En llibertat el santcugatenc que acompanyava Puigdemont quan va ser detingut

El santcugatenc Josep Lluís Alay ha estat posat en llibertat sense mesures cautelars després de declarar davant de la justícia el dilluns 4 de juny al matí

Les quatre persones que acompanyaven Carles Puigdemont en cotxe quan va ser detingut a Alemanya han estat citades a declarar aquest dilluns, 4 de juny, a l'Audiència Nacional. Entre els investigats hi ha el santcugatenc Josep Lluís Alay. Després prendrel's declaració, el jutge Diego de Egea ha decidit deixar en llibertat sense mesures cautelars als dos agents dels Mossos d'Esquadra i al santcugatenc Josep Lluís Alay, investigats per un presumpte delicte d'encobriment. La declaració de tots tres ha durat menys d'una hora. L'empresari Josep Maria Matamala, no s'ha presentat a l'Audiència Nacional.

Fonts jurídiques apunten que els dos agents dels Mossos d'Esquadra només han respost les preguntes del seu lletrat i que han explicat que havien anat fins a Finlàndia amb l'objectiu d'acompanyar a Bèlgica Puigdemont, que tenia intenció de presentar-se davant la fiscalia belga.

En canvi, Alay sí que ha respost les preguntes del jutge i la fiscalia. A la sortida, el seu lletrat, Jaume Alonso-Cuevillas, ha explicat que la declaració ha estat molt ràpida i que no s'ha sol·licitat cap mesura cautelar contra cap d'ells. "És un cas sense rellevància penal", ha manifestat. L'advocat, però, no ha volgut respondre cap pregunta dels periodistes sobre el motiu del viatge ni perquè anaven en cotxe i no en avió. "No li veig la transcendència a aquesta pregunta", ha manifestat a les portes de l'Audiència Nacional. El delicte d'encobriment preveu penes de presó de 6 mesos a 3 anys.

El cas arrenca per una investigació de la Fiscalia, que va obrir diligències d'investigació després de la detenció de Puigdemont a Alemanya el passat 25 de març. La Fiscalia va comunicar que actuava a instàncies d'una denúncia de la policia espanyola. El 28 de març, la policia espanyola va detenir els dos agents i també Alay per un suposat delicte d'encobriment. Alay va ser arrestat, després que al matí hagués assistit a un ple del Parlament.

Els dos agents i Alay van declarar a la comissaria de la Verneda i van quedar lliures a l'espera de ser citats pel jutge. L'únic que no ha estat arrestat fins al moment ha estat l'empresari i amic de Puigdemont, Josep Maria Matamala, que va traslladar la seva residència a l'estrager. Segons assegura, no ha rebut cap citació de l'Audiència Nacional i, per això, no ha assistit a la declaració d'aquest dilluns. Actualment, viu a Alemanya i continua acompanyant Puigdemont a actes i d'altres esdeveniments.

El jutge De Egea és el mateix magistrat que també investiga els Comitès de Defensa de la República per terrorisme i rebel·lió i que ja va deixar lliure amb mesures cautelars l'única detinguda fins al moment per aquest cas.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem