Habitatge, canvi de govern i pressupost centren el ple Estat de la Ciutat a Sant Cugat

El ple de l'estat de la ciutat s'ha celebrat aquest dilluns 27 de febrer amb l'economia com un dels objectius

Els grups municipals de Sant Cugat han fet balanç del mandat, aquest dilluns 27 de febrer en ple de l'estat de la ciutat, el segon i últim del mandat. L'habitatge, el manteniment de la ciutat i l'estat econòmic de l'Ajuntament de Sant Cugat han estat alguns dels punts tractats. Mentre que el govern (ERC, PSC i CUP) ha tret pit de la gestió d'aquests ja gairebé 4 anys, l'oposició (Junts i Cs ) li ha recriminat la seva gestió al capdavant del consistori.

Mireu tot el ple

Així, el portaveu de Junts per Sant Cugat, Josep Maria Vallès, ha recriminat al govern que no hagi aprovat el pressupost per aquest 2023. "Tres anys aprovant tard el pressupost municipal i aquest darrer 2023 no han estat capaços ni de fer una proposta". I ha criticat la gestió econòmica de l'Ajuntament: "Han augmentat la despesa estructural sense tocar els ingressos. Han generat un forat estructural a les finances municipals irresponsablement". Una denúncia que ja va fer Junts en roda de premsa i que l'alcaldessa, Mireia Ingla, els ha recriminat i ha assegurat que es tancarà un pressupost amb un superàvit de quinze milions d'euros: "Estan donant informació que és preocupant i s'hauria de rectificar. Aquest govern ha gestionat de manera responsable". Al seu torn, la regidora no adscrita (ex Cs), Múnia Fernández Jordán, també ha criticat que no hi hagi pressupost municipal per aquest 2023: "La gestió d'un ajuntament té el pilar en l'elaboració d'uns pressupostos. Quina és la verdadera causa? O no es posen d'acord o l'estat financer de l'ajuntament és greu".

Més info: Ingla carrega contra l'oposició: "No es pot jugar amb el prestigi de l'Ajuntament"

També en matèria econòmica, el portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha continuat amb la línia de la seva formació i ha criticat que s'hagin gastat diners amb carrils bicis i també els impostos que paguen els santcugatencs. "S'ha Incrementat la pressió fiscal sobre les famílies tot i la crisi econòmica". Fins i tot ha posat una xifra al que paguen els ciutadans. "La pressió fiscal en els últims quatre anys ha crescut 90 euros per habitant". Ciprian, també ha criticat el tribut metropolità.

L'habitatge

Un dels temes claus del mandat ha estat l'habitatge públic o assequible. De fet, aquest va ser un dels motius principals pel qual el govern es va formar: la crisi habitacional a la ciutat. Mentre que el portaveu de la CUP i tinent d'alcaldia de Drets Socials, Marco Simarro, ha tret pit de l'acció en matèria d'habitatge, Junts ha considerat que no s'ha fet prou. S'està planificant nou habitatge públic, en una vintena de llocs s'està planificant habitatge públic. S'ha apostat per compra d'habitatge amb tempteig i retracte i s'han comprat un total de 29 habitatges que és una promoció. S'ha de planificar el futur perquè ningú més hagi de marxar", ha dit Simarro. En contra, Vallès (Junts) ha dit que totes les promocions que han inaugurat en el mandat venen del govern anterior. El portaveu del PSC, el tinent d'alcaldia d'Economia i Hisenda, Pere Soler, també ha parlat d'habitatge en la seva intervenció. "Hem planificat 3700 pisos assequibles per garantir que els joves no hagin de marxar. Hem cercat sols, espais, hem utilitzat el tempteig i retracte". Mentre el portaveu d'ERC, el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, ha destacat el pla d'habitatge assequible 2030 i ha recordat el projecte de Ca n'Ametller.

Necessitat de canvi de govern el 2019

Els tres partits del govern han tret pit de la feina feta durant aquest mandat i de fet han reiterat la necessitat de canviar de govern el 2019. Així, Pere Soler ha dit que no es van equivocar. "El PSC no podia deixar escapar l'oportunitat de fer un govern alternatiu. Per tirar projectes amb valors com la igualtat i el servei públic. Sant Cugat no és propietat de cap grup municipal ni el xiringuito de ningú". En el mateix sentit s'ha expressat Simarro de la CUP. "30 anys només destinant a un únic model que no és accessible a totes les butxaques. Va ser necessari fer una alternativa de govern. Vam poder deixar de banda un model elitista i construir un Sant Cugat per a tothom". Francesc Duch per ERC també ha destacat el canvi. Tenim un govern que representa a tota la ciutadania i tancar una etapa de desgovern i de no mirar al futur". De fet, ERC ha subratllat en diverses ocasions que els governs convergents van deixar de planificar la ciutat del futur. "Les fórmules dels anys 90 i principis del 2000 que van servir per construir una gran ciutat ja no són vàlides avui dia, han quedat obsoletes, ha dit 'alcaldessa (ERC).

Les tres formacions de govern han recordat la gestió de la pandèmia com una dificultat en la qual no comptaven i han destacat la gestió que van fer aleshores. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem