CUP, Ferran Margineda, s'ha mostrat sobtat que Junts per Valldoreix entri en "connivència" amb Ciutadans quan aquest partit busca el bilingüisme a les institucions. I ha afegit que voler instal·lar més càmeres de seguretat i difondre un discurs de falta de seguretat només genera "por". En aquest punt ha assegurat que per a ell la seguretat comença per "construir xarxa" i que el veïnat es conegui.

Sobre aquest tema de les càmeres de seguretat, el president Josep Puig, ha entrat en el debat i ha recordat que el govern de Sant Cugat ha comprat un vehicle per a la lectura de matrícules que a la junta de seguretat es va explicar que es feia per motius de seguretat.

Més info: Un vehicle amb lector de matrícules gestionarà les àrees d'aparcament a Sant Cugat

Tot seguit, el vocal d'ERC, Ramon Segura, ha criticat que no li han trucat per millorar el pressupost i ha subratllat que de les 11 propostes de Ciutadans, han desestimat 9 propostes i només han acceptat 2. I les que s’han aprovat s’han rebaixat de les d’enllumenat públic. I ha reiterat els arguments que van aportar al desembre i ha recordat que encara està esperant que es coneguin els romanents,  que no s’han fixat criteris per negociar amb Sant Cugat el conveni, que no es dedica el 0,7% a cooperació al desenvolupament, que no s’han tocat les ordenances fiscals i que han faltat mesures per reduir impacte mediambiental.

A més, ha demanat expressat que es demanin informes tècnics abans de qualsevol actuació del camp de futbol i l'informe de l’ACA que deia que els terrenys són inundables. I ha recordat que en el ROM de l'EMD diu que la llengua oficial és el català i ha demanat que es pengi el detall del pressupost a la web de l'EMD.

Per últim, Susanna Casta, vocal del PSC, ha dit que a Valldoreix hi ha un "bipartit" entre Ciutadans i Junts per Valldoreix i ha qualificat la intervenció de Ciutadans d'"avorrida" i ha recordat que d'11 propostes només li han aprovat dues. En aquest punt ha criticat que Junts per Valldoreix ha desestimat algunes perquè falta projecte, però han estimat la de medi ambient o la de joventut tot i no aportar un projecte.

També ha dit que li sembla "estrany" que, per una banda, estigui demanant que es contempli els punts de càrregues elèctrics sense concretar ubicacions.

I, sobre la proposta de desestimar la reforma de la placa de Sant Jaume per millorar-ne de la il·luminació del sector, ha recordat que la millora de la il·luminació de tot Valldoreix ja es va aprovar el 2019, però que la mesura està "paralitzada".

A més, sobre la neutralitat de les institucions que demana Ciutadans també s'hi ha referit Casta dient que l'edifici de l'EMD el continuaran fent servir per "temes independentistes".

Amb tot això, Casta s'ha mostrat sorpresa que "davant de la falta de paraula del govern, com és possible que li doni una abstenció".

Un pressupost per al benestar de ciutadans de Valldoreix

Lluïsa Muñoz ha respost les intervencions dels vocals defensant que "no som un bipartit" i que l'acord es deu a l'objectiu de perseguir el benestar dels veïns de Valldoreix i cobrir les seves necessitats. Millorar la seguretat, el medi ambient, la il·luminació i els carrers. Unes propostes que ha defensat perquè "això és treballar pel poble".

I ha recordat que per poder fer les inversions previstes al pressupost faran ús del romanent que el donaran a conèixer en el ple extraordinari que se celebrarà el pròxim 1 de març.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem